EZ TÖRTÉNIK A SZERVEZETÜNKBEN EGY POHÁR KÓLA ELFOGYASZTÁSA UTÁN

loading...

Ez megy végbe a szervezetünkben egy pohár kóla elfogyasztása után.

Azt már mindenki tudja, hogy pohár kóla igazi frissítő. De vajon mi történik a szervezetünkben, miután megittuk? Tudjuk-e milyen vegyi koktéllal oltjuk a szomjunkat?


10 perccel a pohár kiürítése után
A kólában lévő 10 teáskanál cukor szinte forradalmat indít el a szervezetünkben. Egyedül benne lévő foszforsav miatt nem lesz tőle hányingerünk. Ez ugyanis megakadályozza, hogy a cukor kifejtse a hatását.

20 perccel később
Az inzulinszint a vérben megnő és az egész cukormennyiséget a máj zsírrá alakítja át.
40 perc múlva
A koffein felvétele befejeződik és a pupillák pedig kitágulnak. A vérnyomás nő, szédültek és álmosak leszünk.

loading...

45 perc után

A szervezet dopamintermelése megemelkedik, ez pedig fokozza az agyban lévő boldogságérzetet. Ezen az elven működik a heroin is.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.netextra.hu/newsletter/

1 óra elteltével

Vizelési inger lép fel, a vizelettel pedig a csontoknak fontos kalcium, magnézium, nátrium és cink ürül ki a szervezetből. Emellett a kólában lévő teljes vízmennyiség is távozik.  A kólában lévő aktív adalékanyagot az ún. ortofoszforsavat (E338) vízmegkötő képessége miatt elsősorban húskészítményekbe teszik (virsli, felvágottak).
 
A foszfátok hatással vannak a kalcium-anyagcserére is, a túlzott fogyasztás pedig a foszfát-kalcium egyensúly megbomlásához vezet. Emiatt akár csontritkulás is kialakulhat.
Több kutatás szerint a gyerekeknél hiperaktivitást válthat ki a kóla fogyasztása. A magas savtartalma miatt pedig kellemetlen puffadásérzés jelentkezhet. 

loading…Szólj hozzá

Hozzászólás