A MALÉV GÉPÉT LELŐTTÉK 1975-BEN?

A MALÉV GÉPÉT LELŐTTÉK 1975-BEN

A 240-es járat rakétát kapott, vagy véletlen baleset történt? 1975. szeptember 30-án esett a tengerbe a Malév gépe.

Bejrútba repült  Budapestről  a Malév  három hajtóműves, TU-154-es típusú sugárhajtású utasszállító repülőgépe 50 utassal a fedélzetén. A reggeli órákban, Bejrútba érkezése előtt a Földközi-tengerbe zuhant. A gép már leszálláshoz készülődött, amikor a tragédia történt. A tragédiának nem volt túlélője, a tíz fős személyzeten kívül még egy utas volt magyar nemzetiségű.

[cn-social-icon]

Az MTI nagyon szűkszavúan tájékoztatott az eseményekről nyilvános vizsgálatot nem folytattak le, a baleset okára a mai napig nem derült fény. A körülmények felettébb gyanúsak.

A gép indulását már eleve többször elhalasztották. A későbbiekben eltűnt az utaslista, ezért csak feltételezés, marad hogy a gépen zömében a Palesztin Felszabadítási Front (PSZF) hazánkban kiképzett és libanoni okmányokkal rendelkező tagjai utaztak.

loading...

A hazánkban felkészítettek állítólag a libanoni polgárháborúban vettek volna részt, miattuk halaszthatták indoklás nélkül az indulást. A repülőre jelentős mennyiségű fegyvert hordtak fel egy másik feltételezés szerint. A felszállást a szállítmány titokban való felpakolása késleltethette.

A repülőt Ferihegyen félreeső helyen várakoztatták szemtanúk szerint, és egy időre megszűnt a repülőtér kivilágítása is. Véres polgárháború dúlt ekkor Libanonban, amelyben a kommunista blokk országai a palesztin szervezeteket és a baloldali erőket támogatták a mostani ukrán-orosz csetepatéból  is  ismerős "katonai tanácsadókkal", titkos fegyverszállítmányokkal.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Sokan a mai napig úgy vélik, a Malév 240-es járatát lelőtték, a feltételezett támadók pedig Izrael és Szíria. A magyar-szovjet-libanoni vizsgálóbizottság pedig nyilván azért nem csinált ügyet a dologból, mert nyakig benne volt.

Tűzgömbként írta le a gépet  a zuhanás előtt néhány tanú, ami arra utal, hogy a repülőgép még a levegőben felrobbant. A repülő nem semmisült meg, de kormányozhatatlanná vált, a tengerbe zuhant és ekkor robbant darabokra.

Az áldozatok maradványaival nem tudjuk biztosan, hogy mi lett. Mindannyian hullámsírban nyugszanak azóta is a hivatalos verzió szerint. Egyes források viszont arról számoltak be, hogy a tragédiát követően számtalan lebegő holttestet sikerült kiemelni a tengerből. A muszlimok annak rendje és módja szerint megkapták a végtisztességet, míg a többieket egy part menti tömegsírba temettek. Most, 39 évvel az események után is ennyit tudunk.

[cn-social-icon]

Facebook hozzászólások