MEGYEI MATRICÁK – KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK, TÉRKÉPEK. ÚTDÍJ 2015

loading...

MEGYEI MATRICÁK – KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK, TÉRKÉPEK. ÚTDÍJ 2015

Megyei matrica  – Többen is jelezték, hogy a nemzetiudij.hu weboldalon található információk rendkívül nehezen érhetőek el, illetve a fizetős utakra vonatkozó megyei térképek nem jelennek meg, ezért itt a weboldalunkon is feltüntetjük az autósokat érintő információkat. 2015 január elsejétől a megszokott időalapú matricák mellett (10 napos, havi, éves) az autósok az új megyei matricát is megvásárolhatják. A megyei matricával egy megye gyorsforgalmi útjai évi 5 ezer forintos áron használhatók.  (Az információk a nemzetiutdij.hu weboldalról származnak)

A megyei matricákra vonatkozó térképeket az oldak közepén találhatod.

1. Mennyivel olcsóbb megoldást jelent a megyei matrica az autósok számára?

Ld. a lenti táblázatot. Az adatokból kiderül, hogy pl. a négy megyei matricát váltók számára az új lehetőség közel 23 ezer forintos megtakarítást jelent az éves országos matricához képest. Ha a rendszeres útiránytól eltérő autópályát is használnának, akár további hét heti (10 napos) vagy 4 havi matrica váltásával is jobban járnak, mint a jelenlegi kínálat mellett.

 

A megyei matricák bevezetéséből származó megtakarítás*

Éves országos matrica ára (forint)

Rendszeres úthasználattal érintett megyék száma

Megyei matricák költsége (forint)

Megtakarítás (forint)

Megtakarításból vásárolható heti matricák** száma

Megtakarításból vásárolható havi matricák** száma

42980

1

5000

37980

12

7

42980

2

10000

32980

11

6

42980

3

15000

27980

9

5

42980

4

20000

22980

7

4

42980

5

25000

17980

6

3

42980

6

30000

12980

4

2

42980

7

35000

7980

2

1

42980

8

40000

2980

1

0

* a D1 díjkategóriában (személyautók)

       

** a heti (10 napos) matricák ára 2975 forint

       

***a havi matricák ára 4780 forint

       

 

2. Az időalapú matricák megszűnnek a megyei matricák bevezetésével?

Nem, a megszokott heti (10 napos), havi és éves országos matricák a továbbiakban is megvásárolhatók lesznek. E bevált matricatípusok ára három éve nem emelkedett, és 2015 januárjától sem változik.

3. Milyen utakra lesznek érvényesek a megyei matricák?

Az új rendszerben megyei térképek segítenek eligazodni, ezeknek köszönhetően az autósok felmérhetik, mely úthálózati szakaszokon jogosultak egy adott megyei matricát használni. A térképek elérhetők, letölthetők a kormany.hu, a nemzetiutdij.hu és azutinform.hu weboldalakon.

loading...

Az egyes megyékre vonatkozó térképek a megye közigazgatási határán belül húzódó gyorsforgalmi úthálózatot ábrázolják. A díjköteles gyorsforgalmi úthálózatot minden esetben piros vonal jelzi, a díjfizetés nélkül használhatót pedig zöld. A térképek feltüntetik a megye közigazgatási határán belül található összes gyorsforgalmi úti csomópontot, külön jelölve a megye közigazgatási határához legközelebb eső csomópont. Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító e-matricával az utolsó, kiemelten jelölt csomópontig lehet jogszerűen használni, ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózatra (pl. 10 napos jogosultság) jogosító termék birtokában lehetséges.

4. A megyei matrica csak a járműtulajdonos vagy üzemeltető bejelentett lakóhelye szerinti megyére váltható?

Nem, egy rendszámra minden korlátozás vagy megkötés nélkül bármely megyére vásárolható megyei matrica, az utazási igények, szokások szerint akár többre is. Az e-matricás rendszerben közlekedőként tetszőleges számú megyére lehet jogosultságot váltani.

