A FÖLD FELÉ TART AZ IRÁNYÍTHATATLAN ŰRHAJÓ!

loading...

Egy irányíthatatlan Orosz teherűrhajó tart a föld felé, és sok szakértő szerint be fog lépni a légkörbe. Csak az a kérdés hogy becsapódik-e, vagy elég a légkörben.

Az űrrepüléseket irányító orosz központnak továbbra sem sikerült kapcsolatot teremtenie a tengelye körül forgó Progressz teherűrhajóval, most a Föld felé tart és be fog lépni a légkörbe. 

  • Facebook
  • Googleplus
  • Twitter
  • Youtube

Korábban a Moszkva környéki Koroljovban lévő irányítóközpont szakemberei tovább próbálkoznak a kapcsolatteremtéssel, hogy "többé-kevésbé ellenőrzötten és biztonságosan lehozzák" a Föld körüli pályáról az egyebek közt üzemanyagot, oxigént, élelmiszert szállító orosz teherűrhajót. Az űrhajó egyébként két és fél tonna anyagot szállít. Az űreszközt a Csendes-óceánba süllyesztenék el, az úgynevezett „űrtemetőbe”.

Időközben azonban kiderült, hogy nem sikerült az ellenőrzésük alá venni az úrhajót, mert a kapcsolatfelvétel nem sikerült, és így nem tudják ellenőrzött módon lehozni a teherűrhajót.

loading...

Egy név nélkül nyilatkozó forrás szerint a szakemberek elismerték, hogy a helyzet kilátástalan.

A Szojuz hordozórakéták nem a kijelölt keringési pályára vitték fel az űrhajót, és nem nyílt ki minden antennája sem. A forgás miatt a működő antennák nem irányulnak folyamatosan a Földre.

Egy név nélkül nyilatkozó illetékes azt mondta, az irányítóközpont szakembereinek nem sikerült megteremteni a kapcsolatot a Progresszel, egyedül a kamerákat sikerült bekapcsolniuk, így videó felvétel is van a forgó űrhajóról.

Emellett azt is mondta, hogy ha a szakembereknek továbbra sem sikerül kapcsolatot létesíteni, akkor az valószínűleg május első hetében az északi és a déli 52. szélességi fokok között zuhanhat vissza a Földre. Más forrás szerint a zuhanásra május 3-án vagy 4-én lehet számítani.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Chris Hadfield szerint a Progresz a Föld felé tart, jelenleg Borneó fölött van és be fog lépni a Föld légterébe, azonban azt nem lehet megmondani, hogy mindez pontosan hol és mikor fog megtörténni szerinte.

Egy másik oldal pedig azt nyilatkozta hogy az űrhajó el fog haladni több ország fölött is, de amint belép a légkörbe, nem sokkal utána elég, arra kicsi az esély hogy becsapódna.

  • Facebook
  • Googleplus
  • Twitter
  • Youtube

Szólj hozzá

Hozzászólás