EZÉRT IS EMELKEDIK A RÁKOS MEGBETEGEDÉSEK SZÁMA

EZÉRT IS EMELKEDIK A RÁKOS MEGBETEGEDÉSEK SZÁMA.
loading...

Több kutatás is állítja, hogy a fogyasztói termékekben található nanorészecskék károsítják a DNS-t, ami rákhoz vezet…

Napjaink fogyasztói termékeinek az előállításában az egyik legújabb trend a megtervezett nanorészecskék (ENP) alkalmazása, ugyanakkor a legtöbb embernek sejtelme sincs arról, hogy milyen részecskéket fogyaszt és szív fel. A kutatások kiderítették, hogy bizonyos ENP-k mérgezőek, ugyanakkor rendkívüli módon ártalmasak is lehetnek az egészségünkre azáltal, hogy sejt- és DNS-károsodást okozhatnak, s potenciálisan rákfajták kifejlődéséhez vezethetnek. [good_old_share]

A nanorészecskék olyan mikroszkopikus méretű részecskék, amelyek kiterjedése nem haladja meg a 100 nanométert. Ennek érzékeltetése céljából vegyük azt, hogy egy papírlap nagyjából 100 000 nanométeres vastagságú, és egy DNS fonal kb. 2,5 nanométer vastag. A kutatás és a fejlesztés egyik jelenlegi irányzata, nevezetesen a „megtervezett nanorészecskéké” számottevő érdeklődést váltott ki a benne rejlő ama lehetőségek iránt, mely a fogyasztási anyagok és az élelmiszercikkek növelését célozza meg, valamint érinti az elektronika, az optika és a biológiai orvoslás területein való alkalmazhatóságot. „Azért van a nanorészecskéknek hatalmas tudományos jelentőségük, mert ténylegesen hidat képeznek a tömeganyagok, valamint az atomos vagy molekuláris struktúrák között.”
Egy piacon megtaláljuk a nanorészecskéket a naptejekben, a játékokban, a ruházatban, az élelmiszerekben, a gyógyszerekben, az édességekben, a kozmetikai szerekben, a kerámiatárgyakban, a festékekben és sok egyéb más, mindennapi termékben, illetve a mérgező fogyasztói környezetünk egy részében már mindenütt megtalálható.

Néhány élelmiszer aktivista már felhívta a figyelmet a gyakorta használt titándioxid nanorészecskék veszélyeire, rámutatva, hogy a titándioxid a „mindennapi ’fehérítő’ szerv formájában” képes „daganatszerű” változásokat kiváltani a neki kitett emberi sejtekben” 

loading...

„A nanotitánium többek között megtalálható a Jello, Nestlé, M&M’s, Mother’s, Mentos, Albertson’s, Hostess and Kool Aid által gyártott termékekben.”

A korábbi aggodalmak nagymértékben az emberi testben lévő sejtkárosodásokra irányulnak, viszont a MIT és a Harvard School of Public Health (HSPH) egy új tanulmánya rámutat arra, hogy bizonyos ENP-k ténylegesen közvetlenül károsítják a DNS-t, ami egy olyan aggály, aminek rá kellene bírni a gyáriparosokat és a szabályalkotókat arra, hogy rögvest állítsák le a fogyasztási termékekben található nanorészecskék felhasználását.

„A kutatók megállapították, hogy az ibolyántúli sugarak meggátlására használt fényvédő krémben gyakorta használt cinkdioxid nevű nanorészecske, jelentős mértékben károsítja a DNS-t. Az a nanoméretű ezüst, amit a játékokhoz, a fogkrémhez, a ruhaárukhoz és egyéb más termékekhez adnak annak mikrobaölő tulajdonságaik miatt, szintúgy számottevő DNS-károsodást okoz – állapították meg.”

 Mivel világszerte emelkedik a rákos megbetegedések száma, ezért ezek az eredmények rendkívüli módon vészjóslóak, kivált az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb előrejelzésének a fényében, mely szerint az emberi rákosok aránya elképesztő 57%-kal fog emelkedni az elkövetkező 20 év során.

A MIT és a HSPH tanulmánya csupán öt gyakran használt nanorészecskére fókuszált, s fényt derített arra, hogy ezek a részecskék miként váltják ki az emberi DNS széttörését és mutációit:
A kutatók a megtervezett nanorészecskék öt típusára összpontosítottak – az ezüstre, a cinkdioxidra, a vasoxidra, a ceriumoxidra és szilikondioxidra –, amiket az ipar használ fel. Néhány ezek közül a nanoanyagok közül szabad gyököket állít elő, amiket reaktív oxigénfajtáknak neveznek, melyek képesek a DNS megváltoztatására. Mihelyt bejutnak ezek a részecskék a testben, felhalmozódhatnak a szövetekbe és további károsodásokat válthatnak ki.

