14-ÉN EGY ÚJ, FÉNYES OBJEKTUM KERÜL MAJD FEL AZ ÉGRE

14-ÉN EGY ÚJ, FÉNYES OBJEKTUM KERÜL MAJD FEL AZ ÉGRE

14-én egy új, fényes objektum kerül majd fel az égre.


[good_old_share]

A csillagászok azonban nem örülnek neki.

Természetesen a fényes objektum nem a földönkívüliektől fog származni, hanem egy új műhold, amit közösségi finanszírozásból építettek meg és küldenek fel.
Még tavaly jelentették be annak a közösségi finanszírozású orosz műholdnak az érkezését, amely a tervek szerint az ég egyik legfényesebb objektuma lesz. A Majak nevű szerkezetet július 14-én küldik fel az égre.

loading...

Az eszköz egy apró, mindössze kenyér nagyságú műhold, a felbocsátást magyar idő szerint július 14-én reggel tartják meg a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtéren. A Moszkvai Állami Gépészmérnöki Egyetem megközelítőleg 8 millió forintnyi összeget gyűjtött össze a Boomstarter nevű közösségi finanszírozási oldalon a projekt fedezésére.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

A műhold nagyjából 600 kilométer magasan fog keringeni, és úgy alakították ki, hogy az oldalát háromszög alakú fényvisszaverő lapot fedjék.

Ennek köszönhetően a műhold különösen fényes lesz, és a földről is lehet majd látni.

A Majak nevű műhold ezzel a 4. legfényesebb objektum lesz az égen. Csak a Nap, a Hold és a Vénusz előzi meg.

Bár a projekt igen érdekesnek tűnik, nem mindenki örül a megvalósításának. Az égen mozgó fényes objektum sok olyan kutató munkáját nehezítheti meg, akik távcsövek segítségével kémlelik az égitesteket.
Nick Howes csillagász, a Kielder Obszervatórium korábbi igazgatóhelyettese az IFL Science-nek azt nyilatkozta, hogy rengeteget küzdenek a világ csillagászai a minél sötétebb égbolt elemzéséért. A szakértő szerint szomorú, hogy valamilyen közönségi finanszírozású képtelenség tönkreteheti ezt.

A műhold készítői azt mondják, hogy a műhold nem fogja zavarni a csillagászokat az égbolt kémlelésében, de a csillagászok aggódnak.

Igazából a készítőknek nincs különösebb céljuk a Majakkal, egyedül azért lövik fel, mert szerették volna megalkotni a legfényesebb objektumot az égen.

Így még az is előfordulhat, hogy a projectet később a csillagászok aggodalma miatt lefújják majd.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások