MEGLEPŐ DOLGOK A FAHÉJRÓL

MEGLEPŐ DOLGOK A FAHÉJRÓL

Az őrölt fahéj nagy segítséget nyújt növényeink egészségének megóvása érdekében, ezáltal elfelejthetjük a drága, mérgező vegyszerek használatát is.

A szinte minden háztartás konyhájában megtalálható süteményfűszerként használt fahéj kiváló választás lehet akár a kártevők ellen, akár gombaölőszerként, de kiemelkedő segítséget nyújt növények gyökereztetésekor is!

Fahéj a kártevők ellen

Ha hangyák jelennek meg a lakásban vagy a melegházban, a fahéjjal elrettenthetjük őket. A hangyák nem szeretnek olyan útvonalon vonulni, ahol őrölt fahéjba botlanak, így a hangyainváziót jelentősen csökkenthetjük némi fahéjjal. A fahéjtól a hangyák nem pusztulnak el, viszont inkább kinn maradjanak. Ha a hangyák a gyerek homokozóját is megtalálták, szórjunk a homokba a fahéjból és jól keverjük össze a homokkal. A hangyák ezután messze el fogják kerülni a homokot. A fahéjat felhasználhatjuk a lakáson belül és kívül is a különböző kártevők ellen. Figyeljük meg, hol jutnak be, és szórjunk az adott helyre a fahéjból.

A fahéj mint gyökereztető szer

A fahéj gyökereztető szerként hasonlóan hat, mint a por alakú gyökereztető hormon. A legtöbb növény esetén hatásos ültetéskor egyszerűen mártsuk a dugvány szárának végét a gyökérnövekedést serkentő fahéjba. A dugvány gyökérképződésének lökést adhatunk az őrölt fahéjjal. Tegyünk egy kanálnyit egy darab papírtörlőre és forgassuk meg benne a benedvesített szárvéget, majd ültessük el a dugványt friss palántaföldbe. A fahéj erőteljesebbé teszi a gyökeresedést, amellett, hogy távol tartja a betegségeket okozó gombákat.

loading...

A fahéj mint gombaölő szer

A hervadásos betegség egy gomba okozta probléma, amely a növekedésnek induló kis palántákat sújtja. A fahéj segít megelőzni ezt a bajt a gomba elpusztításával. Az idősebb növényeket megtámadó egyéb gombabetegségek esetén is hatásos a fahéj. Kihasználhatjuk a fahéj gombaölő hatását úgy is, ha fahéjas permetet készítünk.

Keverjünk el egy kis őrölt fahéjat meleg vízben, majd hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap kávéfilteren keresztül szűrjük le a folyadékot és töltsük permetező flakonba. Permetezzük meg vele a problémás növények szárát és leveleit, valamint azoknak a növényeknek a földjét, amelyek körül kalapos gombák jelentek meg vagy megjelenésükre nagy valószínűséggel számíthatunk.-Tudnodkell

Facebook hozzászólások