Nincs megállás??? Halálos agyevő kórokozó szökött ki egy francia laboratóriumból

Netextra, Nincs megállás??? Halálos agyevő kórokozó szökött ki egy francia laboratóriumból

Nincs megállás??? Halálos agyevő kórokozó szökött ki egy francia laboratóriumból

KULCSÁR PÉTER 2021.július.30 – 08:27

Egy francia kutatóintézet nemrég lefolytatott nyomozásából kiderült, hogy egy, már visszavonult laboratóriumi dolgozó munkája közben fertőződhetett meg a veszélyes kórokozóval.

A Science Magazine beszámolója szerint egy meg nem nevezett páciens az egyik francia szövetségi kutatóintézetben tanulmányozta a rendkívüli veszélyeket magukban hordozó, extrém módon fertőzőképes fehérjéket, a prionokat.Mindez nem lett volna probléma, ha néhány hete nem diagnosztizálták volna nála az úgynevezett Creutzfeldt–Jakob-szindrómát, ami egy súlyos agybetegség.

Az eset hatására egész Franciaországra moratóriumot hirdettek ki, több mint kilenc laboratóriumot bezártak annak érdekében, hogy egyrészt kiderítsék, mekkora a baj, másrészt meghatározzák, a lakosságot is fenyegetheti-e a prionfertőzés.

A vizsgálatok még jelenleg is tartanak, ezért még nem lehet biztosra mondani, hogy éppen a kísérletezések következtében kaphatta-e el az agyevő priont a dolgozó, vagy csupán véletlen egybeesésről volt szó, ám mivel a Creutzfeldt–Jakob-szindróma egy meglehetősen ritka rendellenesség, így az utóbbi opció lényegében kizárható.

loading...

Az érintett páciens egyébként a körülményekhez mérten jól érzi magát, bár a betegség ellen nincs se vakcina, se terápiás módszer, illetve gyógyszer sem, és gyakran évtizedekig lappanghat a gyilkos fehérje a szervezetben, még mielőtt jelentkeznének a tünetek.

Talán a leghátborzongatóbb része az egész történetnek, hogy ez már a második eset, Franciaországban ugyanis két évvel korábban egy Émilie Jaumain nevű kutatónál tíz évvel azután fedezték fel a fertőzést, hogy egy rutin prionvizsgálat során elvágta a hüvelykujját az egyik üvegcsével, ezáltal bekerülhetett véráramába a gyilkos fehérje.

A nő később belehalt a szövődményekbe, az incidens hatására pedig szigorítottak a laboratóriumi szabályokon, ám úgy tűnik, ez mégsem vezetett sikerre, hiszen egy újabb katasztrofális baleset következett be. ForrásFacebook hozzászólások