INNI LEHET MAJD A LEVEGŐBŐL?

INNI LEHET MAJD A LEVEGŐBŐL?

A trópusi sivatagokba vihet vizet és így reményt a Remény Fa nevű találmány. Az eszköz a levegő víztartalmát köti meg, a végeredmény pedig tiszta ivóvíz lesz.  [cn-social-icon]

A fa alakúra tervezett készülék a levegőből megkötött vízrészecskéket a központi oszlop szűrőjén engedi át, ami után friss, iható vízhez juthatnak a felhasználók.

A “Remény Fa” megvalósításához egyelőre partnereket keres a kínai tervezőcsapat, mert állítják: találmányuk a gyakorlatban is működőképes lesz.

Nem ez volt az egyetlen hasoló ígéretes terv a témában. Korábban német kutatók bebizonyították, hogy egy berendezéssel könnyen ki tudjuk majd nyerni a sivatagi levegőből a nedvességet. Maga a rendszer megújuló energiaforrásokkal működne és önműködő lenne, írta a Science Daily valamikor még 2009-ben.

loading...

Nagy vízkötő képességű tengervízoldat nyeli el a levegő nedvességtartalmát egy toronyban lecsorogva, majd a vizet vákuummal telt tankba szívják. Az elnyelt nedvességtől felhígult tengervizet felmelegíti a napkollektorok energiája, a vákuum miatt pedig a folyadék forráspontja alacsonyabb – mindehhez pedig még vákuumpumpa sem kell.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Külön zárt csőbe csorog le az elpárologtatott, újra lecsapódó víz, a rekoncentrált tengervízoldat pedig újra elkezdi elnyelni a levegő nedvességtartalmát.

Az elképzelés különböző méretekben is megvalósítható – egyemberes egységek legalább annyira reálisak, mint a sivatagi hoteleket teljes mértékben kiszolgáló vízgyűjtő telepek.

Eme találmány hatalmas reményt jelenthetne az elsivatagosodott területeken, vagy az olyan helyeken, ahol rettentően nehéz megbízható forrásból származó ivóvízhez jutni.  [cn-social-icon]

Forrás:Legendavadasz

Facebook hozzászólások