KÉSZÜLT A HALÁLRA SZTANKAY ISTVÁN

KÉSZÜLT A HALÁLRA SZTANKAY ISTVÁN.
loading...

Készült a halálra Sztankay István

 

A sokak által kedvelt színész, aki számos színházi előadás mellett rengeteg filmben is szerepet kapott- emellett a szinkronhangja az egyik legkedveltebbek közé tartozott az országban.

Az elmúlt években színházi körökben az a szóbeszéd járta, a színművész egészségi állapota leromlott, szerepeit ezért is mondta le egymás után, tavaly pedig arról beszélt barátainak, hogy felkészült a halálra.


A színész tavaly jelentette be, hogy visszavonul, betegsége miatt. “Megöregedtem. Egyelőre jól vagyok, de nincs mit szépíteni a dolgon, hamarosan elmegyek, ezzel számolnom kell” – mondta a Borsnak akkor.

Sztankay idén februárban vette el 21 évvel fiatalabb feleségét, Beát. 1936 február 14-én született Budapesten, apja görög katolikus lelkész volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára 1957-ben jelentkezett és rögtön felvették. Diplomáját 1961-ben kapta meg, első szerződése Miskolchoz kötötte. 1963-ban már a budapesti Nemzeti Színház tagja volt, ahonnan 1974-ben a Madách Színházhoz szerződött. 1991-től a József Attila Színházban játszott, 2006-ban lett az angyalföldi társulat örökös tagja.

Egyénisége, sajátos orgánuma klasszikus és modern darabokban is kiválóan érvényesül. A legnagyobb közönségsikert Bernard Slade Jövőre, veled, ugyanitt című darabjában aratta, amelyet mintegy 450 alkalommal játszotta az azóta elhunyt Schütz Ilával, akivel számos más darabban is fellépett. Rendezőként is kipróbálta magát.

Filmvásznon az 1963-ban készült Hattyúdalban mutatkozott be Páger Antal partnereként. Jelentősebb filmjei közé tartozik a Párbeszéd, a Húsz óra, az Ismeri a szandi-mandit?. A televízióban címszereplője volt a hatalmas sikert aratott Bors-sorozatnak. Szívesen foglalkoztatják a szinkronstúdiók is, ő volt Tony Curtis és Jean-Paul Belmondo állandó magyar hangja.


loading...

Művészi munkásságáért 1966-ban és 1974-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1978-ban érdemes művész lett, 1998-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét 1997-ben vehette át.2012-ben választották a nemzet színészévé, Garas Dezső helyére. Lánya, Orsolya követte a színi pályán, fia, Ádám ismert újságíró. – NetExtra.hu

Read previous post:
A RENDSZERES MÉZFOGYASZTÁS JÓTÉKONY HATÁSA A SZERVEZETRE - HASZNOS TIPPEK, EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS.
A RENDSZERES MÉZFOGYASZTÁS JÓTÉKONY HATÁSA A SZERVEZETRE

A rendszeres mézfogyasztás jótékony hatása a szervezetre [good_old_share] Elég egy kávéskanállal fogyasztani belőle, és álmunk zavartalan lesz. Mivel nagyrészt természetes cukrot...

A SZÚNYOGOK MIÉRT NEM TERJESZTIK AZ AIDS-ET?
A SZÚNYOGOK MIÉRT NEM TERJESZTIK AZ AIDS-ET?

A nyolcvanas években, amikor az AIDS-et, illetve a HIV vírust felfedezték, komoly aggodalmat okozott a tudósoknak, hogy mi lesz, ha...

Close