METEORT FILMEZETT AZ EJTŐERNYŐS

loading...

Még 2012-ben történt, hogy egy norvég extrémsportoló ugrott egy nagyot, és miután kinyitotta ejtőernyőjét, olyat látott, amilyet nem sokan. Egy sötét tárgy zuhant el mellette. Az erről készült videó most látott napvilágot. A huszonnyolcadik másodpercnél tessék nagyon figyelni:

A "szerencsés" operatőr, Anders Helstrup ugyan erősen kételkedett benne, hogy az egy meteor volt, szakértők egybehangzóan állították a felvétel megnézése után, hogy nem is lehet más. „Az alakja tipikus meteorité: friss törési felület az egyik oldalon, lekerekített forma a másikon” – mondta egy geológus, akihez elvitték a videót.

Hans Amundsen szerint a kő a Jupiter és Mars között található Kisbolygóövből származhat: valószínűleg elkezdett rá hatni a Nap gravitációja, esni és gyorsulni kezdett, alighanem egy puskagolyó sebességének az ötszörösét is elérte, majd belekeveredhetett a Föld gravitációs mezejébe.És bár az atmoszférába belépő, lángoló meteorokról már korábban is voltak felvételek (az orosz Cseljabinszk felett feltűnő égi tüneményre talán mindenki emlékszik), kiégett meteorról ilyen még soha nem készült.

loading...

Szólj hozzá

Hozzászólás