RÁKKELTŐ ÉLELMISZER ADALÉK MÉREGANYAGOK, AMIKET KERÜLJÜNK!

EZEKET AZ ANYAGOKAT KERÜLJÜK! -RÁKKELTŐ ÉLELMISZER ADALÉK MÉREGANYAGOK, AMIKET KERÜLJÜNK!

BHA(butilezett hidroxi-anizol)

Ez a tartósítószer használható avasodás elkerülésére, élelmiszerekben található olajokban.
Kimutatták, hogy rákkeltő hatásúnak bizonyult patkányokon, egereken végzett kísérletek során.
Állatkísérletekben használata nyomán változásokat figyeltek meg az immunrendszerben, a vérképben, a parjzsmirigyben és a májban. Mindkét anyag feldúsul az emberi szervezet szöveteiben és bejut a magzatba. Tudni lehet róluk, hogy allergiát váltanak ki.

[cn-social-icon]

Parabén
Élelmiszerekben E214-E219 jelzésekkel jelölik.

A parabéneket az 1920-as évektől széles körben használják fel tartósítószerként kozmetikumokban és testápolási termékekben. Továbbá gyógyszerek, élelmiszerek, zsírok, olajok, cipőápoló krémek, textilek, ragasztók tartósítására használják. Az parabének fő kockázata, hogy in vitro ösztrogénszerűen viselkednek és így károsítják a hormonrendszert.
A metil- és propil-parabén antimikrobiális élelmiszeradalék többek között sütőipari termékekben, üdítőkben, krémekben, pasztákban, mesterséges édesítőszert tartalmazó dzsemekben, zselékben, befőttekben, szirupokban és a propil-parabén penészedésgátló a virslik bőrében lehet jelen.

loading...

Karamell színezék

Főként a kólák és más úgynevezett sötét színű üdítőitalok gyártása során évtizedek óta használnak karamell színezéket, melyről sokáig úgy gondoltuk, ártalmatlan. Az amerikai Center for Science in the Public Interest (CSPI) amerikai tudományos közhasznú szervezet egy kutatás nyomán a színezék betiltását szorgalmazza, mivel az rákkeltő vegyi anyagokat tartalmaz.
Az egyszerű karamell készülhet otthon is, amikor az olvadó cukrot karamellizáljuk, ám a különböző kólákban a karamell színezék egy teljesen más eljárást takar. A mesterséges barna színezést ezekben a termékekben úgy állítják elő, hogy nagy nyomás és hőmérséklet alatt reakcióba hozzák a cukrokat ammóniával és szulfitokkal.
A kémiai reakciók a 2-methylimidazole (2-MI) és 4 – methylimidazole (4-MI) kialakulását eredményezhetik. Az amerikai szövetségi kormány megbízásából, laboratóriumi egereken és patkányokon végzett kísérletek kimutatták, hogy ezek a vegyi anyagok tüdő-, máj-vagy pajzsmirigy daganatot, vagy akár leukémiát okoznak.

Ételszínezékként a karamellt 4 osztályba sorolják:

-I. osztály: sima karamell (E150a) (kizárólag cukorból, néha savakból, és sókból áll, de nem lehet benne ammónium és szulfit)
-II. osztály: szulfitos karamell (E150b) (tartalmazhat szulfitot)
-III. osztály: ammóniás karamell (E150c) (tartalmazhat ammóniát, általában péksütemények tartalmazzák)
-IV. osztály: ammóniumos, szulfitos karamell (E150d) (tartalmazhat ammóniát és szulfitot is, általában szénsavas üdítőitalokban alkalmazzák)NÁTRIUM-GLUTAMÁT (E 621)

Tanulási nehézségek? Hiperaktivitás? Elhízás? Leptin érzékenység? Daganatos betegségek? Allergia? Migrén? Asztma? Látás zavarok? Depresszió? Fogamzási problémák? Memória gondok? Parkinson-kór? Alzheimer-kór?
a válasz: NÁTRIUM-GLUTAMÁT (E 621)

Mi a gond vele?

