EZ TÖRTÉNIK VELÜNK, HA NEM ESZÜNK

EZ TÖRTÉNIK VELÜNK, HA NEM ESZÜNK

Ez történik a szervezetünkkel, ha nem eszünk hosszabb ideig.

[good_old_share]

Gondolkodott már azon, hogy mi történne, ha kihagyna pár étkezést? Az ilyenkor lezajló folyamatok nagyon károsak, és most leírjuk, hogy miért.

A rendszeres étkezés nagyon fontos, amit rengeteg helyen ki is hangsúlyoznak, ám nagyon sokan nem tudják azt, hogy mi is történik akkor, ha hosszabb ideig nem eszünk.

Persze éhesek leszünk, meg erőtlenek és fáradtak, na meg persze idegesek, ezt még mindenki tudja, de azt, hogy milyen folyamatok zajlanak le a szervezetünkben, azt már kevesen.

loading...

Az Asap Science kíváncsi volt arra, hogy milyen folyamatok is zajlanak le az emberi szervezetben, ha hosszabb ideig nem eszünk, így összeszedtek nagyjából minden kutatást, amit az éhség témában készítettek, és összefoglalták röviden.

Az első 6 órában nem történik semmi különös, a testünk elkezdi lebontani a glikogént (ez az, ami az energiát raktározza) glükózzá, ami a sejtek üzemanyaga. 6 óra után kimerülnek a glikogénkészleteink, így ez a folyamat megáll, ilyenkor egyszerre érezhetjük magunkat éhesnek és nagyon idegesnek egyszerre, ami már önmagában is egy nagyon rossz érzés.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

A következő több mint 60 órában a testünk böjtölésbe kezd, ez a ketózis állapota. A test ilyenkor a zsírt kezdi lebontani, hogy energiához jusson. Zsírsavakká alakul át, amit viszont az agyunk nem tud felhasználni.

Mivel az agyunk ezeket nem tudja felhasználni, így a ketontesteket kezdi el felhasználni. Ez egy ideig működig ugyan, de ez az energiaszükségletünk 75 százalékát tudja csak kielégíteni. Emiatt a kognitív képességeink jelentősen romlanak.

Ha már 72 órája nem eszünk, akkor az agyunk, a testünk proteinjeit bontja le, amiből aminosavak keletkeznek, amikből glükóz jöhet létre.

Ez az agyunknak jó, a testünknek azonban már nem. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a testünk a saját izomtömegét kezdi el felemészteni, azaz a testünk elfogyasztja a saját izmait.

Ezt általában egy átlagos ember, nagyjából 3 hétig bírja, majd nagy valószínűséggel szívrohamban, vagy szívritmuszavarban meghal.

Facebook hozzászólások