FÖLDRENGÉS NEPÁLBAN – 1800 FÖLÖTT A HALÁLOS ÁLDOZATOK SZÁMA!

FÖLDRENGÉS NEPÁLBAN - 1800 FÖLÖTT A HALÁLOS ÁLDOZATOK SZÁMA!

Hatalmas 7,9-es földrengés volt Nepálban, a hivatalos adatok szerint 1805-en haltak meg.

[cn-social-icon]

A 7,9-es erősségű földrengésben a hivatalos adatok szerint 1805-en haltak meg, és 4718 a sérültek száma.

A 7,9-es erősségű földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában lavinákat indított el, és még a szomszédos országokban is szedett áldozatokat. Az első rengést tucatnyi kisebb követte.

A földrengésnek három másik országban is voltak halálos áldozatai: Indiában, a Kínához tartozó Tibetben és Bangladesben összesen 61-en haltak meg.

loading...

A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavina indult el. többen meghaltak, és sokan megsérültek itt is, ráadásul a mentést a rossz időjárás is nehezítette, de a sérültek első csoportjával fel tudott szállni a mentő helikopter.

A földrengés által leginkább sújtott térségben, a Katmandu-völgyben emberek tízezrei töltötték az éjszakát a szabad ég alatt a hidegben. A szigeten áram és víz sincs.

A nemzetközi repülőteret megnyitották, így a segélyek már érkezhetnek légi úton a szigetre.

Két magyar hegymászóról nincs hír

Arról értesültünk, hogy a hegységben legalább három magyar is volt. Az egyikük szerencsére jólvan, a másik két magyarról viszont nincs hír. A Nepálban tartózkodó magyar hegymászó közül ketten tartózkodhattak a földrengés idején a Mount Everesten, a világ legmagasabb csúcsát megmászni szándékozók szokásos alaptáborában. Egyikük, Török Zsolt aradi magyar hegymászó április 4-én indult el két társával Bukarestből, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal feljusson a Föld legmagasabb hegycsúcsára. Mécs László Katmanduban tartózkodott a földrengés idején, ő egy e-mailben jelezte, hogy jól van.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes hírlevelekre: http://www.netextra.hu/newsletter/

A földrengés idején körülbelül 300 hegymászó lehetett itt, közülük több mint tízen meghaltak, és harmincan megsérültek, mert a földrengés lavinát indított el.

Magyar áldozatokról nincs hír

ma reggeli értesülések szerint egyenlőre nem tudni magyar áldozatokról, de azt hozzá kell tenni hogy szombat óta nem tudnak kapcsolatot létesíteni az ottaniakkal.

Vajda Andrea megerősítette, hogy Katmanduban tartózkodik egy 15 fős turistacsoport. Ennek tagjai jól vannak, de egyelőre nem tudják elhagyni a nepáli fővárost, mert a repülőtér zárva van. A csoport az eredeti tervek szerint szombaton utazott volna el Katmanduból.

A konzulátus további egy állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik. [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások