AZ 50 LEGEGÉSZSÉGTELENEBB ÉTEL!

Korábbi cikkünkben már írtunk az 50 legegészségesebb ételről, ezért most következzenek a legegésszégtelenebbek.  

  • Facebook
  • Googleplus
  • Twitter
  • Youtube

1. ASZPIKOS FELVÁGOTT

Mi van benne: maradék fehérje, maradék sertésfelvágott, sűrítők, selejtek, algafehérje.
Ami miatt ne fogyaszd: félreértés ne essék, az aszpikos nem piszkos, a selejt nem azt jelenti, ehetetlen, a legtöbbször csupán a szépséghibára utal. Az algafehérje az agaragar nevű, máskülönben a laboratóriumokban táptalajként használt moszatféle fehérjéje.

Mit egyél helyette: színhúsból készült, lassan érlelt felvágottakat.

2. FRUTTI

Mi van benne: karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum).
Ami miatt ne fogyaszd: igen érdekes felsorolás, amihez nincs mit hozzátenni. Talán csak annyit: a gumiarábikum onnan is ismerős lehet, hogy gyermekkorodban ezzel az anyaggal javították meg a kerékpárok kilyukadt gumijait. Most pedig szépen megesszük!?

Mit egyél helyette: nincs b verzió, hanyagoljuk az ilyen mű édességeket, költsünk helyettük inkább egy kiló barackra, almára.

3. GUMICUKOR

Mi van benne: állati eredetű kötőanyagok, növényi zselék, színezők, aromák.
Ami miatt ne fogyaszd: íme a tökéletes élelmiszeripari termék! Szinte semmi természetes nincs benne, ha ironikusak lennénk, akkor azt írnánk: szagosított, festett műanyag. Teljesen a vegyipar “teremtménye”.

Mit egyél helyette: a fruttihoz hasonlóan itt is az egyetlen egészséges alternatíva a gyümölcs lehet.

4. TARTÓS SÜTEMÉNY

Mi van benne: benzoátszármazékok, penészedésgátlók, állományjavítók, propionsav, tartósítószer.
Ami miatt ne fogyaszd: ahhoz, hogy egy sütemény több hónapig ehető legyen iszonyatos mennyiségű tartósítószerrel kell elkészíteni, nemritkán ezen adalékanyagok aránya elérheti a 10 százalékot is, pedig általában egy-két százaléknál többet nem szoktak használni. Az eredmény egy örök életű, de se íze, se bűze valami.

Mit egyél helyette: házi, friss sütit, ha már mindenáron édességre vágysz!

5. SZÖRP (na nem a nagyi féle, otthon készült)

Mi van benne: cukor, kukoricából kivont izocukor, sűrítőanyag, aromák.
Ami miatt ne fogyaszd: a jó hír az, hogy a szörpökben nem találsz tartósítószert. A rossz, hogy azért, mert egyszerűen olyan tömény a cukortartalmuk, hogy amellett egyetlen baktérium sem él meg. A cukor ugyanis vízelvonó, tehát megsemmisíti az életet.

Mit igyál helyette: ásványvizet, forrásvizet, ha mindenképp kell ízesítés facsarj bele citromot, narancsot, vagy bármilyen gyümölcsöt.

6. PÁRIZSI

Mi van benne: körülbelül 40 százalék bőrke (aprított darabka), 20 százalék ipari szalonna, albumin, néha selejt húsáru, 15-20 százalék szója.
Ami miatt ne fogyaszd: szegény párizsinak a köztudatban igen rossz a híre, és most még mi sem védjük meg. Igen, a pletyka igaz, abból készül, ami a vágóhídon selejt lenne. Semmit sem dobnak ki, mindent felhasználnak, és a tányérjába tesznek. Az ipari szalonna elnevezés a semmire sem jó maradékot jelenti – szakszóval finomítva -, az albumin pedig a sertés- és marhavérből kivont fehérje. Van egyáltalán értelme a párizsinak?

Mit egyél helyette: ha mindenképp felvágottra éhezel, akkor inkább a tarja, sonka termékeket válaszd, igaz, hogy drágább, de azokon látszik, hogy legalább húsból van.

7. ZACSKÓS LEVES

Mi van benne: tartósítószerek, mesterséges aromák, ízfokozók, zöldségdarabkák.
Ami miatt ne fogyassza: mielőtt még túl korán örülne, elmondjuk, a felsorolás egyetlen szimpatikus tagjával, a zöldségdarabkákkal sem megy sokra a bendője, ugyanis olyan apróra vágták, és annyira értéktelenné szárítottak, hogy sem rostot, sem ásványi anyagot nemigen találni bennük.

Mit egyél helyette: a megoldás nem a “tartósítószer mentes” másik zacskós levesben rejlik, hanem a saját, friss alapanyagokból főzött húsleves, bableves, gulyás az, ami ételként definiálható.

8. VIRSLI

Mi van benne: szója, sertéshús, legalább 20 százalék ipari szalonna.
Ami miatt ne fogyaszd: nagyobbrészt szója, kisebb részt nyesedék sertéshús, vagyis ami az aprításnál leesik. Selejt nincs, valamilyen élelmiszerbe minden darab jó lesz!

Mit egyél helyette: hasonlóan a parizer esetéhez, a sonka vagy tarja felvágottakat javasoljuk.

9. MIRELIT PIZZA

Mi van benne: felvágottmaradék, maradék sajt, mesterséges ízanyagok, paradicsom.
Ami miatt ne fogyassza: kolbászos és szalámis pizza esetében a selejtes felvágott az egyik alkotórész, sajtosnál a selejtes sajtokat lehet ily módon hasznosítani. A pizzaalap köszönő viszonyban sincs egy igazi pizzaszósszal, nem is hasonlít az olasz pizzériák által használt eredetire.

Mit egyél helyette: a frissen sült pizza nem egészségtelen, de ne egyél belőle túl sokat se.

10. SZÉNSAVAS, CUKROZOTT ÜDÍTŐK

Mi van benne: víz, sok cukor, mesterséges aromák, állományjavító (kevés gumiarábikum, ismételten), szén-dioxid.
Ami miatt ne fogyaszd: igen sok szénsavas üdítőben nincs természetes aroma, azonban dögivel telenyomják cukorral. Az üdítő érzés pedig gyakran a töménytelen mennyiségű szén-dioxid, vagyis a szénsav miatt van, ami a nyelven pezsegve feldobja a fogyasztót. Előfordulhat, hogy egy literben 5-6 g CO2 is van, ez igen magas szám, összehasonlításul egy átlagos szódában ez a szám 3 g/liter!

Mit igyál helyette: szénsavmentes ásványvizet, forrásvizet, tisztított csapvizet.

11. KETCHUP

Mi van benne: paradicsom, állománymódosító anyagok, tartósítószer, cukor.
Ami miatt ne fogyaszd: még akár állati fehérje is lehet benne, elvégre nem lehet az összes leszedett zöldséget egyenként átvizsgálni, így aztán minimális százaléknyi állati fehérje, pár szerencsétlen bogár bekerülhet az aprítógépbe. Amúgy a ketchupba sokszor csak a minden másra alkalmatlan paradicsom kerül.

12. SANSA OLÍVAOLAJ

Mi van benne: sansaolaj.
Ami miatt ne fogyaszd: azt kérdezed, hogy kerülhet ebbe a rettenetes felsorolásba a híresen egészséges olíva? Úgy, hogy ez nem az a bizonyos, csak a szegény rokon. A sansa olívaolaj a minőségi olívaolaj gyártása során visszamaradt olívából vegyszeres eljárással készül.

Mit használj helyette: hidegen sajtolt extra szűz olívaolajat.

13. FAGYLALTPOR

Mi van benne: aroma, cukor, zselésítő anyagok keveréke, algákból kivont fehérje.
Ami miatt ne fogyaszd: egy fagylaltportól igazán nem várhatod el, hogy az egészséged szolgálja, ahogyan a szólás tartja, szép az, ami érdek nélkül tetszik. A fagylaltpor ilyen, fogyasztásához nem kötődik érdeke, nem táplál, csak finom. És mit szólsz az algafehérjéhez? Akárcsak az aszpikos felvágottban…

Mit használj helyette: fagyasztott joghurtot és igazi gyümölcsöt – ezekből ízletes, házi és egészséges fagylalt készíthető.

