EZÉRT ÉRZÜNK FORRÓSÁGOT AMIKOR TÖMÉNYET ISZUNK

EZÉRT ÉRZÜNK FORRÓSÁGOT AMIKOR TÖMÉNYET ISZUNK
loading...

Ezért érezzük forrónak a tömény italokat.

Feltette már magában azt a kérdést, hogy vajon miért érezzük forrónak a tömény italokat? Most megmagyarázzuk.

Valószínűleg mindenki ivott már különböző tömény italokat, Vodka, Tequila, Pálinka és hasonlókat. Márpedig akik ittak töményet, azok tudják azt, hogy általában a tömény italokat melegnek, vagy éppen forrónak érezzük, amikor megisszuk.

Valószínűleg a legtöbb ember, aki már ivott ilyen italt, az feltette magában a kérdést, hogy „de vajon miért érezzük ezt forrónak?” Nos, mi most elmagyarázzuk, hogy miért is van az, hogy ugyan az ital nem forró, de mégis annak érezzük.

loading...

Nos, akkor miért is forró, ha amúgy hideg?

Az alkoholban lévő etanol egy kicsit megtréfálja a VR1 nevű fehérjét. Ez egy receptor, ami a testhőmérséklet szabályozásában játszik nagyon fontos szerepet, és tulajdonképpen ez a receptor felelős a hideg és a meleg érzésért is.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Ez a recepor nagyjából 42-43 Celsius foknál küld egy úgynevezett fájdalomszignált az agynak, tehát ez az a hőmérséklet amit már forrónak érzünk. Azonban az alkohol, pontosabban a benne lévő etanol, mint már említettük, egy kicsit megvicceli ezt a receptorunkat, ugyanis az etanol megnöveli a receptor érzékenységét, és így nagyjából már 34 fokot is melegnek érzünk.

A pia, amit éppen iszunk, persze nem feltétlenül éri el ezt a hőmérsékletet, valami más azonban igen, méghozzá a saját, nagyjából 36,5 fokos testünk. Valójában tehát nem az italt érezzük forrónak, hanem saját testünket, mintha magas lázunk lenne, pont ott, ahol az alkohol manipulálta a receptorokat, azaz a torkunkban és a gyomorban.

Tehát, akik azt hiszik, hogy az alkohol tényleg melegít, és megvéd a hidegtől, azok nagyon tévednek. Az alkohol egyáltalán nem melegít, csak meleg érzetet kelt, és csökkenti a hidegérzetünket. Tehát ha hidegben vagyunk kint, akkor ugyanúgy hidegben leszünk akkor is, ha iszunk, maximum nem érezzük annyira. Sajnos ebbe a tévhitbe elég sokan beleesnek, és sajnos már halálos áldozatok is voltak emiatt a tévhit miatt.

Read previous post:
BEMUTATTÁK A MICROSOFT HOLOGRAFIKUS SZEMÜVEGÉT
BEMUTATTÁK A MICROSOFT HOLOGRAFIKUS SZEMÜVEGÉT

Bemutatták a Microsoft új holografikus szemüvegét. [cn-social-icon] A Microsoft új szintre szeretné emelni a virtuális valóságot, és úgy tűnik, hogy...

A LETILTOTT DICAPRIO VIDEÓ.
A LETILTOTT DICAPRIO VIDEÓ

A LETILTOTT DICAPRIO VIDEÓ [cn-social-icon] Mondd ki az igazat, és betörik a fejed!   A fenti mondást talán mindenki ismeri....

Close