TÉNYLEG A HŰTŐBEN KELL TARTANI A KETCHUP-OT? LEKVÁRT? MEGLEPŐ TÉNYEK!

TÉNYLEG A HŰTŐBEN KELL TARTANI A KETCHUP-OT? LEKVÁRT? MEGLEPŐ TÉNYEK!

Nem is olyan régen, a lekvárokat, savanyúságokat és mártásokat egyszerűen a konyhaszekrényben tárolták, esetleg a pár fokkal hűvösebb tárolóban. Senki sem betegedett meg, annak ellenére, hogy a lekváros üvegek, mustár és ketchup szobahőmérsékleten maradtak hosszabb ideig.

Manapság ugyanazon termékekhez egyértelmű utasítás tartozik : Tegye a terméket felbontás után a hűtőszekrénybe. Valami vajon radikálisan megváltozott, olyan drasztikus módon, ami kockáztatja az egészséget? Dr. Peter Barratt mikrobiológus adja meg a válaszokat és a végső ítéletet, mit is tarthatunk a konyhaszekrényben és mit jobb hűtőben.

Ketchup

Utasítás: Felbontás után hűtőszekrényben tárolni és nyolc héten belül elfogyasztani javasolt.
Dr Barratt elmondta: “Senki sem tartotta a ketchup-ot hűtőben egy évtizeddel ezelőtt, de akkor sokkal több sót és mesterséges tartósítószert tartalmazott.

Az elmúlt években, az élelmiszergyártóknak csökkenteni kellett a só mennyiségét, ami természetes tartósítószer, mert kapcsolatot találtak közte és a magas vérnyomás kialakulása között. A legjobb hűtőszekrényben tárolni, hogy lassítsuk a potenciálisan káros mikroorganizmusok növekedését és megenni a megadott nyolc hét alatt.” Ítélet: Hűtőszekrényben kell tartani.

loading...

Eper lekvár 

Utasítás: Hűtőszekrényben tárolni megnyitás után.
Dr Barratt: “Köszönhetően a gyümölcstartalomnak, a dzsemek és lekvárok természetesen savasak. Ez segít abban, hogy meggátolja a baktériumok növekedését, de a penészedés okozhat gyomorpanaszokat vagy allergiás reakciót.

A penész jobban ellenáll a savaknak, ezért nőnek néha gombák a nyitott lekvárban. “Általában a lekvároknak nem kell hűtés, ha elfogyasztják azokat három-hat hónapon belül. Azonban, mindig tiszta eszközöket kell használni, ha az üvegbe nyúlunk. A piszkos kés vagy kanál a penészedés melegágya. Ítélet: szobahőmérsékleten tartható, de meg kell enni hat hónapon belül.

Szójaszósz

Utasítás: A minőségmegőrzési határidőt általában feltüntetik, de tárolási utasításokat nem gyakran.
Dr Barratt: “A szójaszósz gyakran tartalmaz kálium-szorbát tartósítószert, amely gátolja az élesztő-és penészgombák kialakulását. Tartalmaz tejsavat is, amely megállítja a baktériumok növekedését.

Azonban, ha már megnyitottuk, akkor idővel olyan mikroorganizmusok, mint a Staphylococcus baktériumok megjelennek, amik enyhe gyomorrontást okozhatnak, vagy akár allergiás reakciót. A felnyitás után három hónapon belül jobb elfogyasztani ha szekrényben tároljuk, hűtőben hat hónapig eláll. Ítélet: Hűtőszekrényben.

Mustár

Utasítás: Hűtőszekrényben kell tárolni felnyitás után, és három hónapon belül elfogyasztani.
Dr Barratt: “Egyszerű alapanyagokból – víz, mustár liszt, cukor, só, búzaliszt és fűszerek készül. Néhány citromsavat is tartalmaz, ami természetes tartósítószer, és gátolja a baktériumok növekedését.

“A mustárt gyakran fogyasztják húsok mellé, és ezért nagyon fontos, hogy mindig tiszta evőeszközzel nyúljunk bele az üvegbe, mert a húslé mustárba kerülése, a baktériumok elszaporodásához vezet, ami legrosszabb esetben akár gyomormérgezést is okozhat. Ítélet: Hűtőszekrényben.

Majonéz

Utasítás: Tartsuk hűtőszekrényben három hónapig nyitás után.
Dr Barratt: “Az összetevők hosszú listáját tekintve, különösen a tojást és tejszínt, nem lenne ésszerű szobahőmérsékleten tárolni.

Ugyan általában tartalmaz citromlevet, de a tojás és a tejszín gyorsan megromlik, és komoly problémákat okozhat, ha fertőzött. A gyártó utasításait szigorúan be kell tartani.
Ítélet: Hűtőszekrényben.
-Hír.ma

Facebook hozzászólások