ILYEN A MÉHEK CSODÁLATOS VILÁGA

ILYEN A MÉHEK CSODÁLATOS VILÁGA

Ilyen a méhek csodálatos világa.


[good_old_share]

Érdekes tények a méhekről.
Ebben a cikkben megismerhetjük a méhek életét, és a nagyon jól szervezett rendszerüket.

Sokan tudják azt, hogy a méhek mennyire szervezett rendszerben élnek, és bizony ez az emberek felé is példamutató lehetne. Azonban a legtöbben csak keveset tudnak arról, hogy a méhek rendszere hogyan is épül fel.

loading...

Akiket érdekel a téma, azok számára biztosan érdekes lesz ez a cikk, hiszen rengeteget megtudhatunk a méhek rendszeréről, és ezek után biztos, hogy egészen máshogy fogunk rájuk nézni.

A méhek úgynevezett „államalkotó” rovarok, ez azt jelenti, hogy egy méhcsaládban több tízezer példány él, és a példányok más-más funkciókat töltenek be, a dajkáktól egészen a kaptárőrző méhekig.

Ráadásul ezeket a feladatokat az életkoruk alapján töltik be, tehet egy olyan méh, aki dajka, előbb-utóbb eljut oda, hogy őrző lehessen.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Első helyen természetesen a méhkirálynő áll, ő az egész kaptár irányítója, és minden méh az ő szolgálatában áll, ha pedig esetleg elvándorolna, akkor a méhek követik őt.

A méhkirálynő akár öt évig is élhet, és napi 1500-2000 petét is lerakhat.

Ezekből a megtermékenyített petékből születnek meg a dolgozók, akik jóval kevesebb ideig élnek, mint a királynő. A dolgozók átlag életkora összesen 4-6 hét, tehát a legjobb esetben is kevesebb mint 2 hónap.

Azonban ezalatt az idő alatt végigjárják a ranglétrát, és minden posztot betöltenek.

Születésük után az első és második napon takarítók lesznek, ekkor tisztítják meg a méhsejteket, vagyis a lépeket alkotó szabályos, hatszögletű cellákat. A takarítást pedig elsőként a saját cállájukkal kezdik.
A harmadik napon dajkák lesznek, tehát a még ki nem kelt méheket őrzik, és gondozzák folyamatosan, miközben őket is felügyelik az idősebb társaik.

Hatnapos koruktól ők lesznek a felügyelők, tehát ők vigyáznak azokra, akik a még ki nem kelt méhekre vigyáznak, és nagyjából 12 napos korukig töltik be ezt a posztot.

12 napos korukban aztán a testük elkezd méhviaszt termelni, akkor építészek lesznek, és ők építik tovább a lépet, valamint élelmiszert szállítanak, és egyéb feladatokat látnak el a kaptárban.

Ezt 18 napos korukig csinálják, majd 18-21 napos korukig őrzők lesznek, ekkor a kaptár bejáratát védik az ellenségektől.

Ezek után pedig kiengedik őket a szabadba, és innentől kezdve az lesz a feladatuk, hogy virágport és más dolgokat gyűjtsenek a kaptár számára, egészen a halálukig.

A dolgozó méhek egyébként azért élnek ilyen rövid ideig, mert folyamatosan dolgoznak szinte megállás nélkül, ez pedig annyira kimeríti őket, hogy szó szerint belehalnak a munkába.

[apss_share]

Facebook hozzászólások