TÉRKÉPEK a kormany.hu weboldalról
Baranya_megye BAZ_megye BK_megye Csongrad_megye
Fejer_megye GYMS_megye HB_megye Heves_megye
KE_megye Pest_megye Somogy_megye SzSzB_megye
Tolna_megye Vas_megye Veszprem_megye Zala_megye5. Egy megyei matrica csak az adott megyében vásárolható meg?

Nem, minden megyei matrica hozzáférhető lesz az összes értékesítési ponton, függetlenül annak elhelyezkedésétől.

6. Milyen időtávra érvényes a megyei matrica?

Az országos éves matricához hasonlóan a megyei matrica érvényessége január elsejétől a következő évben január 31-ig tart.

7. Érdemes lehet év közben is megyei matricát váltani?

Míg az éves országos matricák zömét januárban adták el, a megyei matricát annak rendkívül kedvező ára miatt érdemes lehet az év későbbi szakaszában is megvásárolni. Az úthasználati jogosultság azonban minden esetben a következő év január végéig van érvényben.

8. Hol és mikortól vásárolható meg a megyei matrica?

2015. január elsejétől a mintegy 1500 értékesítési pont bármelyikén bármely megyére – Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat – megvásárolható a megyei matrica.  A korábbiak mellett a megyei matrica és más új matricatípusok (7 fő feletti mikrobuszokra, utánfutókra érvényes matricák) a szokott értékesítési csatornákonválthatók meg: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatain, a határátkelőknél meglévő viszonteladói értékesítési pontokon, az ematrica.autopalya.hu weboldalon, valamint a további viszonteladók jelentős részénél, így a Mol, Shell, Agip töltőállomásokon. A részletekről december 31-től tájékozódjon a nemzetiutdij.hu oldalon.

Február elsejétől minden eddig megszokott értékesítési ponton és mobiltelefonon (applikáción keresztül vagy sms-ben) is meg lehet majd vásárolni az új matricákat.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

9. Milyen járműtípusokra lehet megyei matricát váltani?

A megyei matrica a D1, D2, B2 és U díjkategóriákban lesz elérhető, a személyautók számára a rendkívül kedvezményes 5 ezer forintos áron. A hétnél több (8-9) személy szállítására is alkalmas kisbuszokra, lakóautókra és haszongépjárművekre évi 10 ezer forintért vásárolható azonos tartalmú úthasználati jogosultság. Az autóbuszok megyei matricája 20 ezer forintba kerül majd.

10. Lesz-e megyei matrica motorokra?

A motorkerékpárosok a kizárólag számukra elérhető, kedvezményes 1470 forintos heti (10 napos) matrica megvásárlása mellett a D1 termékek megváltásával fizethetnek az úthasználatért. Az 5 ezer forintos megyei matrica így számukra is elérhetővé válik 2015 januárjától.

11. A korábbi megszokott, országos jogosultságot biztosító e-matrica mellé kell megváltanom a megyei matricá(ka)t?

Nem. A megyei matricák a korábbinál kedvező áron egész évben lehetővé teszik a közlekedést az adott megye díjköteles úthálózatán. Aki megyei matricával rendelkezik, de például nyaralás alkalmával más megyék autópályáit szeretné igénybe venni, heti (10 napos) vagy havi matrica vásárlásával válthatja meg a jogosultságot.

12. Mi történik, ha tévedésből átlépek egy megyehatárt, ahova nincs éves megyei matricám?

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. táblákkal segíti az autósokat, a táblázási munkák folyamatosan zajlanak. A tájékoztató táblák az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek majd arra, hogy mekkora távolságot követően kezdődik a fizetős autópálya szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatjákaz autóutat.

Az új rendszerben megyei térképek segítenek eligazodni, ezeknek köszönhetően az autósok felmérhetik, mely úthálózati szakaszokon jogosultak egy adott megyei matricát használni. A térképek elérhetők, letölthetők a kormany.hu, a nemzetiutdij.hu és az utinform.hu weboldalakon.

13. Mi indokolja a mostanáig díjmentes gyorsforgalmi szakaszok fizetőssé tételét?

A gyorsforgalmi hálózat közösségi forrásokból és az adófizetők adóforintjaiból épült ki. A hozzáférés azonban egyenlőtlen, a díjmentes hálózat közel fele Pest megyében található. A megyei matrica rendszer bevezetésével a sztrádákat használóknak azonos módon kell kivenniük a részüket a díjfizetésből is. Azonos közlekedési feltételek biztosítása esetén azok használati díjának is egyformának kell lennie.

Nemzetközi kitekintéssel látható, hogy Ausztriában és Szlovéniában egyáltalán nincsenek, Csehországban és Szlovákiában pedig csak rendkívül kis számban találhatók díjmentesen használható gyorsforgalmi szakaszok.

Az Európai Unió „a használó és szennyező fizet” elv egyre szélesebb körben megvalósuló érvényesítését várja el a tagállamoktól. E célt szolgálta Magyarországon az e-útdíj rendszer tavaly nyári sikeres bevezetése, és ebbe az irányba hat az e-matricás díjak fokozatos egységesítése is.

14. Pontosan mely szakaszok válnak díjmentessé a jövő évtől?

A jövőben a személyautók számára néhány kivétellel a teljes gyorsforgalmi hálózat (tehát az M betűvel és sorszámmal jelölt utak) mindegyikének használata díjköteles lesz, ideértve a 4. sz. és 61. sz. főút autóútként kijelölt szakaszait is. A díjmentes szakaszok többnyire megszűnnek, a továbbiakban sem kell azonban fizetni az M0 autóút három szakasza (1. sz. főút és M5 autópálya között, 4. sz. főút és M3 autópálya között, 11. sz. főút és a 2 sz. főút között (a Megyeri-híddal)) és az M31 autópálya használatáért.

15. Lesz-e kedvezményes megoldás a díjassá váló gyorsforgalmi Duna-hidakra?

Nem. A megyei matricák egy megye gyorsforgalmi útjaira érvényesek, a kérdéses esetekben a 10 ezer forintba kerülő két megyei matrica megvásárlása jelenthet megoldást.

16. Két megyei matricát kell venni a megyehatáron található autópálya-csomópontokra is?

Nem. Ha a csomópont területe (az autópálya megközelítését szolgáló csomóponti ágakat is beleértve) két megyére is kiterjed, az a két megye bármelyikére érvényes jogosultsággal használható. Országos szinten három ilyen helyszín van: az M1 autópályán Gönyűnél (Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye határán), az M6 autópályán Százhalombattánál (Pest és Fejér), és Dunaföldvárnál (Fejér és Tolna).17. Kell-e külön matricát vásárolni, ha a főváros közigazgatási határán belüli autópályát használjuk?

Nem, nem lesz sem Budapestre, sem más megyei jogú városra érvényes matrica. A főváros közigazgatási határán belüli (de külterületi) autópályák, autóutak (pl. M0, M3, M5, M6 egyes szakaszai) a Pest megyére szóló jogosultsággal használhatóak.

18. Lesz-e türelmi idő a bevezetésre, vagy rögtön az újévtől bírságolnak az újonnan fizetőssé tett szakaszok matricavásárlás nélküli használatáért?

Átmeneti rendelkezésről beszélhetünk. Ennek értelmében azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 Ft) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak. 

A januári jogosulatlan használat más matricatermékkel (heti (10 napos) vagy havi) nem váltható ki. Ha több megyében is történt ez idő alatt jogosulatlan úthasználat, akkor minden érintett megyére meg kell váltani az éves jogosultságot (vagy éves országos matricát kell venni).

A 2014-es évre váltott országos éves matricák 2015. január 31-ig érvényesek, természetesen az újonnan díjasított szakaszokra is.

19. Változik-e a pótdíj összege?

Nem, a már létező díjtételekhez hasonlóan a pótdíjak sem emelkednek január elsejétől.

20. A kritikák szerint az ingyenes szakaszok, főként a nagyvárosi elkerülők díjasítása miatt az autósok közlekedési káoszt, súlyos zaj- és levegőszennyezést okozva visszatérnek a belterületi utakra. Önök nem számolnak ezzel?

A díjmentes szakaszok igazságosabb helyzetet teremtő megszüntetése nem vezet az autópályák elkerüléséhez. A párhuzamos ingyenes szakaszok használata súlyos időveszteséggel, és a hosszabb megtett út miatt a havi 400 forintnál jelentősen magasabb többletköltséggel jár. Éppen ezért nem kell tartani a forgalom nagyarányú és tartós átterelődésétől az agglomerációs települések és a külső kerületek útjaira.

21. Az M1/M7 bevezető szakaszán található bevásárlóközpontokhoz csak matricával lehet eljutni?

Igen, ha azokat autópályán közelítik meg. A Pest megyei matrica használatával azonban nemcsak ezek a szakaszok, hanem a legkiterjedtebb megyei hálózat minden eleme használható lesz.

22. A személygépjárművel vontatott utánfutóra is külön kell fizetni?

Amennyiben a jármű a D1 kategóriába tartozik, úgy a vontatmányra nem kell külön e-matricát váltani.

23. Kell-e utánfutó jegyet váltani, ha a hobbitelekre utazik le valaki és rendelkezik a személygépkocsira úthasználati jogosultsággal?

„U”, azaz utánfutójegyet a személygépkocsik után kötött utánfutóra nem kell venni, ebben az esetben elegendő a személygépkocsira megvenni a matricát.

24. Az építőipari munkások kisbuszokkal történő szállításának díja kétszeresére emelkedik?

A kisbuszok (és haszongépjárművek) után valóban kétszeres lesz a tarifa, de ez csak a heti (10 napos), a havi és az éves megyei termékek esetében lesz így. Az éves országos jogosultság változatlanul 42980 forintba kerül majd. Az intézkedés célja az ország területén átutazó, kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások fokozottabb bevonása az útüzemeltetés és útfenntartás költségeinek viselésébe.

25. Ha egy 9 személyes kisbuszban csak 7-en ülnek, akkor is D2 jogosultságot kell vásárolni?

Igen. A D2 kategóriába történő sorolás nem a ténylegesen szállított személyek száma vagy az utazás célja szerint, hanem a forgalmi engedélyben szereplő adatok alapján történik.

26. Egy 9 személyes kisbusszal utánfutót húzok. Milyen e-matricát kell váltanom?

Ez a jármű az újonnan létrehozott D2 kategóriába sorolható. A heti (10 napos) és havi jogosultság ára a D1 díjkategóriakétszeresére emelkedett, de az éves országos e-matrica ára változatlan maradt. Megyei éves matrica megyénként 10 ezer forintért váltható. Továbbá külön kell jogosultságot váltani a vontatmányra (U kategória), ennek ára megegyezik a D1 kategória áraival.

27. Az autóbuszok átkerültek a HU-GO rendszerbe?

Nem, az autóbuszok az e-matricás díjfizetési rendszerben a B2 kategóriába tartoznak. Számukra a 10 napos, havi és éves (országos jogosultságot biztosító) e-matrica ára nem változott. Az éves megyei matrica B2 kategóriában 20 ezer forint megyénként. Az autóbusz vontatmánya után az U kategória (D1 kategóriával megegyező) díjait kell fizetni.

Többen is jelezték, hogy a nemzetiudij.hu weboldalon található információk rendkívül nehezen érhetőek el, illetve a fizetős utakra vonatkozó megyei térképek nem jelennek meg, ezért itt a weboldalunkon is feltüntetjük az autósokat érintő információkat.

Szólj hozzá

Hozzászólás