EZÉRT ÁRTALMAS AZ ENERGIAITAL

EZÉRT ÁRTALMAS AZ ENERGIAITAL
loading...

Sokan isznak nap, mint nap energiaitalokat, hogy tudjanak teljesíteni az iskolában és a munkahelyen. De vajon tisztában vannak-e, hogy ezek mennyire ártalmasak az egészségre és a szervezetre?

A Semmelweis Egyetem kardiológusa megdöbbentő dolgokat közölt az energiaital-fogyasztás káros hatásairól.

Először is bármennyire hihetetlen az energiát az energiaital nem pótolja.

Egy kis dobozban pedig annyi koffein található, mint 4 csésze kávéban összesen. Ezért is nagyon veszélyes, hogy már 10-12 éves gyerekek ezt isszák szinte víz helyett, akár másfél literes kiszerelésben.

“Az energiaital magas koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, így ha valaki sportolás közben, napozáskor vagy alkohollal együtt fogyasztja, rosszullétet, kiszáradást, sőt ájulást is okozhat. Akinek pedig rejtett szívproblémája van, annál már egyetlen doboznyi elfogyasztása hirtelen szívleállást idézhet elő” mondta el Dr. Maurovich Horvat Pál kardiológus szakorvos a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikának adjunktusa.

loading...

A szakorvos szerint az energiaital még függőséget is okoz, a hosszútávú hatása pedig nem ismert.

“Fontos tudni, hogy a koffeintartalmú energiaital nagymértékben megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot, emellett szívdobogás érzést, a centrális idegrendszerben pedig stimulációt okoz, de szívritmuszavart is előidézhet. Akinek ráadásul fel nem ismert, veleszületett szívrendellenessége van, vállalnia kell a kockázatot, hogy egyetlen doboznyi energiaital olyan ritmuszavart generálhat, ami akár végzetes is lehet. Ezek a termékek a szív mellett a májat és a vesét is megterhelik, vízhajtó hatásuk miatt pedig kiszáradást okozhatnak. Aki pedig nap mint nap nagy mennyiségben issza, annak szervezetében felhalmozódik a koffein toxikus hatása” –hangsúlyozta ki a szakember.

“Ráadásul éppen magas koffein tartalma miatt a rendszeres fogyasztók hozzászokhatnak, ekkor pedig enélkül már elvonási tünetek (fejfájás, erős fáradtság, remegés, depresszió, rosszullét) jelentkezhetnek.

“Óriási a veszélye, ha az energiaitalt alkohollal együtt fogyasztják, hiszen mindkettő dehidratál, ezért ilyenkor az alkohol mérgező hatása is sokkal erőteljesebben jelentkezik, ami akár halálos kimenetelű lehet. Mivel az energiaital serkentőleg hat, az alkohol pedig épp ellenkező hatást vált ki, e kettő együtt a kontroll és a helyzetfelismerés elvesztését okozza, így a fogyasztó nem érzi, hogy reflexei lassultak volna. „Egyszerre lépni gázra és fékre beláthatatlan következményekkel jár” –sorolta tovább a kardiológus. Sajnos azonban előfordul, hogy az alkohol hatását energiaitallal kompenzálva még az autóvezetést is megkockáztatják, pedig véralkohol szintjük a serkentő italtól nem lesz alacsonyabb.

Szintén vízhajtó hatása miatt veszélyes koffein vagy guarana tartalmú energiaitalt sportolás előtt vagy közben inni, hiszen a testmozgás is folyadékvesztéssel jár, a kettő együtt pedig akár ájuláshoz is vezethet. Ugyanígy napozáskor is kerülendő, hiszen a nap is szárít, így ezek együttvéve rövid idő alatt eszméletvesztést, sőt szélsőséges esetben akár hirtelen szívleállást is okozhatnak – figyelmeztet Dr. Maurovich Horvat Pál.

 Az energiaitalok fogyasztása nem váltja ki az alvást, csak pár óra plusz energiát ad, de a hatás elmúltával sokkal intenzívebb lesz a kimerültség.

Azért, hogy fokozni tudjuk a koncentrációnkat, fontos a megfelelő mennyiségű alvás, napközben pedig inkább törekedjünk a változatos étrendre. Egy jó minőségű kávé vagy tea elfogyasztása is növelheti az agy frissességét, mivel az összetételük ismert és megbízható.

Ezzel szemben az energiaitalok számos olyan összetevőt, kemikáliát tartalmazhatnak, aminek a hosszú távú hatása a mai tudomány állása szerint ismeretlen.

Read previous post:
ELKÉPESZTŐEN REALISZTIKUS RAJZ ROBIN WILLIAMS-RŐL - VIDEÓ
ELKÉPESZTŐEN REALISZTIKUS RAJZ ROBIN WILLIAMS-RŐL – VIDEÓ

Így készült el a színészóriásról egy élethű rajz. Heather Rooney, 21 éves egyetemi hallgató készített egy fantasztikusan élethű, színes ceruzával...

HÁZI KENYÉR 80 FT-BÓL!
HÁZI KENYÉR 80 FT-BÓL!

Házi kenyér 80 Ft-ból!   Napjainkban egyre fontosabb, hogy magunk állítsuk elő azokat az alapvető élelmiszereket, amelyek házilag is előállíthatóak....

Close