ITT A 8 EZER FORINTOS OKOSTELEFON !

ITT A 8 EZER FORINTOS OKOSTELEFON!

A Mozilla februárban jelentette be, hogy piacra kíván dobni egy extra olcsó okosmobilt. A készülék most vált valósággá.

 

A februári Mobile World Congress szakmai rendezvényen állt elő új céljával a Firefox böngésző és a firefoxos mobilok mögött álló Mozilla: egy 25 dolláros (nagyjából 5000 forintos) okostelefonnal újra szeretnék írni a belépő szintű készülékek piacát. Az akaratból most lett valami, első körben Indiában dobták piacra az első ilyesmi árszinten mozgó firefoxos mobilt: az Intex Cloud FX 33 dollárba (kb. 7800 forint) kerül.

Ahogy arra számítani lehetett, ennyi pénzért az okostelefon kategória minimumját adják: a mobilban 3,5 colos képernyő, 1 GHz-es processzor, 4 GB belső memória, 2 megapixeles kamera, Bluetooth, FM rádió, EDGE (tehát nem 3G) mobilnet és wifi-képesség van. A telefonban egyszerre két SIM kártya is használható.

A Mozilla célja, hogy akinek “csak egy sima telefon kellene”, az az eddigi 5-10 ezer forintos árért is egy internetezésre és alapszintű alkalmazások futtatására használható készüléket kapjon.


Az egész okostelefon-ipart felforgatná a Firefox OS

loading...

A mobilos iparágban egyedülállóan, nonprofit szervezetként nem a piaci részesedésben méri a Magyarországon a hetekben debütáló Firefox OS sikerét a Mozilla – mondta Andreas Gal, a Mozilla Alapítvány mobilos fejlesztésekért felelős alelnöke Budapesten.

Amire az alternatív böngészőként indult Firefox jelentős mértékben elért az asztali weben, azt szeretné elérni a Firefox OS is a mobilos iparágban. Az új mobil operációs rendszer budapesti bemutatóján elhangzottak szerint nem az a fontos, hogy mindenki firefoxos telefonnal rohangáljon, hanem az, hogy a web nyílt természetét sikerüljön minél inkább átültetni a mobilos iparágba is. Tehát nem megelőzni szeretnének más platformokat, hanem a webhez hasonlóan nyílt(abb) tereppé tenni az iparágat.

A magyarországi bemutatón Andreas Gal elmondta: az okostelefonos piacon fennálló helyzet szembemegy a web nyílt alapjaival. Ők nem zárt rendszert szeretnének létrehozni, hanem a webes szabványok, leginkább a HTML 5 nyíltságát kihasználva hagyni, hogy valóban a felhasználók építhessék az ökoszisztémát.

Appstore bárhol

A nyíltságnak megfelelően nem csak a szoftver közös – együtt fejlesztik a Mozilla és a partnerek, például a mobilszolgáltatók szakemberei -, hanem alkalmazásboltból sem csak egy létezik. (Ez utóbbira van példa Androidon is, a Google Play mellett viszonylag népszerű az Amazon Appstore is.)Andreas Gal szerint a Firefox Marketplace csak egy lehetőség a fejlesztőknek, akik saját weboldalukon is kínálhatják a felhasználóknak (a HTML 5 alapú) alkalmazásaikat, ők erre csak egy újabb csatornát kínálnak. Alkalmazásboltot egyébként bárki létrehozhat, és ahogy a weben általában, a nagyobb ismertséggel rendelkező vállalatok – például kiadók – kifejezetten sikeresen is működtethetik azt, mert sok embert elérnek.

Ott kezdenek, ahol a felhasználók

A Firefox OS elsőként belépő szintű készülékeken jelenik meg, itthon is az Alcatel One Touch Fire és a ZTE Open lesz elérhető pár héten belül a Telekomnál és a Telenornál. A Mozilla alapítvány magyar származású alelnöke szerint hatalmas lehetőség van a belépő szintű készülékekben, hiszen a felhasználók zöme még mindig az okosmobilra váltás előtt áll – első körben nekik kínálnak alternatívát. Az új oprendszer a Mozilla tervei szerint később megjelenik highend készülékeken is.

Facebook hozzászólások