HIDEGHÁBORÚS MŰHOLDAK FEDEZTEK FEL ŐSI VÁROSOKAT

HIDEGHÁBORÚS MŰHOLDAK FEDEZTEK FEL ŐSI VÁROSOKAT
loading...

Megháromszorozta az ismert ősi városok számát a Közel-Keleten egy hidegháborús műhold képeinek nyilvánosságra hozatala. Több ezer utat, városfalat, csatornát és más romokat találtak történészek a most közzétett fényképeken.

A történészek az elmúlt évtizedekben már gyakran használnak műholdakat, hogy például Irakban, Törökországban vagy Szíriában. Az Egyesült Államok a hidegháború végén tette nyilvánossá a Corona kémműhold által készített képeket. A képek 1960-72 között készültek, összesen több mint 188 ezer fotó készült. A cél akkor még az volt, hogy megtalálják a szovjet kiképző táborokat és rakétakilövő állomásokat. Nem is gondoltak arra, hogy valamikor tudományos értéke is lesz az így készült felvételeknek.

Az amerikai régészeti szövetség a napokban közzétett egy térképet, amelyet hidegháborús műholdfelvételek alapján készítettek. A Corona Atlas egészen új szinte emeli a hidegháborús időkből származó képek feldolgozását, mutatja a helyszíneket, rá is lehet közelíteni az ősi városokra.

Az így talált helyszínek nagy része teljesen ismeretlen volt a régészek előtt, lelkesedett Jesse Casana, a University os Arkansas régésze. A kutatók egy 4500-as listával kezdték a kutatást, a képek emellé még tízezer új helyszínt tettek hozzá.

loading...

A legnagyobb városok Törökországban és Szíriában a bronzkorból származnak, vannak olyanok, amelyek nagysága eléri az ötven hektárt is – ilyenből kettőt találtak eddig.

A felfedezés jelentősége nem csupán abból áll, hogy ezeken a helyeket ásni lehet. A térképek azt is mutatják, milyen kapcsolat volt a települések között. Az új térkép világosan mutatja, hogy a régészeknek új módszerekkel kell dolgozniuk, hatalmas adattömegeket kell áttekinteniük ahhoz, hogy új eredményekhez jussanak.

A kutatás nem áll meg itt, a kémműholdaknak olyan fényképeik is vannak, amelyek Afrikáról és Kínáról készültek. Itt is találhatnak eddig rejtett ősi településeket. – Index.hu

Read previous post:
NEM KÖTHETJÜK A SORSUNKAT A FÖLDHÖZ A NASA SZERINT
NEM KÖTHETJÜK A SORSUNKAT A FÖLDHÖZ A NASA SZERINT

Ahhoz, hogy az emberiség fennmaradjon, multiplanetáris fajjá kell válnunk – mondta Charles Bolden. Az első célpont a Mars. „Azért, hogy...

KÜLÖNOS NYOMOK A TENGER FENEKÉN
KÜLÖNOS NYOMOK A TENGER FENEKÉN

Érdekes dologra bukkant, Scott Waring, az UFO Sightings Daily szerzője, miközben a Google Earth-szel a tengerek mélyét vizsgálta. A kutató...

Close