VIDEÓT KÉSZÍTETTEK A MOZGÓ JÉGCSAPOKRÓL

loading...

Videót készítettek az utazó jégcsapról.


Érdekes felvétel.
Az utazó jégcsap egy nagyon érdekes jelenség, amit csak nagyon ritkán sikerül videóra venni.

loading...

Az utazó jégcsapot Brinicle jelenségnek nevezik és amennyire szép, annyira halálos is. Egy olyan jégcsapról van szó, ami a víz feneke felé halad, és közben mindent megfagyaszt ami a közelébe kerül.

Egy nagyon egyedi jelenség, ami csak az Antarktisz-nál fordul elő, hiszen itt vannak hozzá meg a megfelelő körülmények.

Csak nagyon ritkán sikerül megörökíteni a jelenséget, ezért is olyan különleges.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

A jelenséget azért is nehéz megörökíteni, mert elég ritkán fordul elő, így azoknak akiknek sikerül, vagy csak látják, biztosan egy életre szóló élményben van részük.

A jelenség alap feltétele az, hogy jégtáblák húzódjanak a felszínen. Az is fontos, hogy egy olyan jégtábla legyen, ami egy helyben áll és nem mozog, ugyanis ez alatt alakul majd ki az örvény. Szükség van még nagyon hideg vízre, és így a kialakult örvény elkezdi megfagyasztani a körülötte lévő vizet.

Ezután a jég elkezd lefelé haladni, miközben folyamatosan egyre erősebb és szilárdabb lesz, és mindent magába szippant a környéken és megfagyaszt.
A legtöbb utazó jégcsap annyira nagyra nő, hogy lefelé haladva összeroppan a saját súlya alatt. Azonban a sekélyebb vizeken elérheti a tengerfeneket, ahol aztán szintén továbbhalad, és tovább fagyasztja a körülötte lévő dolgokat.

Ezt a nagyon ritka, és szép jelenséget már legalább 60 éve ismerik, azonban először csak 2011-ben sikerült videóra venni.
Ha tetszett a videó, akkor oszd meg másokkal is.

loading…


Szólj hozzá

Hozzászólás