JOGOD VAN A MEGFELELŐ SZAKORVOSI ELLÁTÁSHOZ?

JOGOD VAN A MEGFELELŐ SZAKORVOSI ELLÁTÁSHOZ?

MAGYARORSZÁGON JOGOS A BETEGEK FÉLELME

[cn-social-icon]

Éjszaka, rezidens, halál… – kéz a kézben

 

Minden betegnek joga van, joga lenne a szakorvosi szintű ellátásra. Ez nem azt a formális helyzetet jelenti, hogy papír szerinti szakorvosról legyen szó – hiszen a gyakorló (rezidens) orvosok nem juthatnának műtétekhez – hanem a felügyelet és így a felelősség biztosítását.

A rezidens helyett minden esetben az őt gondozó főorvosnak kell felelni, a szakorvosi
standard ugyanis minőséget jelez.Magyarországon jogos a betegek félelme, hiszen már az alapkövetelményekkel is problémák vannak. – Amíg az Amerikai Egyesült Államokban 1000, az Európai Únióban általában 750, Hollandiában 750, Németországban 460 a minimális műtéti követelmények száma – addig Magyarországon ez mindösszesen 250. – Ennek egyik oka a paraszolvencia rendszere.

A rezidensek igyekeznek gyorsan összeszedni a hazai kötelező műtéti számot, hiszen számukra tarthatatlan, hogy munkahelyi előljáróik, az idősebb szakorvosok „operálják le” a gyakorlatot igénylő fiatalok elől a műtéteket…

loading...

Ne maradj le semmiről! Kattints, és iratkozz fel a hírlevelekre: http://www.netextra.hu/newsletter/

A nyugati államokban a rezidensek munkaideje többnyire reggel 6-kor kezdődik és csak késő este végződik. Ugyanakkor számukra gyakoriak az éjszakai szolgálatok is – ők azok, akiket mindig el lehet érni (ezért is nevezik őket rezidenseknek „akik a kórház területén laknak” vagy annak közelében), bármikor rendelkezésre állnak, hiszen ott rezideálnak. Az éjszakai, négy-öt naponkénti szolgálatot ők külön díjazás nélkül vállalják. – Ezeken a helyeken ha a rezidens panasszal él a túlmunka miatt, akkor kedvezőtlenebb megítélés alá esik, ami kockáztatja karrierjét.Aki valóban haladni akar és a maximális tapasztalatszerzésre törekedik, az nem nézhet az órára és az engedélyezettnél jóval többet dolgozik (olykor hetenként 100-136 órát is!) – Ebben a korban az ember teherbíró képessége jóval nagyobb mint később, az sem hagyható figyelmen kívűl, hogy egy szakorvosjelölt csak a jelenlétével tanulhat.

Így van ez nálunk is? – Amikor a rezidensek tüntetni vonulnak, sorozatosan pénzt követelnek, az ország elhagyásával fenyegetik a szegénysorsú betegeiket, eszükbe jut-e vajon, hogy az általános orvosi diploma átvétele alkalmával Mammon vagy Hippokratész szellemében indulnak el e nemes, felelősségteljes pályán?

Kollár Erzsébet
Szemenyei-Kiss Tamás [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások