MAGYAR KUTATÓK TALÁLMÁNYA – KULLANCSIRTÁS GOMBÁVAL!

MAGYAR KUTATÓK TALÁLMÁNYA - KULLANCSIRTÁS GOMBÁVAL!

MTI – Magyar kutatók újdonsága: kullancsirtás gombával

 

Semmiféle vegyszert nem tartalmazó és így környezeti kárt sem okozó kullancsirtó szert hozott létre két magyar kutató: Dr. Bratek Zoltán és Dr. Bózsik Béla Pál már csak gyártóra vár, hogy minél előbb forgalomba kerüljön a kullancs elleni szer, amellyel egész erdőket, üdülőhelyeket lehet majd mentesíteni a veszélyes parazitáktól.

Dr. Bózsik Béla Pál, a kullancsok által okozott Lyme-kór elismert kutatója, és a Lyme Borreliosis Alapítvány kuratóriumának titkára Amerikában hallott előadást arról, hogy patogén gombákat tartalmazó szerrel lehet rovarokat irtani. Ezek a gombák a természetben előforduló rovarölők, megakadályozzák egyes fajok elszaporodását – mondta el Dr. Bratek Zoltán. Az előadás után Dr. Bózsiknak az jutott eszébe, hogy miért ne lehetne ennek alapján a kullancsok irtására alkalmas szert létrehozni, hiszen léteznek olyan patogén gombák, amelyek ezeknél a parazitáknál okoznak betegséget – mondta a kutató.


Dr. Bózsik felvette a kapcsolatot a gombák terén szaktekintély Dr. Bratek Zoltánnal, s a 90-es évek végén kezdték a kutatást, amelybe bevonták a Központi Élelmiszerkutató Intézet, és az MTA Növényvédelmi Kutató Intézet munkatársait is. Először laboratóriumban vizsgáltak különféle patogén gombákat, hogy azok milyen hatással vannak a rovarokra, majd izolálták azokat a gombákat, amelyek a kullancsokat pusztítják el. Legnagyobb meglepetésükre ezek egy-két hét alatt végeztek a parazitákkal.

A kutatók által létrehozott szer legnagyobb előnye, hogy nem okoz kárt a környezetben. A ma is alkalmazott rovarirtó szerek között viszont találhatók olyan fajták, amelyek nem csak a kártevőket pusztítják el, hanem olyan rovarokat is, amelyek a tápláléklánc fontos "alapkövei", és irtásuk más állatfajok – például egyes halfajok – pusztulásához vezethet – mondta Bratek Zoltán, és hozzátette, hogy ezért is tiltottak be az utóbbi időben több rovarirtó szert.

A patogén gombákat tartalmazó rovarirtó szereket külföldön már alkalmazzák, például Angliában, Franciaországban krumplibogarak, sáskák, levéltetvek ellen védekeznek ily módon. Amerikában pedig már elkészült a kullancs elleni irtószer is, s a hipermarketekben bárki megveheti, de az csak az Amerikában elterjedt kullancsfajták ellen hatékony. Még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen, és hány fajta kullancs található Magyarországon, mert a zoológiai kutatások még hiányosak, bár jelenleg is folynak – mondta el a kutató.

loading...


Az emberekre is nagy veszélyt jelentenek a kullancsok, az általuk okozott megbetegedés az egyik leggyakoribb betegség Magyarországon. Minden ötödik parazita fertőzött a lyme borreliosis-sal, azaz "kullancs-kórral", s ennyi kullancs még sosem volt. Túlszaporodásuknak több oka lehet a szakértő szerint: például a túl sok vad, a rágcsálók elszaporodása, vagy az erdei legeltetés megszűnése.

Dr. Bratek Zoltán szerint, ha megfelelő gyártót találnak, akkor a szert parkokban, turista útvonalakon, táborokban, és nyaralóhelyeken is lehet majd alkalmazni, hiszen nem lesz káros hatással a környezetre, csak a kullancsokra. – MTI

Facebook hozzászólások