A tanulmány megjegyzi, hogy a leginkább a naptejekben használt cinkdioxid, valamint a nanoezüst károsítja leginkább a DNS-t:

„… a MIT and HSPH kutatói megvizsgálták a nanorészecskéknek két olyan sejttípusra kifejtett hatásait, amelyeket gyakran alkalmaznak méregtartalomról szóló tanulmányokhoz: a lymphoblastoid-oknak nevezett emberi vérsejtek egyik típusát és a kínai hörcsög petefészeksejtjeinek egyik öröklési vonalát.”

A cindioxid és az ezüst okozza a legjelentősebb DNS károsodást mindkét sejtvonalban. 10 mikogramm/milliliteres koncentrációnál – amely dózis nem elegendő ahhoz, hogy a sejtek mindegyikét elpusztítsa – nagyszámú egyszálú DNS töréseket okoztak.

A szilikon-dioxid, ami gyakori adalékanyag az élelmiszer- és a gyógyszer-előállítás folyamán, nagyon csekély mértékű DNS-károsodást váltott ki. A vasoxid és a ceriumoxid szintén alacsony genotoxicitást mutatott.”

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Ez a tanulmány egy új dimenzióval bővíti ki a nanorészecskék alkalmazása feletti egyre növekvő aggodalmakat, mivel a legtöbb előzetes kutatás a sejtkárosodásra összpontosított, nem pedig azokra a hatásokra, amelyeket ezek a részecskék a DNS-re kifejtenek.

„Mostanáig a nanorészecskék mérgezéséről szóló legtöbb tanulmány a sejtek túlélésére összpontosított a kitettség után. Nagyon kevesen vizsgálták meg a genotoxicitást, illetve a DNS-károsító képességet – ez egy olyan jelenség, ami nem szükségképpen pusztítja el a sejteket, hanem akkor vezethet rákos mutációkhoz, ha a károsodás nem kerül kijavításra.” [3]

VÉGKÖVETKEZTETÉS

Egyes kutatók – többek között a MIT/HSPH tanulmány szerzői – aggodnak a mérgező potenciál, a szabályozatlan nanorészecskék miatt:
„Létfontosságú, hogy megfigyeljük és kiértékeljük a toxicitást, illetve a kockázatokat, amelyek ezekkel az anyagokkal együtt járhatnak. Ezen anyagoknak oly sokféle variációja van különféle méretben és formában, illetőleg ezeket sokféle termékbe beleteszik.” – mondja Christa Watson, aki a HSPH posztdoktori kutatója és a tanulmány fő szerzője.

Amióta a nanorészecskék számtalan mindennapi élelmiszerben, gyógyszerben és más termékben megtalálhatók, és amióta tudjuk, hogy DNS-károsodást idéznek elő, a toxicitásuk egyszerű megfigyelése és kiértékelése egy felelősségteljes megközelítési mód.

Csakúgy, mint a genetikailag megtervezett élelmiszerek esetében, amelyeket már világszerte fogyasztanak, a kutatók ebben az esetben is megállapították, hogy képesek károsítani az emberi egészséget, mégis ezeknek a termékeknek a piacra vitelére és a piacról való visszavonására vonatkozó status quo lehetővé teszi a széleskörű fogyasztásukat, még egy olyan hitelt érdemlő kutatás dacára is, amely a veszélyeket jelzi.

„Tom Philpot véleménye az, s ezt a Grist-nek 2010-ben meg is írta:’Ahogyan a GMO-k esetében, a stratégia itt is ugyanaz: előbb tömegesen beengedik az élelmiszer-ellátásba; a kockázatokat pedig később állapítják meg (ha egyáltalán megállapítják)’”. – Boldognapot.hu

Read previous post:
ELKÉPESZTŐ HELY A SIVATAG KÖZEPÉN, AMIT A LEGTÖBB EMBER NEM ISMER.
ELKÉPESZTŐ HELY A SIVATAG KÖZEPÉN, AMIT A LEGTÖBB EMBER NEM ISMER

Elképesztő hely a sivatag közepén amit a legtöbb ember nem ismer Átutazóként, távolról azt gondolnád, hogy mindössze egy délibáb, de...

HIDEGHÁBORÚS MŰHOLDAK FEDEZTEK FEL ŐSI VÁROSOKAT
HIDEGHÁBORÚS MŰHOLDAK FEDEZTEK FEL ŐSI VÁROSOKAT

Megháromszorozta az ismert ősi városok számát a Közel-Keleten egy hidegháborús műhold képeinek nyilvánosságra hozatala. Több ezer utat, városfalat, csatornát és...

Close