A TÜDŐRÁK JELEI!

A TÜDŐRÁK JELEI!
loading...

A tüdőrák nagyon komoly probléma a világban. A National Cancer Institut becslései szerint 14-ből egy embernél élete során diagnosztizálni fogják a betegséget, ez a szám pedig hatalmas.

A tüdőrák legfőbb okozója természetesen a dohányzás, de nemcsak a dohányosoknál, hanem azoknál is akik csak passzívan dohányoznak, azaz sokat vannak dohányosok körében és szívják a dohányfüstöt. De nagy szerepet játszik a kialakulásában a levegő szennyezettsége is és az olyan káros anyagok belélegzése mint az Azbeszt.Fontos hogy korán felismerjük a rákot és minél gyorsabban elmenjünk orvoshoz, hiszen így növelhetjük az életben maradási esélyeinket. Ezért felsoroljuk a tüdőrák felismeréséhez szükséges tüneteket.

Köhögés
Ha tartósan köhögünk mindenféle betegség nélkül, esetleg mély hangon, vagy vér is kíséri  a köhögést akkor azonnal menjünk orvoshoz.

Légzési elégtelenség
Ha gyakrabban ránktör a légszomj és a fulladás, nagyobb erőfeszítések végzése nélkül, akkor az annak a jele lehet hogy valami nincs rendben a tüdőnkkel.

loading...

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Mellkasi fájdalom
Nem meglepő, hogy a tüdőrák is okozhat mellkasi fájdalmat, de része lehet a váll, a hát fájdalmában is. Ha fájdalmat érez ezeken a területeken, szakítson időt arra, hogy orvoshoz menjen.

Zihálás
Nehéz légzésre utal a magas sípoló hang, amit tüdőnk be és kilélegzés közben ad.
Ez a hang asztma és allergia esetén is előfordulhat, de ha tudja magáról, hogy nem szenved ezekben a betegségekben, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát, nehogy a tüdőrák tüneteként jelentkezzen.

Hangszínváltozás
Ha megfázás vagy bármilyen betegség nélkül bereked a hangunk az is jele lehet a tüdőráknak tehát érdemes orvoshoz fordulni vele.Mellkasi fertőzések
Ha azt veszi észre, hogy gyakrabban érik mellkasi vagy légúti fertőzések, például tüdőgyulladás, vagy hörghurut, és nehezebben is gyógyul ki belőlük, akkor az is tüdőrák előjele lehet.

Étvágytalanság és súlyvesztés
Ezek a tünetek a dohányzás kezdetén is jelentkezhetnek, és sok más betegségre is utalhatnak. Ha azonban az étvágytalanság mellett a fenti tünetek közül több is jelentkezik, akkor már gyanítható a háttérben a kialakulóban lévő rákbetegség.

[cn-social-icon]

Gyengeség, fáradékonyság
Viszonylag kis terhelés esetén jelentkező gyengeség és fáradékonyság is előszele lehet a kialakuló tüdőráknak.

A legtöbb ember a tünetek felismerésekor megijed és megpróbál tudomást sem venni azok jelenlétéről. Azzal azonban, ha nem hagyjuk figyelmen kívül ezeket a tüneteket, és azonnal orvoshoz fordulunk, növelhetjük túlélési esélyeinket.

Facebook hozzászólások