ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETEK – AMIKOR A KONTEORÓL KIDERÜL, HOGY VALÓSÁG

ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETEK - AMIKOR A KONTEORÓL KIDERÜL, HOGY VALÓSÁG.

Amikor a konteóról kiderül, hogy valóság

Mint tudjuk, a neten mindenre találunk úgynevezett bizonyítékot, és mindennek az ellenkezőjére is. Olyan oldalakkal is tele van a világháló, amelyek azt hirdetik, hogy igaznak bizonyult konteókról, vagyis összeesküvés-elméletekről írnak, de ez általában annyit jelent, hogy igaz, mert hát ugye nyilvánvaló, és még TÉNYEK is bizonyítják. Épp az az egyik gyakori fenntartás az ilyen elméletekkel szemben, hogy a sok összehordott képtelenség között, amelyekkel komoly ember nem foglalkozik, könnyebben elkallódnak a valódi összeesküvések. Pedig néha a kitalációk alatt bizony ott bujkálhat az igazság apró magja.

Alkoholmérgezés
Az USA-ban 1920-ban bevezetett alkoholtilalmat nem fenyegeti a veszély, hogy minden idők legnagyszerűbb ötletei között tartsák számon. Nem csak a feketekereskedelem, és ezen keresztül a maffia burjánzása köszönhető neki, de becslések szerint 10 ezer ember mérgezéses halála is. A tiltás után ugyanis az alkoholfogyasztás nem szűnt meg, és a számos módszer egyikeként csempészek lopott ipari alkoholt desztilláltak újra és adtak el emberi fogyasztásra. Mivel a kormány nem örült, hogy a nép kikerüli az új törvényt, olyan mérgeket kevertek az ipari alkoholba, amelyeket a szokásos eljárás nem tudott kiszűrni. Ennek az lett az eredménye, hogy csak New Yorkban, egyedül az 1927-es évben 700-an haltak bele a szokottnál erősebb italba, és még többen betegedtek meg tőle.
A mérgezést először Charles Norris New York-i orvosszakértő mutatta ki, de később többen is élesen kritizálták. Végül 1933-ban az egész alkoholtilalmat feloldották.


Fertőző védelem
Ez nem is annyira összeesküvés, inkább egyszerűen súlyos hiba, mindenesetre gyógyszeriparikonteó-hívők tömegei nyithattak pezsgőt, amikor az amerikai járványügyi központ (Centers for Desease Control and Prevention) beismerte, hogy 1955 és 1963 között a gyermekbénulás elleni vakcinák egy része az SV40 nevű vírussal fertőződött, amelyet először majmokban fedeztek fel – akárcsak a gyermekbénulás ellenszerét –, és később több rákbetegség-típussal is kapcsolatba hoztak.

Mielőtt észrevették volna, hogy a vakcinák egy része vírussal szennyezett, 98 millió ember kapta meg a védőanyagot valamilyen formában, ebből nagyjából 10-30 millió lehetett kitéve a fertőzésnek. A CDC ugyan hivatalosan elismerte a történteket, de 2013-ban az erről szóló aloldal nyomtalanul eltűnt a honlapjukról – vagyis lehet hűteni az újabb pezsgőt. Ugyanakkor az SV40-ről újabb kutatások szerint nem sikerült kimutatni, hogy mérhetően növelné a rák kialakulásának kockázatát.

loading...

Olajozott gépezet
A háborúk kirobbantására való finom rásegítés a konteók egyik igen kedvelt – és talán kevésbé is vitatott – ága. Feltehetőleg ezek a háborúk így is, úgy is kitörtek volna, de egy kis noszogatás sosem árt, gondolhatták az illetékesek.
1990. augusztusában az iraki hadsereg olajviták miatt bevonult Kuvaitba, és miután a diplomáciai tárgyalások nem hoztak eredményt, a rá következő év elején kitört az öbölháború, amelyben az Egyesült Államok vezetett koalíciót Irak ellen. Az amerikai közvélemény támogatásának elnyerésében nagy szerepe volt egy 1990. októberi, megrendítő meghallgatásnak, amelyen egy Nayirah nevű kuvaiti lány sírva mesélte el, hogy az iraki katonák csecsemők százait hagyták meghalni azzal, hogy egy kórház kifosztása során elrabolták az inkubátorokat.

Csak 1992-ben derült ki, hogy Nayirah nővér valójában Kuvait amerikai nagykövetének lánya, akit a Hill & Knowlton nevű PR-cég készített fel a „vallomásra”, a számlát pedig egy Kuvait által szponzorált szervezet állta, és mind ők, mind a cég üzleti kapcsolatban álltak a meghallgatást szervező szentárokkal.

Szívrohamnak látszó tárgy
A titkos szuperfegyverek kikísérletezése szintén rengeteg elméletben megjelenik. Az USA megszámlálhatatlan konteóval kapcsolatba hozott központi hírszerzése, a CIA az 1960-70-es években valóban kifejlesztett egy olyan lőfegyvert, amely képes volt arra, hogy a célszemélynél szívrohamot idézzen elő. A lövedék ráadásul a becsapódáskor megsemmisült, csak egy kis piros pöttyöt hagyva hátra, a méreganyag pedig szintén olyan gyorsan felszívódott, hogy a boncolás már ki se mutatta volna. Egy szúnyogcsípés, és az áldozat holtan esik össze.
Az eszközre az 1975-ös, Church szenátor vezette kongresszusi vizsgálat során derült fény, amikor a kormány a Watergate-botrány után a CIA több kétes hírű ügyének a vizsgálatára is rászánta magát, így a fegyvert végül nem használták. Legalábbis a hivatalos verzió szerint, tenné hozzá rögtön egy valamirevaló konteós.


Szerelembomba
1994-ben az amerikai hadsereg eljátszott a gondolattal, hogy feromonnal bombázza az ellenséges erőket. Az azóta csak buzibomba néven emlegetett fegyvertől azt várták volna, hogy ellenállhatatlan vonzalmat gerjeszt a katonákban egymás iránt, vagyis nagyjából a „szeretkezz, amíg mi háborúzunk”-elv alapján tették volna ártalmatlanná, de legalábbis kevésbé hatékonnyá őket.

A terveket egy Sunshine Project nevű, biológiai fegyvereket ellenző civil szervezet szerezte meg, méghozzá egyszerű közérdekű adatigényléssel. Vagy Valakiknek érdekükben állt, hogy előkerüljenek, és elvonják a figyelmet valami sokkal sötétebb titokról. – Index

Facebook hozzászólások