A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg.
Tönkre teszi az agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat.
A következő tüneteket okozhatja:
migrénes fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, asztmás rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi fájdalmak, erős szívdobogás, gyerekeknél viselkedési zavarok. Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás, kiütések. Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség is azonnali reakciót vált ki van, akinél csendesen a felszín alatt munkálkodik. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok könnyebben találnak utat az agyba. A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, hanem idegi elváltozásokat is pl. Parkinson-, vagy Alzheimer -kór. Káros hatásáról már 1968-ban lehetett cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban, azóta számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Az 1970-es években, amikor a gyorsétkeztetés megkezdte piaci növekedését, a Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már szinte mindenben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében, valamint a gyors éttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben jelenlévő anyaggá vált, levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszer sók, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonya szirmok, snack-ek, stb. elengedhetetlen alkotóeleme lett. Ez az anyag ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására.

Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a „gondosan válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz rafinériájával”, szintén ezt a függőséget erősítik.

A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg, az agyi neuronok közötti információ átvitelben játszik szerepet,mint a dopamin, a kábítószereknél (amfetamin származékok), ez tehát egy DROG!

Ezért a glutamáttal szennyezett ételek mellékhatásai pontosan megfelelnek a nikotin és kábítószer elvonás hatásaival (csoki függés megvan?, mellkasi fájdalom, dekoncentráltság, depresszió )

A gyártók pontosan tudják, hogy Ti tudjátok micsoda veszélyes szer ez, úgyhogy már nem használják az E621 jelölést, helyette bújtatott formában tüntetik fel. Íme néhány elnevezés:

– növényi fehérje(!) (hidrolizált protein, aminosavak, zöldség-fehérje kivonat)
– élesztőkivonat (autolizált élesztő, zselatin élesztő)
– minden ami “autolizalt”
– texturált fehérje (tejsavó fehérje, tejsavó-izolátumok)
– kazeinát (sodium caseinate, búza-kivonat, kalcium caseinate)
– malátakivonat (Maláta aroma)
– karragén (szójaszósz, szójakivonat(!), szójabab)
– maltodextrin (bébitápszerekben is), bouillon
– IUPAC név sodium (2S)-2-amino-5-hydroxy-5-oxo-pentanoate
– gyűjtő nevek alatt: ízfokozók, “fűszerek”, mesterséges izésítés, természetes izésítés, aroma-azonos ízesítés

Előfordulása: bébiételekben(!), minden húskészítményben, minden tejkészítményben, készételekben, gyors-ételekben, ízesített üdítőkben, édességekben (pl. az összes csoki és csokiszármazékban), a többi műkajáról nem is beszélve…

Továbbá:

Az élelmiszerek címkéin a következőképpen szerepelhetnek:
-magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup,
-finomított cukor,
-szacharóz,
-fehér liszt,
-fehér rizs,
-nátrium-nitrit és nitrátok,
-akrilamidok,
-hidrogénezett növényi olajok,
-édesítőszer…

Néhány ismertebb kiemelve

Fehér liszt
A fehér liszt az őrlési folyamat végterméke, mely mentes minden értékes tápanyagtól. Hiányzik belőle a maghéj, a csíra, ezzel együtt pedig számtalan vitamin, ásványi anyag. Ami benne van, már csak szénhidrát.
Mivel az egyszerű szénhidrátok cukrok, és így ugyanazt a problémát okozzák mint a cukor. A cukor táplálja a káros mikroorganizmusokat. Minél több cukorhoz jutnak, annál gyorsabban szaporodnak, és minél gyorsabban szaporodnak, annál intenzívebben bontják le és erjesztik a testet belülről.

A hidrogénezett növényi olajok
A hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi olajok szintén kockázati tényezőt jelentenek az egészségre nézve, hiába készülnek természetes és alapvetően egészséges alapanyagokból. Az eljárás során az olajat hevítik hidrogén jelenlétében fém katalizátorok mellett. Az eljárással jelentősen megnövelhető a termék szavatossági ideje, azonban a folyamat során nem elhanyagolható mennyiségű transzzsírsav is keletkezik, ami káros és rákkeltő. A termék címkéjén az összetevők felsorolásánál pedig csak a 0,5 g-nál nagyobb transzzsírsav-mennyiséget kell feltüntetni adagonként (tálalási vagy adott mennyiségre vonatkoztatott érték).

A gyártók sokszor kijátsszák a feltüntetési kötelezettséget azzal, hogy úgy módosítják a termék adagolását, hogy az egységre vonatkoztatott összetevők felsorolásánál a transzzsírsavak mennyisége ne érje el a 0,5 grammot, így nem kell feltüntetni a címkén sem. Sajnos a modern termékismertető és összetevőlista nagyon sokszor megbízhatatlan, hiszen gyakran arról ad tájékoztatást, hogy egy falatnyi termékben mennyi adalék és összetevő található, ami nem egyenlő azzal, amennyi egy „normál adag” étel elfogyasztásával kerül a szervezetbe.
Amellett, hogy a transzzsírsavak rákkeltő hatásúak, számos szív-és érrendszeri problémáért is felelőssé tehetők:
rontják az anyagcsere hatékonyságát, és szerepet játszanak a hasi zsírpárnák kialakulásában, melyek idővel nyomják a belső szerveket (szív, máj). Ám nem minden zsírsav „rossz”, a problémát az jelenti, hogy a hidrogénezés folyamata során az esszenciális zsírsavak sérülnek, eltávolításra kerülnek.
Esszenciális zsírsavakra nagy szüksége van szervezetünknek. Komoly problémát jelent, hogy az esszenciális zsírsavak rovására a transzzsírsavak kerülnek fölénybe. Mindez kettős problémát jelent, a fontos vegyületekből hiány alakul ki, és helyettük káros anyagok jutnaka szervezetbe.
A hidrogénezett zsírsavak már nem képesek ugyanazt a biokémiai funkciót betölteni, amire eredetileg hivatottak (életfontosságú sejtfunkciók támogatása: agysejtek működésének segítése, hormontermelés, mirigyek működésének elősegítése, oxigéntranszportban való részvétel, sejthártya működése, emésztési és védekezési folyamatok, esszenciális zsírsavak hiányába).
Az élelmiszergyártók nem részletezik ezen problémákat a termék címkéjén. A szervezetednek szüksége van esszenciális zsírsavakra, “megköveteli” a számára szükséges tápanyagokat. Tehát ha csak transzzsírsavak kerülnek a szervezetedbe, akkor szervezeted nem kapja meg a számára szükséges tápanyagokat. A probléma abból adódik, hogy a rákos sejteknek sok cukorra és alacsony oxigénszintre van szükségük az optimális terjedésükhöz (ami a számunkra természtesen nem jó), ezért a túlsúlyosak esetében gyakoribbak a rákos megbetegsedések.Akrilamidok
Az egyik fő veszélyforrás
Transzzsírsavak gyakran képződnek sütés során, ennek kapcsán érdemes szót ejteni erről a kockázati tényezőről is. Az akrilamidok a sütési folyamat során keletkeznek. Ha a magas keményítőtartalmú ételek (például burgonya) sokáig ki vannak téve magas hőnek, akkor akrilamidok képződnek. Egy svéd tanulmány szerint az akrilamidok képesek rákot okozni és ezt patkányokon végzett kísérletekkel be is bizonyították.
A pékáruk, a Sült krumpli, chipsek és mindenféle snack félék…
Például ezekben az ételekben, elsősorban a magas keményítőtartalmuk miatt a hosszú sütés során egy akrilomid keletkezik. Az akrilomidokat úgy kerülhetjük el a legegyszerűbben, ha ügyelünk arra, hogy ne hevítsük túl az olajat. Fontos, hogy ne használjuk fel többször azt az olajat amiben már sütöttünk, mert az újra felhasznált olaj alján a leülepedő apró, égett darabok is erősen rákkeltőek.

Tisztelt Olvasóink!
A Facebook egy ideje korlátozza a nem fizetős postok láthatóságát. Ami azt jelenti, hogy a Facebookon közzétett cikkek negyed annyi embert érnek el, mint korábban.
Ha értesülni szeretnének az oldalunk frissítéseiről húzzák az egeret a Facebook oldalunkon a "Tetszik/Liked" gombra és pipálják ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. Érdekes Világ. FACEBOOK: https://www.facebook.com/Erdekes

Nátrium-nitrit és nitrátok
Az élelmiszergyártók szándékosan adagolnak nátrium-nitritet egyes ételekhez. Ezt a karcinogén vegyületet leginkább a feldolgozott húsfélékhez adják (hot-dog, szalonnakészítmények és minden olyan étel, melynek élénk, pirosas színe “azt jelezné”, hogy még friss). Évtizedekkel ezelőtt a húsárukat még konyhasóval tartósították, azonban a huszadik század közepétől az élelmiszergyártók áttértek a nátrium-nitritre mint tartósítószerre a nagyüzemi termelés során. Ez a kémiai anyag felelős a húskészítmények élénk pirosas színéért, amit a vevők sajnos előnyben részesítenek a világosabb, ám annál természetesebb színnel szemben.
Azonban manapság, amikor a hűtési technikák miatt már nem kell aggódnunk (hűtőszekrények, fagyasztók széleskörű elterjedése), és már attól sem kell tartani, hogy az ételek megromlanak (baktériumfertőzések, főként botulizmus kockázata), az élelmiszergyártók mégis folyamatosan nátrium-nitritet adagolnak a húskészítményekhez azért, hogy ezen termékek frissnek és kívánatosnak látszódjanak.
A nitritek önmagukban még nem okoznának problémát. Ráadásul a táplálkozás során több nitrit kerül a szervezetbe növényi eredetű forrásból, mint húsfélékből. Azonban az emésztési folyamatok során a nátrium-nitritből nitrózamin képződik, és ez az anyag felelős a problémáért. A nitrózamin egy erőteljesen rákkeltő hatású anyag, azonban nem minősül összetevőnek (mert eredetileg nem volt az élelmiszerben), így jelenlétére gyakran nem is derül fény. A nitrózaminok előfordulhatnak még olyan élelmiszerekben, melyek savanyítási eljárással, füstöléssel, olajban sütéssel készülnek (sör, sajt, halkészítmények, és természetesen a dohányfüstben is jelen vannak).

Az összetevők ismerete még nem elég ahhoz, hogy össze lehessen állítani egy precíz feketelistát a káros élelmiszerekről, melyeket mindenképp kerülni kellene, ezért figyelmesen és aktívan kell olvasgatni a termékek címkéit és keresni a káros anyagokat vagy az azokra utaló jeleket.

Sok zöldséget, gyümölcsöt érdemes fogyasztani (soknak rákellenes, de legalábbis jó antioxidáns hatást tulajdonítanak). A rendszeres testedzés szinte elengedhetetlen, mert a tumor nem képes fejlődni jó oxigénellátottságú környezetben. A vércukorszintet pedig normál értéken kell tartani. Valamint mindenképp kerülni kell a gyors-éttermeket és az „annyit eszel, amennyi beléd fér” típusú helyeket, mert ezek szinte hemzsegnek a rákkeltő anyagoktól.
Természetes C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása ajánlott, mert ez a vitamin megakadályozza a nitrit nitrózaminná alakulását, és segít erősíteni az immunrendszert. A D-vitamin kiváló rákellenes hatással bír, ezért mindenképp tartózkodj sokat szabad levegőn, hogy szervezeted kellő napfényhez jusson, közben tavasztól őszig ügyelje a napvédő készítmények használatára és kerüld a szoláriumot, mert ugyancsak rákot okoz). Mindig gondoskodj a szervezeted megfelelő vízellátottságáról, mert a szervezet csak így képes hatékonyan megszabadulni a felhalmozódott méreganyagoktól. Kerüld a dohányzást és az alkoholfogyasztást/drogozást, valamint tartózkodj a különféle kozmetikai és illatszerektől, mivel gyakorlatilag mindegyik tele van potenciálisan rákot okozó vegyi anyagokkal.

Természetesen lehetetlen elkerülni ezeket az ételeket és adalékanyagokat, de fontos, hogy mérsékeljük a bevitt mennyiséget és odafigyeljünk arra, hogy rostban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat fogyasszunk.

Ne Hagyjuk mérgezni gyermekeinket és magunkat! [cn-social-icon]  – Tudnodkell

Facebook hozzászólások