A PÓKEMBERT UTÁNOZZA AZ AMERIKAI HADSEREG

Egy új fejlesztéssel a katonák könnyen, kötél és létra nélkül küzdhetnének le vertikális akadályokat. 


A DARPA Z-Man névre keresztelte projektjét, amelynek célja egy, a függőleges haladást hatalmas mértékben megkönnyítő eszköz előállítása, majd pedig annak – legalábbis a katonai téren – széles körben történő alkalmazása. A fejlesztéssel a Pókember, pontosabban egyes állatok képességeit másolják le, az első tesztek szerint sikerrel. 

A program a függőleges felületeken könnyedén futkározó pókok, illetve a gekkófélék által inspirált, elsősorban az ez utóbbi család tagjainak tapadólemezkéit veszi mintaként. A mérnökök egy viszonylag kisméretű, könnyen kézben tartható koronggal álltak elő, amely kellően erős tapadást biztosít ahhoz, hogy nemcsak egy felnőtt férfit, de annak tekintélyes felszerelését is megtartsa, feleslegessé téve ezzel az évszázadok óta használt hagyományos eszközöket.

A kötél és a létra helyett ezen korongokkal haladnának előre a katonák az épületek falain (a fejlesztést elsősorban városi, lakott területen belüli alkalmazásra szánják), mégpedig könnyű és egyszerű módon. 

A laboratóriumi teszteken kipróbált mancsok egy százkilós katonát 8 méter magasságba “repítettek”, az üvegfelületen mindenféle gond nélkül valósították meg az előrehaladást. A Pentagon által szem előtt tartott másik fontos előny, hogy ezen eszközökkel egyszerre több katona is leküzdheti ugyanazon akadályt, nincs szükség a kötelek egymással történő megosztására, ezzel pedig az időveszteség is kiküszöbölhető.

Ahogy azt említettük, a korongok által használt szintetikus anyag a gekkófélék tapadólemezkéit másolja le, kellően erős tapadást biztosítva, ám ezzel egy időben lehetővé téve a gyors leválasztást és újbóli pozicionálást, nagymértékben függetlenül az adott felület tulajdonságaitól. 


Arról egyelőre nincs szó, hogy a korongok mikor válnak majd elérhetővé a hadsereg számára, egyelőre a tesztelés folytatása van napirenden.-Sg.hu

Szólj hozzá

Hozzászólás