AZ AGYDAGANAT TÜNETEI

AZ AGYDAGANAT TÜNETEI

Az agydaganat tünetei.

[good_old_share]


Ezekre a tünetekre érdemes odafigyelned.

Sajnos az agydaganat sem kíméli az embereket, és ha esetlegesen kialakul, akkor nagyon komoly problémákkal járhat.
Közvéleménykutatások azt bizonyítják, hogy az emberek leginkább a ráktól tartanak, azon belül is leginkább a tüdőráktól, és az agydaganattól.

loading...

Természetesen érthető, hogy miért is ezektől félünk a legjobban, azonban azt viszonylag kevesen tudják, hogy az agydaganat hozzá nem értők számára is viszonylag elég könnyen észrevehető, már a korai fázisában is, és így elég könnyen kezelhető, gyógyítható.

Agydaganat alatt az agyi szövetekből kiinduló daganatokat értjük. Mivel az idegsejtek általában ritkán osztódnak, ezért az agydaganatok jelentős része az agyidegeket támasztó, és azokat többek közt táplálékkal is ellátó kötőszöveti sejtekből indul ki.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: https://netextra.hu/newsletter/

Az agydaganatnak is két kialakulási módja van. Az egyik az, amikor közvetlenül az agy valamelyik részében alakul ki, a másik pedig az, amikor egy teljesen más szervben alakul ki, leginkább tüdőben, vesében, majd ez a tudor ad áttétet.

Azt fontos tudni, hogy a közvetlenül agyban kialakuló tumor ritkán ad áttétet.Mivel az agy egy csontos burokban helyezkedik el, így ha daganat alakul ki, akkor a tumor nem tud merre terjeszkedni. Ahogy növekszik a tumor, elveszi a teret a normál agyszövettől és nyomja a környezetét.

Emellett a szervezetben beindul egy védekező reakció, amikor a daganat körül egy vizenyős, gyulladásos udvar, úgynevezett ödéma alakul ki. Előfordul, hogy maga a daganat egészen kicsi, egy-két centiméteres, de az agy fele ödémás, emiatt megnő a koponyaűri nyomás, amely a jellemző panaszokat okozza.

Most hogy ezeket már tudjuk, nézzük, hogy mik is az agydaganat tünetei, és hogy mi az, amit már a korai fázisban mi magunk is észrevehetünk.

Az agydaganat egyik korai tünete az, amikor reggel fejfájással ébredünk, de amikor felkelünk, tehát a függőleges pozícióból vízszintesbe váltunk, akkor a fejfájás azonnal elmúlik.

Az is egy tünet lehet, ha tüsszentésre, vagy köhögésre erősödik ez a fejfájás.

Ez egy olyan korai tünet, amit bárki észrevehet magán, és ebben az időszakban az agydaganat még könnyen gyógyítható is lehet, így ha ilyesmit tapasztalunk, akkor érdemes elmennünk egy vizsgálatra.

Még az is egy korai tünet lehet, ha egyszer csak hányinger nélkül elkezdünk hányni, azonban ez ritkább, ezért erre nem lehet közvetlenül alapozni.
Az agydaganat későbbi tünetei már komolyabbak, ekkor ugyanis már hallás, látás vagy beszédzavar alakulhat ki, attól függően, hogy a daganat hol helyezkedik el az agyban. Ugyancsak tünet lehet az epilepsziához hasonló görcsroham.

A későbbiekben még kialakulhatnak koordinációs zavarok is, gyakori zsibbadások és memóriacsökkenés is.

Tehát ezekre érdemes nagyon odafigyelni, és ha észrevesszük magunkon az agydaganat tüneteit, akkor ne habozzunk orvoshoz menni, ugyanis az életünk a tét.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások