HAMAROSAN VÉRVIZSGÁLATTAL IS KIMUTATHATJÁK AZ AUTIZMUST

HAMAROSAN VÉRVIZSGÁLATTAL IS KIMUTATHATJÁK AZ AUTIZMUST

Hamarosan vérvizsgálattal is kimutathatják az autizmust.

[good_old_share]

Ez áttörés lehet az orvostudományban.


Az autizmus, spektrumzavar fejlődési rendellenesség, amely a viselkedésben és a társas kapcsolatokban okoz problémákat. A legtöbb esetben kétéves kor előtt nem tudják diagnosztizálni, és sok esetben csak ennél jóval később diagnosztizálják.Ezzel megnehezítik a gyermek és a szülők életét is, de egyenlőre nincs olyan biológiai teszt, amivel az autizmus diagnosztizálása korábban megtörténhetne.

loading...

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: https://netextra.hu/newsletter/

Ez azért van, mert korábban nem találtak olyan biológiai elváltozást az autisták szervezetében, amivel az kimutatható lenne, így csak viselkedés alapján, többszöri vizsgálattal állapítják meg a betegséget.

Egészen eddig.

A Molecular Autism című szaklapban megjelent tanulmány készítői 38 autista és 31 nem autista gyerek vérében és vizeletében keresték a kémiai különbségeket. A részt vevő gyerek 5-12 évesek voltak. Az autisták mintáiban, mindenekelőtt a vérplazmájukban, nagyobb arányban találtak olyan fehérjekárosodást, amely a tudósok szerint összefügg a rendellenességgel.

A tesztet a jövőben az autizmus minél korábbi kimutatására használhatják az orvosok, de előtte többször is meg kell ismételniük a tesztet, hogy biztosak legyenek abban, hogy valós az elképzelésük, és tényleg az autizmus jelei lehetnek a károsodott fehérjék.A kutatás vezetője elmondta, hogy több csoporttal is szeretné megismételni a tesztet, és fiatalabb gyerekekkel is. A kutatók abban reménykednek, hogy ezek a tesztek segítenek megismerni az autizmust okozó tényezőket is.

Más kutatók azonban azon a véleményen vannak, hogy áttörésről még korai lenne beszélni, és akár sikeres a kutatás, akár nem, a legjobb eredményt akkor is a viselkedés megfigyelésével lehetne elérni.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások