EBOLA: 2 ÉV BÖRTÖN, HA ELTITKOL EGY EBOLÁS BETEGET!

EBOLA: 2 ÉV BÖRTÖN, HA ELTITKOL EGY EBOLÁS BETEGET!

Két év börtön, ha eltitkol egy ebolával fertőzött beteget

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati bejelentése szerint további 500 betegágyat állít be a libériai főváros, Monrovia kórházaiban az ebolabetegek ápolására a következő hat hétben.

 

A nyugat-afrikai ebolajárvány Libériát sújtja a leginkább, 1082 fertőzött beteget regisztráltak az országban, közülük 624 meghalt. A járvány terjed még Sierra Leonéban, Guineában és Nigériában is. A négy országban regisztrált fertőzöttek száma 2615, ezen belül a halálos áldozatoké 1427 a legfrissebb, csütörtöki adatok szerint. A WHO pénteken jelentette be, hogy hosszabb távú, 6-9 hónapos stratégiát fogadott el a járvány megfékezésére. A szervezet munkatársai nem számítanak arra, hogy még az idén sikerül megállítani a vírus terjedését.A Sierra Leone-i parlament sürgősséggel törvényt fogadott el arról, hogy két évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az, aki „eltitkol egy ebolával vagy más hasonlóan súlyos betegséggel fertőzött beteget”.

Gabon péntek este bejelentette, hogy felfüggeszti a légi és a tengeri közlekedést az ebola sújtotta országokkal, vízumkötelezettséget vezet be az ezen államokból érkezőkkel szemben, nem engedi állami tisztségviselőit ezekbe az országokba utazni, a magánembereket pedig eltanácsolja az utazástól.

Elefántcsontpart kormánya szombaton azt közölte, hogy az ebola terjedése miatt lezárják a határt Libéria és Guinea irányából.

Szenegál bejelentette péntek este, hogy megtagadta a leszállási engedélyt egy Monroviából érkező, segélyszervezeti alkalmazottakat szállító ENSZ-repülőgéptől, és minden további géptől meg fogja tagadni, amely olyan országból érkezik, ahol számottevő az ebolafertőzöttek száma.

loading...


Ez utóbbi döntés akadályozhatja a nemzetközi szervezeteket a járvány megfékezésében – állapította meg a Reuters brit hírügynökség. Ugyanis több segélyszervezet regionális központja Dakarban van az ország viszonylagos politikai stabilitása miatt. Mind a WHO, mind az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet innen akarja indítani repülőgépeit a járvány sújtotta országokba. A WHO már többször közölte: nem tanácsolja, hogy a járvány miatt utazási korlátozásokat vezessenek be az ebolával sújtott országokkal szemben, mert ez csak nehezíti az élelmiszerek és egyéb szükséges áruk szabad áramlását.

Facebook hozzászólások