5 HELY A FÖLDÖN, AHOVÁ SOSEM LÉPHETSZ BE

5 HELY A FÖLDÖN, AHOVÁ SOSEM LÉPHETSZ BE

5 hely a földön, ahová sosem léphetsz be.


[good_old_share]

Legalábbis egyáltalán nem ajánlott.Amióta repülővel tudunk utazni, azóta azt hisszük, hogy csak a pénztárcánk szabhat határt annak, hogy hová is utazunk.

Ez részben igaz, azonban azért nem teljesen. Ugyan szinte bárhová elutazhatunk, de azért vannak kivételek, ahová vagy egyáltalán nem mehetünk.

loading...

Íme tehát az öt legtitokzatosabb hely, ahová sosem léphetünk be.

1. Surtsey sziget

A tilalom oka: tudományos kísérleti terület

Surtsey, Izland partjaitól délre található vulkanikus eredetű sziget, amely az ország legdélebbi pontja. Egy a tenger alatt 130 méter mélyen kezdődő vulkánkitörés hozta létre, amely 1963. november 14-én érte el a felszínt. A sziget azonnal felkeltette a tudósok figyelmét, mert kiválóan példázza az új élet kezdetét. A tűzóriás Surturról elnevezett sziget a mai napig kizárólag tudományos kísérleteknek ad otthon, teljesen elzárt terület a turisták számára, és esélyünk sincs oda eljutni.

2. Ilha da Queimada Grande

A tilalom oka: mérges kígyók

Ilha da Queimada Grande mindössze 35 kilométerre található a brazil tengerparttól, mely első pillantásra úgy néz ki, mint egy igazi paradicsom. Persze ez csak látszat.

A sziget ugyanis tele van mérges kígyókkal, és valószínűleg nem maradnánk túl sokáig életben itt. A sziget területe 0.43 négyzetkilométer, és erre a kis területre becslések szerint nagyjából 4000 kígyó jut, tehát négyzetméterenként 1-5 kígyó is lehet. Tehát amint letennénk a lábunkat a szigeten, szinte rögtön megtámadnának minket a mérges kígyók. A Brazil kormány éppen emiatt tiltotta meg a hely látogatását, és elnevezték kígyó szigetnek.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

3. Északi Sentinel Sziget

A tilalom oka: nagy mértékű bennszülött agresszió

Létezik egy veszélyes bennszülött csoport, a szentineléz nép, mely a mai napig vadászó-gyűjtögető életmódot folytat. Nyelvük és kultúrájuk ismeretlen, és néhány kísérlettől eltekintve a modern civilizáció nem lépett kapcsolatba velük.

A kísérletek azonban nem sikerültek jól. A sziget lakossága ugyanis minden közeledést ellenségesen fogat, emiatt a kapcsolatba lépéssel próbálkozó kutatóknak esélyük sem volt leszállni a hajóról, és inkább elmentek. A szakértők szerint, a sziget lakosai több mint 60.000 ezer évet töltöttek elzárva a civilizációtól, így nem csoda, ha aktívan védik a területüket.

2004-ben például nyilakkal lőtték meg az indiai kormány egyik helikopterét, ami keresztülrepült a sziget felett, hogy kiderítse, van-e szükség segítségre egy cunami pusztítás után. A legutolsó áldozatuk néhány eltévedt halász volt, akiknek halála után, az indiai kormány felhívta a polgárok figyelmét, hogy maradjanak távol a Sentinelese bennszülöttektől és területüktől.
4. Iszei nagyszentély, Japán

A tilalom oka: kizárólag az elitnek fenntartva

Az Iszei nagyszentély a rangelső japán sintó nagyszentély Isze városában, illetve a környező erdőben. Két részből áll: a Belső Szentélyből és a Külső Szentélyből.
Itt található a Japán legfontosabb kegyhelyének számító Ise Jingu buddhista templom komplexum. A fő templom fakerítéssel van elzárva, és kizárólag magas rangú papok és a birodalmi család tagjai látogathatják. 1945-ig még nehezebb volt a bejutás, ugyanis a Miyagawa folyó minden lehetséges utat elzárt, amely egyben a határt szimbolizálta a hétköznapi és a szent föld között. Pontosan a szerzeteseknek tiltották meg, hogy átkeljenek a folyón, mert úgy vélték, hogy ez a kegyhely szentélyének megsértéséhez vezetne, és egész Japánnak gondot okozna.

5. Gruinard sziget

A tilalom oka: szennyezett talaj és légkör biológiai fegyverteszetek miatt

Ez a Skóciától északra elterülő kis szigetet a brit kormány használta biológiai fegyverek tesztelésére a II. világháború alatt. A lakatlan földdarabon a súlyosan fertőző anthrax baktériummal kísérleteztek, amely birkák százait pusztította el – végül a szigetet teljesen le kellett zárni. Az 1980-as években több száz tonna formaldehiddel fertőtlenítették, ami megint csak elég kockázatos anyag.
Ezekre a helyekre tehát nem léphetünk be, és ha be is lépnénk, nem maradnánk életben rajtuk.

Melyik az a hely, amiről szívesen olvasnál részletesebben is? A válaszokat várjuk kommentben.

loading…


[apss_share]

loading…


Facebook hozzászólások