ÚJ KORSZAK AZ ŰRKUTATÁSBAN: MŰKÖDIK A HAJTÓMŰ, AMINEK FIZIKAILAG NEM KELLENE!

ÚJ KORSZAK AZ ŰRKUTATÁSBAN: MŰKÖDIK A HAJTÓMŰ, AMINEK FIZIKAILAG NEM KELLENE!

Új korszak jöhet az űrutazásban: működik a hajtómű, aminek a fizika törvényei szerint nem lenne szabad működnie

Komoly áttörést hozhatnak az űrutazásban azok a kísérletek, melyek most zajlanak az Egyesült Államokban.

A NASA houstoni központjában vizsgálták azt a hajtótechnológiát, aminek lényege, hogy mikrohullámokat ütköztetnek egy zárt térben, és ennek segítségével tolóerőt állítanak elő. És a jelek szerint ezek sikeres kísérletek voltak, ami főleg azért érdekes, mert ezt korábban rengetegen egyszerűen lehetetlennek tartották.

Roger Shawyer brit tudós még a kétezres évek közepén jelentkezett ötletével.  Az egész tényleg annyi, hogy az elektromos energiát mikrohullámok segítségével hajtómű hajtására használja fel. A mikrohullámok létrehozásához pedig a napenergia jelentené az energiaforrást, azaz üzemanyag nélkül, örökké működő hajtómű lenne az eredmény.

Akkor komoly tudományos vita bontakozott ki az ötletről, rengetegen tartották az ötletet képtelenségnek, és amellett érveltek, hogy a New Scientistnek le sem kellett volna hoznia a cikket.


Bár a hajtómű működése a relativitáselmélettel összefér, a lendületmegmaradás ismert törvényének ellentmond.

loading...

Az EmDrive névre keresztelt hajtóműben viszont a kritikus hangok ellenére is láttak fantáziát a kínaiak, és tavaly el is készültek egy modellel, ami képes volt 720 millinewtonos tolóerő elérésére, ami már elég lehet egy műhold pályára bocsájtásához. A kínai eredmények viszont nem vonzottak túl nagy médiavisszhangot, a Wired szerint a nyugati tudósok egyszerűen nem hitték el, hogy igazak.

Közben egy amerikai tudós, Guido Fetta is elkezdett dolgozni a maga üzemanyag-nélküli elektromágneses hajtóművén, és az eredményei annyira meggyőzőek voltak, hogy végül a NASA is beleegyezett egy tesztbe. Az eredményeket július 30-án hozták nyilvánosságra. És bármekkora megdöbbenést is keltett ez azóta, a jelek szerint a kísérlet sikeres volt.


A NASA kutatási anyagát angolul itt lehet elolvasni. Öt kutatójuk összesen nyolc napon át tesztelte különféle konfigurációkban a hajtóművet, és arra jutottak, hogy ugyan a kínai tudósokéhoz képest jóval kisebb, de 30-50 mikronewtonos tolóerő előállítására képes volt az eszköz.

A kutatók szerint a hajtómű a szubatomikus részecskék folyamatos keletkezésének dinamikáját használja ki. Ebből még ugyan nem lesz azonnal működőképes hajtómű, de a NASA szerint mindenképpen további kutatásokat és kísérleteket érdemel a lépés.

Ha a további kísérletek is sikerrel járnak, az alapjaiban forgathatja át az űrutazás világát: az eddig használt hajtóművekhez képest ez a modell sokkal kevesebb energiát használ, negyedakkora súlyt nyomna, és üzemanyag nélkül lenne képes működni. (via Wired, Space)

Facebook hozzászólások