Néhány kutató szerint a rák az életünk folyamán szervezetünkben többször is megjelenik, viszont ezt észre sem vesszük, mert az immunrendszer hamar azonosítja a rosszindulatú daganatsejteket és elpusztítja azokat. [cn-social-icon]

Abban hogy néhány ember szervezete korán elpusztítja a rákot a genetika is jelentős szerepet játszik. A környezeti hatások, a stressz és a táplálkozás szintén tényezők. Bizonyos élelmiszerek és adalékanyagok növelhetik a rák kialakulásának valószínűségét, míg más élelmiszerek erős rákölő hatással bírnak. Cikkünk 5 olyan ételmiszert emel ki, amelyek drasztikusan csökkenthetik a kockázatot, és a rák előfordulási esélyét.

1. Erős paprika

Különösen hatékony bármilyen sorvadásos betegség leküzdésére. A mai modern orvostudomány a sorvadásos betegségeket “ráknak” nevezi. Dan Dou élelmiszer táplálkozási kutató tíz hasonló típusú paprika vizsgálatát végezte el tumor angiogenezisre és apoptózisra (programozott sejthalál) való tekintettel. Meglepetésére, Dou megállapította, hogy “mind a friss és szárított paprika kivonatok rendkívül hatékonyak a rákos sejtek elpusztításában és szaporodásában.” A kulcs a kapszaicin mennyisége a paprikában (az a vegyület, ami a paprikát csipőssé teszi).



2. Fokhagyma

Számos vizsgálat bizonyította, hogy az ősi ázsiai gyógyítóknak igaza volt amikor a fokhagymának mágikus gyógyerőt tulajdonitottak. A fokhagyma egy természetes antibiotikum, és erős rákellenes élelmiszer is egyben. A fokhagyma kezelése azonban kritikus abban, hogy a rákellenes vegyületek megmaradnak- e a szervezetben. A fokhagyma mikrohullámú vagy hagyományos sütőben való piritása, illetve annak főzése megsemmisíti rákellenes tulajdonságait.

A Penn State kutatói irták le nemrégiben, hogy hogyan ajánlott a fokhagymát fogyasztani ahhoz, hogy a legnagyobb hasznot hajtsa szervezetünk számára. A Sciencedaily.com beszámol kutatási eredményeikről, amit egy Newport Beach-en, Kaliforniában tartott konferencián elő is terjesztettek. A legnagyobb tudományos vizsgálat már csaknem egy évtizede történt, amely először mutatta ki a hő káros hatását a fokhagyma rákellenes tulajdonságaira. 

3. Brokkoli

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Szintén a tanulmányokban megjelent kutatási eredményekkel igazolták a brokkoli rákölő képességét. A tudósok szerint ezt a képsséget elsősorban a sulforaphane nevű vegyületnek köszönheti. A University of Michigan rákkutató csoportja azt találta, hogy a sulphoraphane megtámadta a rákos őssejteket. A figyelemre méltó eredményeket, Duxin Sun, a UM College of Pharmacy gyógyszerészeti tudományok docense igy kommentálja: “a sulforaphane rákellenes hatásait vizsgálták már korábban, de ez a tanulmány egyértelműen kimutatja, hogy a sulforaphane gátolja a mellrák őssejtjeinek funkcióit.” Ez a felfedezés reményt ad arra, hogy a sulforaphane, vagy brokkoli kivonat rosszindulatú daganatok esetén megcélozva a kritikus rákos őssejteket, hatékony megoldás legyen a rák elleni harcban. “

Több szakmai tanulmány is alátámasztja a fenti eredményeket. Egy tanulmány még ennél is tovább ment, megállapítva, hogy a brokkoli mustárral, japán wasabi-val (hasonló a tormához), vagy csak egyszerűen retekkel való fogyasztása, jelentősen növeli annak rákölő hatását. Elizabeth H. Jeffery, a University of Illinois táplálkozástani professzora a felfedezésről igy nyilatkozott a Daily Express-nek : “a brokkoli, ha helyesen készitjük el, rendkívül hatásos rákellenes szer lehet.” Három-öt adag egy héten elég a hatás eléréséhez. “

A sulforaphane, myrosináz emzimmel együtt fogyasztva növeli a zöldség rákölő képességét. Minél több myrosináz enzimmel fogyasztjuk, annál nagyobb a zöldség betegség-megelőző ereje. Míg a fiatal brokkoli csíra nagy mennyiségben tartalmazza ezt az enzimet, a növény mustárral vagy retekkel fogyasztva teljesen felturbózza a sulforaphane hatását. A brokkoli erőteljes anti-oxidáns és gyulladásgátló vegyületeivel sok különböző tipusú rák ellen véd, beleértve a prosztatarákot, bőrrákot, vastagbél és mellrákot.

4. Gránátalma

A gránátalmát már régóta tartják számon, mint különleges egészségügyi hatásokkal rendelkező gyümölcsöt. Leve olyan kémiai összetevőket tartalmaz, amelyek megbénítják a rákos sejtek kifejlődését és csökkentik a sejtek terjedését.A kutatásból kiderült, hogy a lé különösen hatásos a prosztatarák ellen.

5.  A teafélék közül a Zöld tea, és mellette a Rooibos tea

A zöld tea szinttén óriási előnyökkel rendelkezik. A kínai gyógyitók fedezték fel mintegy 5000 évvel ezelőtt. Az ősi kínai orvosok állításait később igazolva, a New Castle Egyetemen végzett kutatás bebizonyitotta a zöld tea számos jótékony hatását krónikus betegségek,súlyos demencia és sok fajta rák esetén. Az erről szóló tanulmány a “Phytomedicine” cimű lapban jelent meg. Ahogy Dr. Ed Okello, vezető kutató a Daily Mail-nek elmondta, “Igazán izgalmas volt az a felfedezésünk amikor kiderült, hogy a zöld teát megemésztve a kapott vegyi anyag hatékony az Alzheimer-kór ellen, a megemésztett vegyületek pedig rákellenes tulajdonságokkal is rendeleznek, jelentősen lelassítva a tumorsejtek növekedését. “ Korábban bemutattuk már a rooibos teát is. Igaz, azt elsősorban vörös teaként ismerik. Koffeinmentes, ásványi anyagokban gazdag, antioxidáns tulajdonságának köszönhetően pedig lassítja az öregedés folyamatát. Ezt a teát is igazi csodaszerként emlegetik.  A Rooibos teáról idekattintva többet is olvashatsz: IGAZI CSODASZER – A ROOIBOS TEA  [cn-social-icon]

Ajánlott cikkek