RÁKKELTŐ, ÉS TE IS HAZAVISZED! MI AZ?

RÁKKELTŐ, ÉS TE IS HAZAVISZED! MI AZ?

Rákkeltő, tönkreteszi a tüdőt, és te is hazaviszed! Mi az?

Veszélyes, komoly kockázatot jelentő vegyületek lehetnek a műanyag tárgyakban.

Bár az Európai Unióban korlátozzák használatukat, a PVC lágyítására használt ftalátok számos különféle termékben megtalálhatók, jelen lehetnek például a műanyag burkolatokban, bútorokban, padlólapokban, hazaviheted őket egyes műanyag cikkekkel, például egy egyszerű zuhanyfüggönnyel is, emellett például textilek és festékek gyártása során is felhasználhatják ezeket a szerves vegyületeket.

A legelterjedtebb ismert szennyező anyagok közé tartoznak, melyek az egyes termékekből lassú párolgással szabadulnak fel, hosszú távon káros hatást gyakorolva azokra, akik az adott környezetben tartózkodnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK: LECSERÉLTÉK, MÉGIS RÁKOS BETEGSÉGET OKOZHATNAK!​

Számos kutatás világított rá, hogy negatív hatással lehetnek a hormonrendszerre, a gyermekek fejlődését és a reprodukciót gátló hatásuk van, emellett van olyan típusuk is, melynek esetében korlátozottan az is bizonyított, hogy rákkeltő hatású. Mindemellett a ftalátokat összefüggésbe hozzák például az autizmus vagy a tüdőasztma kialakulásával is.

loading...

Ahhoz, hogy elkerüld ezeket a vegyületeket, keresd a termékeken a PVC free vagy phthalate free jelölést, emellett érdemes óvatosnak lenned a műanyag termékekkel kapcsolatban is, például ne melegíts ételt vagy italt műanyag tárolóban, emellett dobd ki, ha utóbbi sérült, vagy karcossá válik. – Femina

Facebook hozzászólások