ELKÉPESZTŐ FELFEDEZÉST TETTEK A NEANDERVÖLGYIEKKEL KAPCSOLATBAN

ELKÉPESZTŐ FELFEDEZÉST TETTEK A NEANDERVÖLGYIEKKEL KAPCSOLATBAN

Elképesztő felfedezést tettek a neandervölgyiekkel kapcsolatban.

[good_old_share]

Kiderült ugyanis, hogy a neandervölgyi emberek fájdalomcsillapítókat és antibiotikumokat szedtek.


Egy kutatócsoport úgy döntött, hogy vizsgálatokat végez a neandervölgyi emberekkel kapcsolatban. Leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy pontosan mivel táplálkoztak, és hogy miben különböztek egyes területeken.
Ehhez a neandervölgyiek fogait vizsgálták meg, pontosabban az egyedek fogköveit.

loading...

öt egyed fogait vizsgálták meg, melyeket a belgiumi Spy-barlangban, a spanyolországi El Sidronban és az olaszországi Breuil-barlangban találtak. Lekapartak róluk némi fogkövet és DNS-vizsgálatnak vetették alá őket.

"A fogkő nemcsak a szájban élő mikroorganizmusok és légutakban és az emésztőcsatornában lévő kórokozók nyomait őrizte meg, hanem az akkoriban fogyasztott élelem maradványait is."

Kiderült, hogy a neandervölgyiek területenként nagyon eltérő módon táplálkoztak. Volt ahol húsevőként éltek, de olyan is, ahol pedig vegetáriánusként. Ráadásul a leg meglepőbb felfedezés az volt, mikor az egyik egyednél rábukkantak arra, hogy fájdalomcsillapítókat és antibiotikumokat szedett, pontosabban használt.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

A mai Belgium területén 42 ezer éve élő neandervölgyi ember fogkövében a kutatók gyapjas orrszarvú és muflon, valamint ehető tintagombák DNS-ét találták. Az ilyen ételek jellemzőek a füves puszta vadászaira.

Az Ibériai-félszigeten ezzel szemben húsban szegény táplálékuk volt, az innen származó fogak arról árulkodnak, hogy a neandervölgyiek moszatot, fenyőmagvakat és gombákat fogyasztottak. A spanyol neandervölgyiek tehát az erdőkben gyűjtögetett, vegetáriánus táplálékon éltek.
Az olaszországi barlangban talált fog már nem volt elemezhető állapotú, azonban a spanyolországi igen érdekes dolgokat tárt fel.

Az egyed ugyanis súlyos beteg volt, és ezt fájdalomcsillapítókkal és antibiotikumokkal próbálta kezelni.

A fogkövében ugyanis nyárfa és penicillingomba maradványait találták.

loading…


A nyárfa hajtásában, levelében és kérgében szalicilsav van, a mai aszpirintabletták hatóanyaga. A neandervölgyi valószínűleg ezeket rágta, hogy csillapítsa a fájdalmát. A penicillingombák szintén természetes antibiotikumok, melyek segíthettek a betegsége gyógyulásában.

A kutatásban résztvevők elmondták, hogy nagyon érdekes az, hogy hogyan szerezték meg a tudást a növények hatásairól. A kutatások bebizonyították, hogy alkalmazták őket, azonban valószínűleg örökre kérdés marad, hogy hogyan tanulták meg használni őket.

Az eredményekről szerdán számoltak be a Nature című tudományos lapban. [good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások