ÍGY RABOLNAK KI AZ ATM-NÉL, PILLANATOK ALATT – FOTÓK!

ÍGY RABOLNAK KI AZ ATM-NÉL, PILLANATOK ALATT - FOTÓK!

Így rabolnak ki az ATM-nél, pillanatok alatt – Fotók!

Sokkoló fotókat közölt a francia rendőrség arról, hogy hogyan fosztanak ki egy készpénzt felvevőt egy párizsi ATM-nél.

Az utóbbi időben számottevően megugrott Párizsban a turisták elleni támadások, zsebtolvajlások, rablások száma, derült ki a hatóságok tájékoztatásából. A jól szervezett, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkező bűnbandák fényes nappal dolgoznak, a belváros kellős közepén, turisztikailag frekventált helyeken, a rendőrség pedig csak nehezen jut a nyomukra.


Az alábbi fényképeken – amit a francia rendőrség tett közzé – az látszik, hogyan csapott le egy ötfős banda egy bankjegykiadó automatánál húsvét vasárnap. (Fotó: Daily Mail)

Áldozatuk gyanútlanul vett fel készpénzt, amikor körbefogták, és megütögették a hátát. A férfi gyanútlanul megfordult, a pénzt azonban a bankjegykiadó nyílásban hagyta. Az egyik rabló azonnal nyúlt is érte, majd – mielőtt az áldozat bármit tehetett volna – elszaladtak a zsákmánnyal.

loading...

Mire figyeljünk?

Mielőtt kártyánkat elővesszük, nézzünk körül, hogy ne álljon senki közvetlenül mögöttünk. Győződjünk meg róla, hogy nem látunk-e az automata közelében gyanúsan viselkedő személyeket. Lehetőleg olyan ATM-et használjunk, amit ismerünk. A bankok előterében kihelyezett (zárt térben levő) automaták biztonságosabbak.

Gyanakodjunk, ha az automata használata közben (különösen, ha a kártyát nem adta ki a gép), egy idegen nagyon segítőkésznek bizonyul, még ha banki alkalmazottnak adja ki magát, akkor is! Még véletlenül se adjuk ki a kezünkből a bankkártyát és ne áruljuk el a PIN kódunkat! A készpénzfelvételnél vannak olyan alapvető szabályok, amelyeket érdemes betartani: fontos, hogy a PIN kód megadásakor takarjuk el a kezünkkel a klaviatúrát.


Nagyon fontos, hogy figyeljünk oda, ne együnk hamburgert, ne telefonáljuk miközben készpénz veszünk föl az automatából. Előfordul, hogy a bűnözők megfigyelik azt az embert, aki szétszórt a tranzakció lebonyolítása közben: egyik kezében egy táska, a másikkal telefonál, közben beüti a PIN kódot – ez szinte a legjobb terep ahhoz, hogy egy kártyabirtokost megtévesszenek. Létező módszer az is, hogy az ügyfélnek szólnak, hogy leejtett valamit, miközben az ATM éppen adja vissza a kártyáját vagy adja ki a pénzt. Elég egy pillantást vetni a földre, hogy tényleg van-e ott valami, esetleg fel is venni azt a bankjegyet, amit ők tettek oda, és közben egy harmadik ember elszalad a kártyával vagy a pénzzel. Ugyanakkor abban a pillanatban, amikor az ügyfél már készpénzzel rendelkezik, egy újabb támadási felületet nyit – kifigyelhetik, kirabolhatják. Többek között ezért a legjobb a kártyát inkább vásárlásra használni, mint készpénz felvételre. – Twice.hu

Facebook hozzászólások