ŐSI VÍRUST TALÁLTAK ÉS KELTETTEK ÉLETRE!

EGY ŐSI VÍRUST TALÁLTAK ÉS KELTETTEK ÉLETRE.
loading...

Egy soha nem látott méretű ősi vírust nyertek ki és keltették újra életre a szibériai 30 000 éves állandóan fagyott altalajból. Hihetetlen módon a génjeinek 60 százaléka a Földön jelenleg ismert gének egyikére sem hasonlít.

[cn-social-icon]

A vírus, amely olyan nagy, hogy egy mikroszkóp alatt is látható, a mamutok, a neandervölgyiek és a korai emberek korából származik. És most újjáélesztették, ami azt a félelmet hívta életre, hogy más potenciálisan veszélyes kórokozók is kiszabadulhatnak a szibériai tundra megolvadásának hatására.A vírus, a Pithovirus sibericum, amely a görög nagy amforát jelentő „pithos” szó után kapta a nevét, az amőbákra nézve fertőző, de nem olyannak tűnik, mint ami az emberi sejtekre is veszélyes volna. A Kelet-szibériai-tenger közelében fekvő Csukotka part menti tundrájának állandóan fagyott talajából vették a mintát kb. 30 méteres mélységből, a részletes megállapítások pedig a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban jelentek meg.

A szibériai fagyott talaj feltárása várhatóan fokozódni fog, mivel úgy vélik, hogy a világ olajtartalékainak, aranylelőhelyeinek és egyéb más fontos ásványi anyagainak a 30 százaléka ott található. Fennáll annak a veszélye, hogy olyan vírusok szabadulhatnak ki a jégből, amilyenekkel azelőtt még sosem találkoztunk, és amivel szemben nincs immunitásunk.

loading...

„Az olyan vírusok újraéledése, amelyeket kihaltnak hittek – mint például a himlő –, amiknek a replikációs folyamata hasonlít a Pithovíruséhoz, többé nem korlátozódik a tudományos-fantasztikum birodalmára.” – jelentette ki Jean-Michel Claverie professzor a Tudományos Kutatás Nemzeti Központjában, aki Chantal Abergel-lel, kutatótársával és feleségével élesztette újra a vírust. – „Annak a kockázatát, hogy egy ilyen forgatókönyv megtörténhessen a való életben, reálisnak kell tekinteni.”

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

De talán a kutatás leginkább forradalmi aspektusa az a tény, hogy az nem hasonlít semmilyen egyéb, Földön megtalálható vírusra. A modern vírusok parányiak és csupán kevés génnel rendelkeznek. Azonban, a Pithovirus sibericum 500 hihetetlen gént tartalmaz, amely az új vírusóriás kategóriájába helyezi őt, egy olyan családba, amit Megaviridae-ként ismerünk. „A géntartalmának 60 százaléka nem hasonlít semmire a Földön” – közölte Dr. Abergel.A BBC Radio 4 Today programme rádióinterjújában Claverie professzor elmagyarázta, hogy a nemrégiben felfedezett óriásvírus másfajta genetikai anyagból készült, mint a jelenleg ismert, ami arra utal, hogy „közös történet” híján van.

„Amikor egyre több és több ilyen óriásvírust találunk, akkor úgy tűnik, hogy az az élet többféle, s nem csupán egyetlen gyökerének bizonyos fajtájára hívja fel a figyelmet, mivel az óriásvírusok teljen eltérő genetikai anyagból állnak bizonyos tekintetben, és ezért valóban kíváncsiak vagyunk arra, hogy ez a fajta vajon honnan származik. Nem látunk semmilyen közös történelmi nyomot.”

A következtetések hatalmasak: amennyiben az életnek „többféle gyökere van”, melyek ezek? És honnan erednek? [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások