A MALÁJ GÉPET ELPUSZTÍTÓ RAKÉTÁT HOGYAN LÁTHATTA A MŰHOLD?

Infravörös érzékelőkkel felszerelt amerikai műholdak bármilyen rakéta kilövését felfedezik. Coloradóban valószínűleg felvillant egy képernyő az MH-17-es járat lelövésekor. Nem sokkal az utasszállító repülőgép tragédiáját követően az   amerikai elnök hírszerzési és felderítési információkra hivatkozva már bejelentette , hogy a Malasia Airlines Boeing 777-es gépet rakétával lőtték le.

Amerika honnan tudja, ha máshol lőnek?

Az Egyesült Államok honnan szerezhet azonnal tudomást egy Ukrajna feletti rakétakilövésről? A Space.com szerint az amerikai légierő és a Nemzeti Felderítő Iroda által működtetett műholdhálózatok segítségével. A BUK rakétarendszerek jelenlétét is képesek észlelni a nagy érzékenységű infravörös tartományú kamerákkal és például radarjeleket érzékelő szenzorokkal szerelt műholdak. Az MH17-es járatot is egy ilyen fegyverrendszerrel lőhették le nagy valószínűség szerint.

 

 A világon két műhold figyeli a rakétákat. A sok milliárd dolláros költséggel  a Lockheed Martin cég által kiépített SBIRS műholdrendszer képes a világon a leghatékonyabban érzékelni az elindított rakétákat az általuk kibocsátott hő alapján. Ezt a rendszert kifejezetten úgy tervezték, hogy a biztonsági kockázatot jelentő háborús övezeteket monitorozza. A huszonegyedik századi utódja a hidegháborús korszakban az interkontinentális rakéták észlelésére fejlesztett DSP kémműholdjainak a SBIRS(Defense Support Program).

A SBIRS-rendszer  elődjénel gyorsabban képes észlelni a rakéták indítását, több időt adva a beavatkozásra, védekezésre, így nem csak nagy távolságból indított rakéták ellen vethető be. Amikor kilőtték a Boeinget, felvillant egy képernyő. Egy szakértő valószínűnek tartja, hogy amikor a Malaysia Airlines Boeing 777-esét lelőtték, az amerikai légi támaszponton azonnal felvillant egy riasztás. A szakértő elmondta, hogy minden rakétatípus egyedi jeleket produkál a hőmérsékletet vizsgáló infravörös szenzorokon, így az SBIRS kezelőszemélyzete jó eséllyel képes volt meghatározni, hogy milyen típusú rakétát alkalmaztak, és azt honnan lőtték ki. Az amerikaiak már a vietnami háború alatt felfigyeltek az infravörös szenzorral szerelt műholdak hadászati alkalmazásának lehetőségére, azóta tovább is fejlesztették a rendszert. Akár kis rakéták indítását, a levegőben bekövetkezett robbanásokat és akár nukleáris kísérletek tesztrobbantásait a DSP-vel már észlelni lehetett.

 

Egy ilyen rendszer léte azért volt szükséges, hogy egy ellenséges rakéta indítását minél gyorsabban érzékelni tudják, és aktiválhassa elhárító rendszereit az amerikai hadsereg. Nemcsak az amerikai hírszerzés, hanem műholdas felvételekkel kereskedő civil vállalkozások is próbáltak segíteni a maláj gép katasztrófájának felderítésében. A Space.com-nak azonban a DigitalGlobe nevű cég elmondta, hogy hiába próbálták rendelkezésre bocsátani a gép lelövésének idejében, vagy a körül rögzített fotókat, a kelet-ukrajnai régióban felhős volt az ég, ezért a felvételeken semmilyen használható információ nem volt. A DigitalGlobe azonban továbbra is felvételeket készít öt műholdjáról a katasztrófa területéről.

 

 

Szólj hozzá

Hozzászólás