NYÁRI ÍZEK TÉLIRE: BEVÁLT SAVANYÍTÁSI RECEPTEK

NYÁRI ÍZEK TÉLIRE: BEVÁLT SAVANYÍTÁSI RECEPTEK.
loading...

Nyári ízek télire: bevált savanyítási receptek

Javában tart a „savanyító-szezon”. Készülnek télire a finom csalamádék, csemege uborkák, ecetes paprikák. A savanyítás hogyanja azonban mindenütt más.
Az elmúlt hetek nagy viharai sok helyen letördelték a paradicsomot, paprikát, megtépázták az uborkát. Sokan a letört terméseket kidobják a szemétre, jobb esetben a komposztra. Kár azonban kidobni ezeket, remek vágott vegyes savanyúság készíthető belőle.

Vágott, vegyes savanyúság
Hozzávalók: 2 kg káposzta, 2 kg paprika, 1 kg zöldparadicsom, 1 kg uborka, 1 kg hagyma.
Elkészítése: mindet felszeljük, de le is gyalulhatjuk. Hozzáadunk 40 dkg cukrot, 12 dkg sót, 1 kávéskanál szalicilt, 1 kupak borkénport, 1 evőkanál köménymagot, 1 evőkanál mustárt, egész borsot, koriandert és végül 2,5 dl 20%-os ecetet.


Az egészet összekeverjük egy nagy tálban, 1-2 napig állni hagyjuk, közben többször megkeverjük. Amikor levet eresztett, üvegekbe tesszük, lekötjük és kész.
A recept előnyére szolgál, hogy saját levében van az egész.
Az arányokat a zöldségeknél bárhogy lehet variálni. Bármelyiket ki lehet hagyni, a lényeg, hogy az összsúlya 6-7 kg legyen. Van, aki sárgarépát is szel bele.
Ha előrelátóak vagyunk, nem öntjük rá az összes ecetet, hanem csak 2/3-át. Másnap megkóstoljuk és attól függően, mennyire szeretjük savanyúan, még töltünk hozzá. Ugyanez érvényes a sóra is, főleg mert a forgalomban lévő sók nem egyformán adják a sós ízt.

Klasszikus savanyú uborka
Nyár révén tombol az uborkaszezon. Sokan, sokféleképpen teszik el télire csemegeuborkának. Ki vad savanyún szereti, ki édeskésen. Van egy nagyon régi recept, ami az általános ízlésnek teljesen megfelel.
Hozzávalók (5 literes üveghez): 2 liter víz, 2,5 dl 10%-os ecet, 6 dkg só, 25 dkg cukor, 2-2 teáskanál bors, mustármag, koriander, kömény, 10 babérlevél. Mindezt felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
Elkészítése: a kis csemegeuborkákat alaposan megmossuk, szárát levágjuk, lecsepegtetjük.
Az üveg aljára bőven teszünk kaprot, ínyencek pár meggyfalevelet kis ágdarabbal együtt, szőlő fiatal hajtását bajusszal együtt. Ízlésesen üvegbe rakjuk az uborkákat. Közé üvegenként 1-2 tisztított tormát is tegyünk. Öntsük le lével az uborkákat úgy, hogy teljesen ellepje azt a lé, majd szorítsuk le a szokásos módon.

Ugyanezzel a lével tesszük el a paprikát is, annyi különbséggel, hogy a paprikákat megszurkáljuk, így a lé jól átjárhatja. Itt kimarad a szőlőlevél és a meggyfalevél, s a léhez adunk még 1 mokkáskanál borként is. Ettől marad szép fehér és ropogós a paprika.
A receptek írnak még 2 teáskanál szalicilt a léhez, de aki idegenkedik tőle, az két celofán közé tett kevés szalicillel is megoldhatja a tartósítást.


loading...

Uborkasaláta télire
Bármilyen gondosan is szedjük le az uborkát, mindig akad néhány, amit akkor veszünk észre, mikor már hatalmasra nőtt.
Ebből remek uborkasaláta készíthető. Ha nem tudjuk mindet elfogyasztani, az sem baj, akkor tegyük el télire. Szeljük fel kicsit vastagabb szeletekre, mint a friss uborkasalátához szoktuk és sóval rétegezve tegyük üvegbe. Két ujjnyi uborka után egy réteg só, majd újra uborka.  A legtetején só legyen. Két celofán közé tehetünk egy kis tartósítót, majd a csavaros tetővel lezárjuk az egészet.
Nem kell hőkezelni, mehet egyből a kamra polcaira. Télen, mielőtt uborkasalátának elkészítenénk, alaposan mossuk át, nyomkodjuk ki, és a továbbiakban ugyanúgy készítsük el, ahogy nyáron szoktuk.
Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!
– SokszínúVidék

Read previous post:
A FAHÉJAS MÉZ ENNYI MINDENRE KÉPES
A FAHÉJAS MÉZ ENNYI MINDENRE KÉPES

A méz-fahéj együttes fogyasztása többek között felerősíti az immunrendszert, megvéd a vírusoktól, baktériumoktól, erőssé, munkabíróvá tesz… Szívbetegség: A mézet keverje...

VIGYÁZZ, MEGFIGYELHETNEK - A FALON IS ÁTLÁT A SPECIÁLIS TELEFONTOK!
VIGYÁZZ, MEGFIGYELHETNEK – A FALON IS ÁTLÁT A SPECIÁLIS TELEFONTOK!

Átlát a falon a speciális telefontok Az infrakamerával ellátott iPhone telefontok látványos hőtérképet készít, melyről aztán fotó- és videofelvételt is...

Close