EZ AZ OKA HOGY FELNŐTTKÉNT NEM EMLÉKSZÜNK A KISBABAKORUNKRA

Biztos mindenki kíváncsi lenne, hogy mit élt át kisbabakorában és kisgyermekkorban – de erre már nem emlékszünk.

 memóriánkból az emlékek nagy része törlődik ebből a korból és maximum csak elvétve marad meg egy-két emlék. Vannak technikák, amivel visszahozhatóak, de az alapvető kérdés, hogy miért veszítjük el az emlékeinket?

Tudósok egy kutatás során rájöttek, hogy mi rejlik emögött. Úgy tűnik megvan a magyarázat az évszázadok óta megválaszolatlan kérdésre.

Egy torontói szakember, Josselyn Sheena rágcsálókon végzett idegtudományi kísérleteket. Ennek során pedig a következő eredményre jutottak: a gyermekek emlékei törlődnek az új idegsejtek születésével.

Sheena szerint az új idegsejtek, amik kora gyerekkorban nagyszámban képződnek, megzavarják az előző idegsejtek hálózatának a működési folyamatát, illetve a benne őrzött információkban is kárt tehetnek. Az újonnan képződő neuronok pedig pókháló módjára behálózzák a meglévő idegsejtek nyúlványait és rájuk telepednek.

“Talán jobb is hogy egyes emlékek így kitörlődnek és azokra a dolgokra, amelyek nem igazán fontosak nem emlékszünk. A felejtés nem feltétlen egy rossz dolog“ – állítja Josselyn.

A hipocampus az emberi agyban az információ tároló, olyan mint egy számítógép tele információval – mondja Richard Morris az Edinburghi Egyetem idegkutatója. A rendszer néha megáll és frissíti magát, belső nagytakarítást csinál. A neurogenézis talán ezzel magyarázható. Ez a hipocampusnál olyan mint egy tavaszi nagytakarítás.”

A kutatási eredmények új távlatokat nyitottak az idegtudományokban. Azelőtt azt hitték, hogy az új neuronok születése és szétágazása járul hozzá az új élmények rögzüléséhez. A mostani állatkísérleti modellek azonban arra adtak választ, hogy ezek a felelősek a régi emlékek törléséért..-Hir.ma

Szólj hozzá

Hozzászólás