A FOGKRÉMBEN LÉVŐ 4 KÁROS ANYAG

loading...

A fogkrémgyártó cégek sem maradnak ki azok közül, akik az egészségre jórészt káros anyagokkal töltik meg a termékeiket. Mivel a fogmosás fontos és naponta többször is elvégezzük ezt, ezért kicsit ijesztő hogy ezek az anyagok napi szinten többször is a szervezetünkbe jutnak, és hosszú távon maradandó károsodást okozhatnak.

1. A nátrium-fluorid a patkányméreg alkotóeleme

Nagyon sok fogkrém fluoridot tartalmaz, amely, egyes állítások szerint a fogszuvasodás megelőzésében játszik szerepet. Igazából a patkánymérgek előállításánál használják a vegyületet, de a csótányok kiirtására is jó. Ha nagyobb mennyiségben bekerül a szervezetbe, akkor émelygést, hányingert, hasmenést okozhat. Pár tanulmány már íródott arról, hogy a nátrium-fluorid rákkeltő is.

2. Trikolzán – megzavarja a fejlődést

Nagyon veszélyes vegyszer az emberi szervezetre nézve, amely szintén megtalálható a legtöbb fogkrémben. A trikolzánnak antibakteriális hatása van, amely a fogakon megtelepedő baktériumokat hivatott elpusztítani, de az egereknél és patkányoknál csontrendellenességet okozott, hiszen egyszerűen felborítja a szervezet hormonszabályozását. Főként a belső elválasztású mirigyeknél (a pajzsmirigynél például) fejti ki igencsak káros hatását a triklozán.

3. Propilén-glikol – a máj és vese zavarát okozhatja

Ezt a vegyi anyagot földgázból és kőolaj-származékokból állítják elő. Tulajdonképpen ez egy oldószer, amely nagyobb mennyiségben az idegsejteket károsíthatja, de vese- és májbetegségeket is előidézhet. Azok a munkások, akik ezzel a vegyszerrel dolgoznak, gumikesztyűt húznak, mi meg a fogainkat mossuk.

4. Nátrium lauril szulfát – rákot okoz

loading...

Elsősorban a habképzést "köszönhetjük" ennek az anyagnak, de egyes vizsgálatok szerint egy fogmosás után 5 napig is elraktározódhat a szervezetünkben a lauril szulfát, amely elsősorban a szív, az agy, a tüdők és a máj környékén aktározódik el. Más anyagokkal találkozva erős rákkeltő hatás alakulhat ki, de akár látási, légzési és bőrproblémákat is okozhat. Sajnos láthatjuk, hogy ezek a káros anyagok nagy mértékben vannak jelen a mindennapi fogyasztási cikkeinkben.

Szólj hozzá

Hozzászólás