Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
Amikor 114 éve A. T. Marshall szabadalmaztatta a hűtőgépet, sejtelme sem volt arról, hogy ezzel akár életeket is menthet. Pedig egy egyszerű trükkel csökkenthetjük a rettegett rák kialakulásának esélyét: tároljuk hűtőben a kenyeret, figyelem, még a frisset is!
Jogosan merül a fel a kérdés: mi a szöszért tegyük hűvösre a puha, omlós kenyeret?
A válasz egyszerű: egészségünk megóvása érdekében. [cn-social-icon]
A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru ugyanis már
24 óra után a penész martalékává válik. Akkor is így van, ha nem látjuk, és nem érezzük
a szürkés-zöldes bolyhos foltokat. Sőt, ami igazán sokkoló, hogy már maga a liszt is szennyezett lehet, hiszen ha penészes a gabona, akkor őrléskor bizony ez is bekerül a kenyérsütéshez használt lisztbe.
Ha azt gondoljuk, hogy a forró kemence, hipp-hopp elpusztítja a penészt okozó gombákat, óriásit tévedünk. Igaz, hogy a sütés kissé legyengíti őket, így kevésbé ártalmasak, de nagyjából 1 nap alatt képesek tökéletesen regenerálódni, ez pedig jelentős veszélyt jelent szervezetünkre.
A penészgombák egy része ugyanis komoly betegségek kialakulásához vezethet: a gondot az általuk termelt mérgező anyagok, az úgynevezett mikotoxinok okozzák. A mérgező penészek szinte mindenhol és folyamatosan leselkednek ránk. Napjainkig a tudósok közel 300 penészt azonosítottak, ebből kb. 20 veszélyes az emberi szervezetre. Az egyik, legnagyobb károkat okozó, penészgombából származó méreganyag az aflatoxin.
Mi az az aflatoxin?
A penészgombák által termelt rákkeltő gombamérgek közül a leghírhedtebb az aflatoxin és annak különböző fajtái. Nem új keletű méregről van szó, az aflatoxin már az egyik legnagyobb történelmi pillanatnál is jelen volt: Tutanchamon sírjának feltáróinak halálát a legnagyobb valószínűséggel azok a mérges aflatoxinok okozták, amelyek a sír felnyitásakor aktiválódtak.
A 2004-es fűszerpaprika-botrány főszereplője is ez az anyag volt. Mivel a gyártók nagy része gombaméreggel szennyezett paprikákat használt őrleményeiben, a fűszer forgalmazását az egész országban fel kellett függeszteni.
Az aflatoxin tehát az egyik leggyakoribb és legerősebb méreg. Szinte bárhol előfordulhat: kenyér- és tésztafélékben, földimogyoróban, diófélékben, szójában, rizsben, kölesben, kukoricában, babban, de aflatoxinnal szennyezett lehet a narancslé, a bor, az ecet, a paprika, sőt a tej is.
Sokszor sejtelmünk sincs arról, hogy veszélyes méreggel szennyezett élelmiszert fogyasztunk, éppen ezért, ha már látható jelei is vannak, vagyis penészgyanús, penészes élelmiszer kerül a kezünkbe, annak elfogyasztása bizony az egészséggel való hazardírozás.
Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/
Ha az aflatoxinok a penészből egyszer már bekerültek az élelmiszerbe, eltávolítani azokat egyszerűen lehetetlen. Maga a penész persze egy mozdulattal kivágható az ételből, ám méreganyagai benne maradnak. Ha valaki megeszik egy 2 napos zsemlét, vagy egy penészpöttyös paradicsomot, amely aflatoxinokat tartalmaz, nem valószínű, hogy azonnal baja lesz. De ha rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztunk ilyesmit, ártunk magunknak, sőt a rák kialakulásának esélyét is növeljük anélkül, hogy azt észrevennénk.
Az aflatoxinok súlyos, életveszélyes hatása ugyanis legtöbb esetben csak évekkel később mutatkozik meg.
Alattomos gyilkosok
A penészgombák méreganyagai korunk legalattomosabb gyilkosai. Nem hatnak rögtön és nem okoznak olyan heves mérgezést, mint amilyet például a szalmonella fertőzés. Ehelyett lassan és kitartóan mérgezik a testet. Az emberi szervezetben a penész nagyon sokáig jelen lehet, ám az általuk okozott károsodás legtöbb esetben csak évek múltán jelentkezik.
Hosszantartó, krónikus, sőt akár halálos betegségeket okoznak.
A gombamérgek legtöbb esetben:
• rákkeltőek,
• károsítják a vesét vagy a májat,
• termékenységi zavarokat, vérzést, ödémákat váltanak ki,
• gyengítik a szívet,
• ideg- és immunrendszeri zavarokat okoznak .
Legveszélyesebb fajtái, az aflatoxinok egész egyszerűen megölik a máj bizonyos részeit. Ha nem túl erős a mérgezés, és időben kiderül az aflatoxin jelenléte, akkor a méreggel terhelt máj C-vitaminnal még helyrehozható.
Ezért is nagyon fontos az immunrendszer állandó erősítése, karbantartása. Az egészséges életvitel, a sok gyümölcs és zöldség, a magas rosttartalmú élelmiszerek, a természetes és nem szintetikus táplálékkiegészítők fogyasztása és a félévenkénti méregtelenítés nagyban hozzájárul a immunrendszerünk tökéletesítéseshez.
Tisztelt Olvasóink!
A Facebook egy ideje korlátozza a nem fizetős postok láthatóságát. Ami azt jelenti, hogy a Facebookon közzétett cikkek negyed annyi embert érnek el, mint korábban.
Ha értesülni szeretnének az oldalunk frissítéseiről húzzák az egeret a Facebook oldalunkon a "Tetszik/Liked" gombra és pipálják ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. Érdekes Világ. FACEBOOK: https://www.facebook.com/Erdekes
Ha azonban védekező rendszerünk nem elég erős és éveken keresztül – tudtunkon kívül – aflatoxinnal mérgezzük szervezetünket, az akár végzetes is lehet. Az aflatoxin ugyanis bizonyítottan felelős bizonyos daganatos megbetegedések – pl. nyelőcsőrák, májrák – kialakulásáért.
A megelőzés egyik kulcsa azonban mostantól az Ön kezében is ott van: féken tarthatja a gyilkos méreg kialakulását, ha a kenyeret a hűtőbe teszi, hiszen a hűvös környezet lelassítja a penészgomba spóráinak szaporodását, ezáltal az aflatoxinok létrejöttét. [cn-social-icon]