ITT AZ ELSŐ BUDAPESTI BITCOIN AUTOMATA!

ITT AZ ELSŐ BUDAPESTI BITCOIN AUTOMATA!

Itt az első pesti Bitcoin-automata

Hétfő délután ünnepélyesen átadták Magyarország első bitcoin-automatáját a budapesti Anker Klubban. A bitcoin-vétel ezen módja azonban még meglehetősen drága mulatság. A szakemberek szerint a bitcoin a szabadság szimbóluma, amely forradalmasítani fogja az üzleti életet.

Nyolcmillió bitcoin-tárcát tartanak nyilván már a nagyvilágban, ami 200 százalékos növekedés az idén. Az E-bay szerint is nagy szerepet fog kapni a PayPal-on, a bitcoin a kulcsa a jövőbeli online fizetéseknek. Tavaly csak 17,  az idén már 240 millió dollárnyi kockázati tőke van a bitcoinnal kapcsolatos vállalkozásokban – mondta el Debreczeni Barnabás, az Octarine Labs ügyvezetője.

A vállalkozások fejlesztésében is nagy szerepet szánnak neki. Sokak szerint a Bitcoin a feje tetejére fogja állítani az üzleti világot. Elég csak arra gondolni, hogy a vállalkozások, bárhol is legyenek a világban és bármely pénznemben vezetik könyveiket, egyformán juthatnak bitcoin-finanszírozáshoz.

Az új automata abban segít, hogy bitcoint tudjunk vásárolni. Eddig nálunk ennek nem volt igazán csatornája, bár az EU-n belüli SEPA-átutalások segítségével viszonylag könnyen lehet német bitcoin-tőzsdékhez hozzáférni.

Varga István, a Magyar Nemzeti Bank májusban leköszönt felügyelőbizottságának tagja szerint a bitcoin-automata felállítása Budapesten százszor fontosabb a magyar pénzügyi rendszer szempontjából, mint azok a perek, amik most az állam és a bankok között folynak. Már régen el fogjuk felejteni a pereket, de bitcoint még használni fogunk. „Aki a bitcoint szereti, rossz ember nem lehet” – tette hozzá, mivel szerinte a bitcoin a szabadság szimbóluma. A bitcoinnak szerinte jövője van.

loading...

A pénzügyi rendszer szabályai kilencvenezer oldalra rúgnak, kezelhetetlen állapotot teremtve a pénzügyi rendszerben. A bitcoin a gazdasági szabadság szimbólumaként mindenki természetes eszköze.Ma a bankrendszer azokat az utóvédharcokat folytatja, amelyekkel megpróbálja a hatalmát fenntartani – mondta Varga István. A bankrendszer folyamatosan megkérdőjelezi a bitcoin létjogosultságát. Például a kábítószer-kereskedelemmel hozzák összefüggésbe, holott a kábítószerek leginkább dollárért cserélnek gazdát, szinte minden dollárbankjegyen kimutatható a kokain. Még sincs senkinek sem esze ágában ezért betiltani a dollárt – utalt rá a pénzügyi szakember.

Magyarország első Bitcoin pénzváltó automatája a piacvezető Lamassu terméke, és itthon az Octarine Labs jóvoltából kezdi meg működését – mondták el. A készüléket bemutató szakember elmondása szerint rengeteg, a piacon levő automatát kipróbált, de ez volt a leginkább felhasználóbarát, könnyen kezelhető modell.

Az automatát befogadó Anker Klub egyúttal a bitcoint elfogadó cégek egyike is Magyarországon, vezetőjének elmondása szerint napi átlagban három fizetési tranzakciót bonyolítanak náluk bitcoinban. A bitcoin azonnal megjelenik a vendéglátóhely számláján, nem kell napokat, sőt heteket várni a pénzre, mint a bankkártyás fizetésnél – hangzott el. Ezért bitcoinos fizetésnél még kedvezményt is adnak.

Az automata azonban hét százalékos tranzakciós díjat számít fel, ami nagyon magas, például az online börzék 1-2 százalékos díjaihoz képest, bár ezt szeretnék lassan alacsonyabb mértékűre szorítani. Ugyanakkor versenyképes például egyes kártyás tranzakciók, internetes vásárlások költségeivel. Az automatás bitcoin-vásárlás mindenképpen gyorsabb, mint például bitcoin-tőzsdén vásárolni, ahol több napos az átfutási idő. (Nagyjából a nemzetközi átutalás időigénye – a szerk.) Valamikor később bővítik majd az automatát egy olyan modullal is, amelynek segítségével bitcoint lehet majd eladni, készpénzre váltani. (Lásd a keretes közleményt is.)

Cél: 1000 tranzakció az év végéig

Az üzemeltetők közleménye szerint mától forintért váltható Bitcoin. A készülékbe papírpénzt lehet közvetlenül dugni, és a kívánt értékben – de minimum 2000 forintért – váltani azt digitális valutára. A készülék képernyőjére kivetített QR-kód beolvasásával áttölthető az elektronikus pénz egy mobiltelefonos Bitcoin tárcába, de ki is nyomtatható papírra, későbbi felhasználásra.

A váltási árfolyamot a szlovén-angol közös tulajdonú, Bitstamp online tőzsde alapján kalkulálja a készülék, de az üzemeltetők tervezik, hogy más Bitcoin-tőzsdék árait is bevezetik majd a rendszerbe, így mindig a legkedvezőbb áron válthatunk. A Bitstamp az egyik legbiztonságosabb tőzsde, nem volt még sikeres hacker-támadás áldozata, és a hivatali ellenőrzések sem találtak még semmi kivetnivalót működésében, ellentétben néhány más, hírhedt online pénzváltóval.

Magyarország első nyilvános használatú Bitcoin ATM-je egy Lamassu gyártmányú készülék, mely társaság piacvezető ilyen ATM-ek gyártásában. A Lamassu gépei a tengerentúlon már gombamód szaporodnak, Európában is eléri a számuk már a két tucatot. A Lamassu ATM-je nem csak robusztus, megbízható és biztonságos, hanem ergonomikus és kifejezetten szép is.

Az első Bitcoin ATM magyarországi üzembehelyezését az Octarine Labs szervezte. Noha a készülék „bolondbiztos”-nak mondható, a cég magyar és angol nyelvű telefonos ügyfélszolgálattal támogatja a felhasználókat. „Tudatában vagyunk annak, hogy ami a Bitcoin híveinek és az ezzel foglalkozó szakembereknek természetes, az a hétköznapi felhasználóban még bizalmatlanságot szülhet, ezért minden eszközzel támogatjuk a rendszer közérthetőségét és a technológia gyors terjedését.” – mondta el Debreczeni Barnabás az Octarine Labs ügyvezetője, aki több éve foglalkozik Bitcoin-alapú, illetve más informatikai fejlesztésekkel.


„Bár magyar állampolgár bármikor vehet a neten Bitcoint, vagy szervezhet olyan személyes találkozót, ahol más Bitcoin-tulajdonosoktól vásárolhat, az ezzel kapcsolatos egyes visszaélések sokakat riasztanak el. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy nyilvános, biztonságos, könnyen megközelíthető helyszínen egy szó szerint kézzelfogható eszközzel segítjük a váltást” – írja a közlemény. A befizetett forint egy angol váltószámlán keresztül válik Bitcoinná, a folyamat jogi, adózási és fogyasztóvédelmi szempontoknak is megfelel. Az év végéig az ATM újabb funkcióval is bővül: Bitcoint fog tudni forintra váltani.

A főváros szívében található Anker Klub örömmel adott helyt az első Bitcoin-ATM-nek. Hetekkel korábban a klub tulajdonosainak másik szórakozóhelyén, az Ankertben már elindítottak egy kezdeményezést, ott online POS-terminálon vásárolhatnak a látogatók a szórakozóhely kínálatából bármit Bitcoinért, egyelőre tíz százalék kedvezménnyel. „Noha elsősorban marketingeszköznek gondoltuk a Bitcoin-elfogadás bevezetését az Ankertben, meglepetésünkre átlagosan napi három ilyen vásárlás történik, és a számuk fokozatosan nő. Ez nagy reményekkel tölt el minket a most bekapcsolt ATM-mel behozható közönség méretét illetően is” – meséli Vranik Krisztián az Anker Klubtól.

A most beinduló ATM-től 6-12 hónapon belüli megtérülést remél az Octarine Labs. „Berlinnel, vagy Amszterdammal szemben Budapest még lemaradásban van a Bitcoin népszerűségét illetően, ugyanakkor az idegenforgalom, valamint a kreatív és startup iparág fejlődése ellensúlyozni tudja ezt.” – vélekedik Debreczeni.

Az Octarine Labs nevű céget 2012-ben indították, informatikai tanácsadásra és fejlesztésekre, azon belül pedig a Bitcoinra is specializálta magát. Jelenleg 5 alkalmazottal működik, ügyvezetője Debreczeni Barnabás – PrivátBankár

Facebook hozzászólások