ELŐSZÖR MÓDOSÍTOTTÁK EMBERI EMBRIÓK GÉNJEIT AMERIKÁBAN

ELŐSZÖR MÓDOSÍTOTTÁK EMBERI EMBRIÓK GÉNJEIT AMERIKÁBAN

Először módosították emberi embriók génjeit Amerikában.

[good_old_share]


Lassan eljutunk addig, hogy kitenyésztett emberek lesznek.

15-20 évvel ezelőtt, még a sci-fi filmekben láthattunk olyanokat, hogy géneket manipuláltak, klónoztak és csak úgy létrehoztak előre megtervezett embereket.Ezek mára már kezdenek valósággá válni, és igazából senki sem tudja, hogy ez most jó-e nekünk, vagy sem. Egyre inkább beleszólunk a természet rendjébe, és félő, hogy ez egyszer rosszul fog elsülni.

loading...

Először használták a CRISPR nevű forradalmi génmanipulációs technológiát élő emberi embriókon az Egyesült Államokban.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

A kísérleteket a portlandi Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem (OHSU) kutatói végezték. Nemcsak a kutatásban használt embriók számában jelent új szintet az eredmény a kutatócsapat szerint, hanem abban is, hogy elérték azt, hogy a gének biztonságosan és hatékonyan módosíthatóak legyenek.Ők úgy fogalmaztak, hogy „biztonságosan és hatékonyan javíthatók az örökölt hibás gének”, de természetesen ez azt is jelenti, hogy igazából bármit megváltoztathatnak benne.

Biztonsági és etikai okokból a kutatásban módosított génállományú embriók egyikét sem engedték néhány napnál tovább fejlődni. Az eredményekről hamarosan tudományos folyóiratban is beszámolnak a kutatók.

CRISPR egy egyszerűen programozható génszerkesztő bioszerszám, amely minden eddiginél könnyebbé, gyorsabbá, olcsóbbá és pontosabbá teszi a DNS célzott szerkesztését.

Tulajdonképpen a nem kívánt darabokat ki lehet vele vágni, és kicserélni más génekkel.

A kutatók szerint ez forradalmasíthatja a betegségek kezelését, és meghatározza a genetika jövőjét. Ez így is van, azonban ki dönti el azt, hogy éppen mik a hibás gének?

Ez rengeteg kérdést felvet, és aggodalomra is ad okot. Konkrétan mi magunk szerkeszthetnénk meg a saját gyerekünket az általunk választott génekkel. Évek múlva az egész olyan lehet, akár egy játékban a karakterkészítés, és ez rengeteg embert felháborít.Az ellenzők vagy óvatosságra intők attól tartanak, hogy a rugalmas génszerkesztés könnyen a dizájner babák, vagyis a szülők kénye-kedvéhez szabott gyerekek megjelenéséhez vezethet. A másik fő aggály, hogy ha nem kellő elővigyázatossággal vetjük meg a még kiforratlan technológiát, az előre nem látott genetikai mutációkat idézhet elő.

Ha így haladunk, még az sem kizárt, hogy 40-50 év múlva már kitenyésztett katonaságunk lesz, szupergénekkel, és mindez már nem egy sci-fi film lesz, hanem maga a valóság.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások