IDEGENEK: AKI CSENDBEN MARAD, TÚLÉLI!

HA CSENDBEN MARADSZ, TÚLÉLHETED!
loading...

Vajon miért nem bukkantunk még rá egyetlen földönkívüli civilizáció nyomára sem? Egy kanadai tudós szerint a feltűnést kerülő idegenek evolúciós tendenciája magyarázatot adhat a jól ismert Fermi paradoxonra, illetve minket, földlakókat is óvatosságra inthet saját létünk reklámozásával kapcsolatban. [cn-social-icon]

Ahogy azt Enrico Fermi 1950-ben megfogalmazta, ha az élet fejlődése nem kizárólag a Földre korlátozódik, akkor számtalan intelligens fajnak kellene léteznie a világegyetemben. De ha tényleg léteznek, akkor vajon miért nem adtak magukról jelet, vagy miért nem észleljük őket? „Ez egy valódi paradoxon” − mondta Adrian Kent, a kanadai Perimeter Intézet és a brit Cambridge Egyetem kvantumfizikusa, aki a Fermi által felvetett ellentmondás magyarázatáért a természetes kiválasztódáshoz fordult, ami szerinte a csendes idegeneknek kedvez.


Kent hihetőnek tartja, hogy kozmikus méreteken is verseny zajlik az erőforrásokért, egy evolúciós folyamatot működtetve a különböző bolygókon élő idegen fajok között. A fejlett fajok például szeretnének más bolygókat is saját céljaikra kiaknázni. Ha ez valóban így van, akkor a világegyetem egy igen erőszakos környezet, melyben az evolúciós kiválasztódás a feltűnést kerülő fajoknak kedvez, akik szándékosan meglapulnak, vagy egyszerűen csak nem rendelkeznek a bolygójuktól való eltávolodás, vagy saját létük hirdetésének képességével, esetleg ambíciójával.

Ez egy érdekes elmélet” − értékelte Kent eszmefuttatását az idegenek keresésében talán legjáratosabbnak mondható Seth Shostak, a SETI Intézet vezetője. „Ha tudatom a világegyetemmel, hogy létezem, akkor a kiirtás sorsára juthatok. Ha létezik csillagközi erőszak, akkor az a rossz hírem van, hogy az összes társadalomnak úgy le kell korlátoznia a tevékenységeit, hogy azt a távolból ne lehessen észlelni”.

loading...Kent elmélete csupán egy újabb azon a hosszú listán, amivel az elmúlt bő félévszázad során megpróbálják megmagyarázni Fermi paradoxonját, a háttérzaj miatt felismerhetetlen idegen kommunikációtól, azokig a számításokig, amik szerint a földönkívülieknek csupán nem volt még elég idejük megtalálni minket. 

"Rendkívül érdekes ez a szemlélet, mindenki abból indul ki, hogy ha mi nem látjuk őket, ők sem láthatnak minket. Ráadásul mi si látjuk, érzékeljük őket, csak hivatalosan nem akarjuk tudomásul venni!"

Kent maga is elismeri, hogy hipotézise spekulatív, ugyanakkor figyelmeztet, hogy ennek valós következményei is lehetnek a közeli jövőben. A különböző űreszközök, mint például a Naprendszertől távolodó Voyager szondák, felhívhatják az „imperialista” idegenek figyelmét a létezésünkre, egy valóban fejlett civilizációnak pedig aligha tartana sokáig megtisztítani tőlünk a kiszemelt bolygót, vagyis a Földet úgy, hogy szinte észre sem vennénk.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

"A naivitás magasfoka, hogy itt is azt hisszük, majd ezek után, emiatt fognak észrevenni, hiszen már évezredek óta tudnak rólunk, − sokkal régebb óta, mint ahogy mi tudunk önmagunkról − nem beszélve arról, hogy a planétánknak annyira tönkretettük a felszínét, hogy nem igazán érdemes kiírtaiuk bennünket a maradék kincsek miatt, amit bármikor megtehettek volna eddig is! "

Az elmélettel kapcsolatban csupán egyetlen kérdés marad, vajon érdemes-e saját magunkból kiindulni, ha egy ismeretlen tényezőt próbálunk megítélni?

Tisztelt Olvasóink!
A Facebook egy ideje korlátozza a nem fizetős postok láthatóságát. Ami azt jelenti, hogy a Facebookon közzétett cikkek negyed annyi embert érnek el, mint korábban.
Ha értesülni szeretnének az oldalunk frissítéseiről húzzák az egeret a Facebook oldalunkon a "Tetszik/Liked" gombra és pipálják ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. Érdekes Világ. FACEBOOK: https://www.facebook.com/Erdekes  
[cn-social-icon]

Read previous post:
HIHETETLEN ÖTLETEK A KERTBE, AMIT NYÁRON TE IS MEGCSINÁLHATSZ.
HIHETETLEN ÖTLETEK A KERTBE, AMIT NYÁRON TE IS MEGCSINÁLHATSZ

A legjobb ötletek a kertbe, amit idény nyáron te magad is megcsinálhatsz. [good_old_share] Az, hogy valakinek saját ház van, leginkább...

10 DOLOG AMIT NEM TUDTÁL A ZÖLDBORSÓRÓL
10 DOLOG AMIT NEM TUDTÁL A ZÖLDBORSÓRÓL

Egyike a legízletesebb kora-nyári zöldségeknek. Édeskés ízének köszönhetően rengeteg recept és fogás alapanyaga: levesektől elkezdve főzeléket, paprikást és pürét is...

Close