DÜHROHAMA LESZ BIZONYOS HANGOKTÓL A FÉRFINEK

DÜHROHAMA LESZ BIZONYOS HANGOKTÓL A FÉRFINEK

Egy 39 éves férfi bizarr betegségben szenved, bizonyos hangok hallatán egyszerűen dührohamot kap.

Paul Tabachneck környezetében ezért óvatosan kell végezni néhány hétköznapi tevékenységet.A különös a dologban az, hogy a férfi maga zenész, mégis vannak hangok, amelyek durván az idegeire mennek.

A New York-ban élő férfi kifejezetten irtózik a Zippo öngyújtó hangjától, vagy a mikróban lévő kukorica pattogásától. Ha ezeket meghallja, egyszerűen agresszív gondolatai lesznek és nem tud uralkodni magán.

A ritka betegség neve pedig mizofónia, az ebben szenvedők pedig a leghétköznapibb hangoktól is dührohamot kaphatnak

Paul először 14 éves korában szembesült azzal, hogy megőrjíti annak a hangja, ahogy az apja a fagylaltot a tálból kikaparja. Később már a hétköznapi zajoktól is kikészült.

loading...

Szüleinek végül feltűnt a fiuk furcsa viselkedése és elvitték a fülészetre. De ott azt mondták, hogy a hallása teljesen jó, a probléma inkább a fejében van. Végül 2010-ben állapították meg nála a mizofóniát. A zenész már 25 éve él együtt a betegségével és mostanra már kitapasztalta, hogy melyek a számára legkevésbé elviselhető hangok, ezért inkább elkerüli őket.

A moziban például messze ül azoktól, akik popcornt esznek, de a rágózástól is dührohama lehet. Mivel a körülötte lévő emberekkel gyakran konfliktusba kerül, dühkezelő tréningre is kell járnia.

Paul megtanult együtt élni a betegségével, menyasszonya pedig toleráns vele. Például mikor rágózik, soha nem fúj belőle lufit a párja mellett, mert tudja, hogy a férfit mennyire irritálja az a hang, mikor kipukkad.

A férfit viszont a hangszerek hangja egyáltalán nem zavarja, egyedül csak akkor, ha nincsenek felhangolva. Azért, hogy a környezete jobban megértse helyzetét a betegségéről egy dalt is írt. Ebben kifejti, mit éreznek a mizofóniások az idegesítő hangok hallatán.

 A mizofónia szó jelentése szerint a hangok gyűlölete. Az ebben a betegségben szenvedők olyan háttérzajokra érzékenyek, amelyeket az átlagemberek észre sem vesznek. Ha meghallják a zavaró hangot, akkor dühöt, pánikhangulatot és agressziót vált ki náluk. Sok betegnek pont az egyik hozzá legközelebb álló ember által kiadott hang a legirritálóbb. Emiatt általában lelkiismeret-furdalás gyötri őket.-Hír.ma

Facebook hozzászólások