HATALMAS BOTRÁNY ROBBANT KI A KINDERNÉL, ÉHBÉRÉRT DOLGOZÓ CSALÁDOK RAKJÁK ÖSSZE A JÁTÉKOKAT

HATALMAS BOTRÁNY ROBBANT KI A KINDERNÉL, ÉHBÉRÉRT DOLGOZÓ CSALÁDOK RAKJÁK ÖSSZE A JÁTÉKOKAT
loading...

Hatalmas botrány robbant ki a Kinder körül.


[good_old_share]

Kiderült, hogy éhbérért dolgozó Román családok szerelik össze a játékokat, a gyerekeket is beleértve, tehát ez akár még gyerekmunkának is minősülhet.
Nagy botrány kavart a The Sun c.bulvárlap cikke, amely kinyomozta, kik hogy rakják össze a Kinder-tojásokat az olasz Ferrero cégnek.

A lap munkatársai megdöbbenve látták azt, hogy a magyar határtól nem messze, erdélyi családok rakják össze a játékokat, akik napi 13 órában dolgoznak, és ezért szinte semmit sem kapnak, éppen hogy csak enni tudnak.

loading...

Ők is tisztában vannak azzal, hogy ez akár rabszolgamunkának is nevezhető, azonban nincs más lehetőségük, így ezt végzik.

Szülők és gyerekek közösen teszik bele a játékokat a sárga műanyag tojásokba, amelyet zsákszámra hoznak nekik.

A Kindert gyártó olasz Ferrero cég román beszállítója, a Romexa nevű cég ugyanis alvállalkozókon keresztül oldja meg a kindertojások töltését.

A költséghatékonyság érdekében ezeket nem gyárakban oldják meg, hanem elszállítják a családok házába a játékokat, majd a családok nekilátnak az összerakáshoz otthon.

A játékok alkatrészei hatalmas zsákokban érkeznek a családokhoz, a családok pedig ezután neki is állnak az összeszereléshez, amin sok helyen az egész család dolgozik, a gyerekektől a nagyszülőkig mindenki.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

A Sun arról ír, hogy a családok minden összerakott 1000 kis sárga tojás után 20 lejt, azaz kevesebb mint 1400 forintot kapnak. Tehát ha lebontjuk órára és családtagra, akkor ez 79 forintos órabért jelent.

A családok azt nyilatkozták a lapnak, hogy ez olyan, mint egy rabszolgamunka, és ezzel tisztában is vannak, és lassan már kezdenek beleőrülni ebbe a munkába, de sajnos nincs más munkalehetőségük, így kénytelenek ezt csinálni.

Az egyik családban például az anyuka, és mellette a 6 és a 11 éves kisgyermekei dolgoznak, és így próbálnak meg megélni és naponta több mint 10 órában összeszerelgetni a játékokat.

Az anyuka elmondta, hogy tisztában van vele, hogy alig kapnak valamit a ezért, de mivel nincs munkalehetőségük, ezért muszáj ezt csinálniuk, és így legalább tud enni adni a gyermekeinek, akik szintén besegítenek a játékok összeszerelésébe.
“Így van némi pénzünk, tudunk a gyerekeknek enni adni, miközben vigyázunk is rájuk”. Nyilatkozta a nő, majd elmondta azt is, hogy szívesen elmenne Angliába dolgozni.

A hírek szerint ezután a Sun riportere elment a játékokat gyártó céghez, és megkereste a vezetőt, azonban mikor meghallotta a vezető, hogy miről is van szó, rögtön nem volt hajlandó nyilatkozni, sőt, bement az irodájába és magára zárta az ajtót.

Ezután a családnál, ahol a lap a riportot készített, megjelent egy taxi és elvitte az összes műanyagot, ezután pedig közölték velük, hogy nincs többé szükség a munkájukra.

A cég szóvivője azt mondta, hogy ők nem adnak ki munkát családoknak, és valahonnan máshonnan szerezték a játékokat.

A Romexa azzal védekezett, hogy ők nem tudták, hogy az alvállalkozó, akit megbíztak a munkával, másokkal végezteti el, és családoknak adja ki a munkát.

A Sun c.lap szerint mivel a tojások megtöltése nem ellenőrzött környezetben történik, akár egészségügyi kockázatot is jelenthet.

A Ferrero a nagy botrányt kavaró, tényfeltáró riport után azt közölte, hogy ők szigorúan elítélik a gyermekmunkát, és szigorítják a rendszert, valamint megkövetelik a gyártó cégektől, hogy legalább a minimálbért kifizessék a dolgozóiknak.
[apss_share]

Facebook hozzászólások