BEBIZONYÍTOTTÁK, HOGY RÉGEN OXIGÉN VOLT A MARSON

BEBIZONYÍTOTTÁK, HOGY RÉGEN OXIGÉN VOLT A MARSON

Bebizonyították, hogy régen oxigén volt a Marson.

[good_old_share]

Ez egy hatalmas felfedezés.
Amerikai kutatók megállapították, hogy régen a Marsnak oxigénben gazdag légköre volt. A Marsjáró mintákat gyűjtött a kőzetekből, és a kőzetek belsejében található mangán-oxid miatt jutottak arra a következdtetésre, hogy egykor oxigén volt a Marson.

A mangán-oxid szinte csak oxigénben, és vízben gazdag körülmények között alakulhat ki. A tudósok a Geophysical Research Letters című szaklapban mutatták be eredményeiket.

loading...

A Marsjáró a kőzetek belsejét vizsgálta lézerek segítségével. A kőzetek belseje geológiailag még a fiatal Marshoz tartoznak. A vizsgálatok során a Marsjáró mangán-oxidra bukkant, ami egy hatalmas felfedezés, hiszen ezzel szinte biztossá vált az, hogy a vörös bolygón egykor oxigén volt, ráadásul nem is kevés.

"Ezek a mangánban gazdag anyagok nem alakulhattak ki nagy adag folyékony víz és erősen oxidáló körülmények nélkül." Mondták a kutatók.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Egyenlőre azonban az még nem tisztázott, hogy hogyan alakult ki az oxigén és a víz a bolygón, ahogyan az sem, hogy hogyan tűnt el. Feltételezések szerint a bolygó elveszítette a mágneses mezejét, és elbomlott a víz a felszínről.

Egyenlőre ez még csak feltételezés, és a kutatók hozzátették, hogy nehéz bizonyítani azt, hogy valóban így tűnt el a víz és az oxigén a bolygóról, azonban egyenlőre nincs más magyarázat rá. Reméljük, hogy a további kutatások újabb eredményeket hoznak.
Facebook hozzászólások