24 ÉVESEN DERÜLT KI HOGY NINCS KISAGYA

24 ÉVESEN TUDTA MEG HOGY NINCS KISAGYA
loading...

Huszonnégy éves korában derült ki egy nőről, hogy hiányzik a kisagya. Jó példa arra, mennyire alkalmazkodó az ember központi idegrendszere.

A fiatal kínai nőnek egész életében problémája volt a járással, amelyet csak hétévesen tanult meg, beszéde pedig egészen hatéves koráig nem volt érthető. Mégsem vizsgálták meg soha alaposabban egészen addig, amíg szédülés és hányinger panaszával orvoshoz nem fordult.

A komputertomográfiás (CT) vizsgálat során kiderült: a nő teljes kisagya hiányzik. A kisagy helyét az agy-gerincvelői folyadék töltötte ki. Később MRI-felvételek is készültek, ezeken a kisagy helyén sötét terület látható:

Ezen kívül kilenc olyan eset ismert, amikor valaki a kisagy nélkül él. A rendellenesség vizsgálata azért is nehéz, mert az így születők nagy része korán meghal, így a problémával az orvosok rendszerint csak a boncoláskor szembesülnek.

A kisagy az agyféltekék nyakszirtlebenyei alatt, a hátsó koponyagödörben fekszik, szerkezete a nagyagyhoz hasonló. Fő feladata a nagyaggyal való kapcsolattartás mellett a mozgások koordinálása, irányítása, a mozgások összetettségének és folyamatosságának a szabályozása, de szerepe van a beszédben is.

loading...

A kisaggyal kapcsolatos problémák agyi rendellenességekhez vezethetnek, zavarhatják a mozgást, epilepsziás rohamokat okozhatnak. Érdekes, de a fiatal nőnél a vártnál jóval enyhébb mozgási rendellenesség lépett fel,és a nehezebben érthető kiejtést leszámítva beszéde is folyamatos.

Orvosai szerint a szokatlanul jó állapotért valószínűleg a nagyagykéreg felel, amely jórészt átvehette a hiányzó kisagy funkcióit. Ennek eldöntésére azonban további vizsgálatokat kell végezni.

Read previous post:
RAGADOZÓ FÖLDÖNKÍVÜLIT TALÁLTAK A TUDÓSOK.
RAGADOZÓ FÖLDÖNKÍVÜLIT TALÁLTAK A TUDÓSOK

Kacsalábú, krokodilpofájú, ragadozó dinoszauruszt találtak   Kacsalábú, krokodilpofájú, gigászi ragadozó dinoszauruszt azonosított egy nemzetközi kutatócsoport. A mintegy 95 millió éves,...

JAPÁN-“JAPÁNIKUM” 13 CSODÁLATOS TÉNY JAPÁNRÓL!
“JAPÁNIKUM” 13 CSODÁLATOS TÉNY JAPÁNRÓL! TE TUDTAD…?

"JAPÁNIKUM" 13 CSODÁLATOS TÉNY JAPÁNRÓL! TE TUDTAD...?   Olvassátok el ezeket a csodálatos tényeket Japánról! [good_old_share] 1. Tudtad, hogy a...

Close