A GYÓGYSZER INKÁBB ÁRT MINT HASZNÁL!

A GYÓGYSZER INKÁBB ÁRT MINT HASZNÁL!

Sokat olvashatunk a pszichiátria áldozatairól a világ más tájain. Beszélnek és írnak róluk könyvekben, mutatják filmekben is. Csak az a baj, hogy nem mindig az igazat tudhatjuk meg ezekből a forrásokból.

A skizofrénia kezelésében például évtizedek óta az a szokás, hogy a pácienseket szinte "agyongyógyszerezik". Különösen a fejlettebb országokban rengeteg vegyszert tömnek beléjük. A gyógyulás aránya igen kicsi. Valaki nemrégen felvetette az eretnek gondolatot: talán éppen azért, mert túl sok gyógyszert adnak be nekik? 
A WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének legújabb kutatása éppen ezt erősítette meg. Nyolc évre visszamenően megvizsgálták több ország skizofrén betegeit. És lám csak, mi derült ki? Hogy például Indiában, Nigériában és Kolumbiában sokkal, de sokkal jobb állapotban vannak a skizofrénok, sokkal kevesebb közöttük a visszaeső, mint mondjuk az Egyesült Államokban és négy másik igen fejlett országban. 

A pszichiáterek természetesen nem örülnek a kimutatásnak, igyekeznek is figyelmen kívül hagyni. Hiszen a skizofrénia elleni szerek piaca még 1999-ben csak az Egyesült Államokban elérte az ötmilliárd dolláros forgalmat! És a gyógyszeripar által előrejelzett növekedés 2002 és 2009 között évi hatszázalékos lesz! Ez olyan nagy piac, hogy sem a gyárak, sem a pszichiáterek nem mondanak le róla semmi kincsért. Hiszen az utóbbiak is részesülnek belőle. 
Szintén a WHO által végzett felmérésből derült ki: a "fejletlennek" nevezett országokban, ahová az amerikai és európai gyógyszergyárak terméséből csak kevés jut el, a skizofréneket nem is gyógyszerezik olyan mértékben (vagy egyáltalán nem). Ott egy ötéves ciklusban a visszaesők aránya mindössze 18 százalék volt, míg ugyanez az arány a betegek 64 százalékát tette ki az USA-ban! Vagyis a dolog egyértelmű, mégis sokan behunyják a szemüket, nem akarják észrevenni és elismerni az igazi okot. 


loading...


A vegyszerek nem segítenek a skizofrénián, bár sok ezer szakcikket írtak már erről. Aligha lehet kétséges, hogy e mögött a gyógyszergyártók hatalmas lobbija áll. Ez az érdekszövetség erősebb nem egy kisebb országnál, üzleti bevétele meghaladja azok egész éves GDP-jét is. Így persze nem lehetetlen a közvélemény igen széles körben történő manipulálása. Például azzal, hogy még a filmgyártásba is bele tudnak szólni. Nemrégen a magyar mozikban is játszották az Egy csodálatos elme című filmet, amelyben a Nobel-díjas, ám skizofrén tudós kigyógyul a bajából. Csak éppen azt felejtették el hozzátenni (és bevallani), hogy John Nash, a tudós huszonnégy évig nem szedett semmiféle pszichiátriai gyógyszert – ezért gyógyult meg! 
Az USA-ban sok páciens vagy hozzátartozója beperelte a pszichiátereket, gyógyszergyárakat, amiért azok nem figyelmeztették őket a szerek iszonyatos hatásaira. Volt olyan páciens, akinek hárommillió dolláros kártérítést ítéltek meg! A pszichiáterek azonban ennek ellenére sem a figyelmeztetés útját választották, hanem attól kezdve a gyárakkal karöltve "új", "nem ártalmas" gyógyszerek piacra dobását reklámozták. Ezek azonban lényegüket tekintve ugyanolyan ártalmasak, mint az előzőek voltak. Ez főleg az USA-ra jellemző, Európában sokkal jobban vigyáznak a betegek egészségére, erősebb az ellenőrzés is. Nem csoda hát, hogy kevesebb a visszaeső beteg. De azért nyilván itt sincs minden rendben.-Legendavadasz

Facebook hozzászólások