14. FILTERES TEA

Mi van benne: teatörmelék, gyakran mesterséges aromák.
Ami miatt ne fogyaszd: komolyan gondoltad, hogy gyümölcsdarabkákat találsz majd a csészéd alján? A filteres teák legtöbbje a legértéktelenebb teatörmelékekből készül, amelyeket kicsit ízesítenek. Egy kis aromával.

Mit használj helyette: teafüvet, amit nem csomagolnak filterekbe.

15. HABSPRAY

Mi van benne: növényi zsír, állományjavító, zselésítő anyag.
Ami miatt ne fogyaszd: a habspraynek semmi köze a tejszínhabhoz, az egy másik kategória, amelyre azok dobozán és majdan a pénztárnál, az ár beütésekor külön utalást találsz. A habspray kvázi tejszínhab növényi zsírokkal. Egyike a legkevésbé természetes termékeknek.

Mit használj helyette: végy zacskós habtejszínt és egy jó habverőt és már indulhat is az igazi tejszínhab gyártása.

16. “SZINTE”-SAJT

Mi van benne: növényi zsiradék és fehérje, adalékok, színezékek, állományjavítók.
Ami miatt ne fogyaszd: ez a különös élelmiszerbolti lény az állatvilágban megszokott mimikrit használja fel arra, hogy becsapjon. Úgy néz ki, mint a sajt, de igen távol áll tőle. Tejet ugyanis nem tartalmaz. Szóval ha csupán az illúzió kedvéért fogyasztaná ezt a termékeket, mint Cypher, a lázadók árulója a Mátrix első részében, amikor egy kitalált étteremben virtuális sonkát falatozott Mr. Smithszel, akkor csak bátran!

Mit egyél helyette: vegyél helyette igazi, azaz házisajtot.

17. SZAFALÁDÉ

Mi van benne: állati kötőszövet, mócsing (inak, rostok), ipari szalonna, kisebb mennyiségű szója, némi albumin.
Ami miatt ne fogyaszd: a háziállat úgynevezett egyéb részeit egy percenként nagyjából 3000-es fordulatszámmal pörgő kés egy fehér, kenőcsös anyaggá aprítja, ebből lesz a szafaládé. Annyira ez nem egészséges…

Mit egyél helyette: próbáld inkább a színhúsból készült, nemesebb felvágottakat. Árban drágább, és sajnos a tartósítószert ezeknél sem lehet teljesen megúszni, de legalább kevésbé egészségtelen, ha mindenáron felvágott típusú húsra éhezel.

18. ENERGIAITAL

Mi van benne: cukor, mesterséges aroma, állományjavító (gumiarábikum), mesterséges úton előállított anyagok (pl. taurin, coffein).
Ami miatt ne fogyaszd: természetesen tudjuk, az energiaitalt nem azért isszuk, hogy rendbejöjjön a vérképünk, de mivel ebben a termékben semmi természetes anyag nem található, úgy éreztük, mégiscsak itt a helye.

Mit igyál helyette: például a ginzeng teát, ami teljesen természetes és szintén fokozza az ember energiaszintjét.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

19. TARTÓS TOASTKENYÉR

Mi van benne: tartósítószer, liszt, állományjavítók.
Ami miatt ne fogyaszd: ahhoz, hogy a szeletelt kenyeret az előállítása után egy héttel is nyugodtan fogyaszthassa, állományjavítók kellenek bele. Tartósítószerként általában hangyasavat alkalmaznak, a liszt agyonfinomított.

Mit egyél helyette: frissen készített teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret.

20. KAKAÓS TEJTÁBLA

Mi van benne: növényi zsiradék, ízesítők, zsírmentes kakaópor, állományjavító, cukor.
Ami miatt ne fogyaszd: nem véletlenül nem szerepel a termék nevében a csokoládé, nem véletlen a körülírás sem: a szabvány szerint a kakaós tejtábla nem csokoládé, csupán hasonlít rá, az árháború egy újabb torz gyermekével van dolgunk. Olcsóbban kínáljuk a semmit, ez a mottó. A kakaópor gyakran annyira kilúgozott, hogy sok hasznos anyag is eltávozik belőle. Tudod, mi a történet csattanója? A kakaós tejtáblába még csak kakaóvaj sem kell! Konklúziónk: értékes anyagok száma: 0!

Mit egyél helyette: nézze meg a címkét, és vegyél helyette igazi csokoládét.

21. SAJTKRÉM

Mi van benne: selejt sajt, ömlesztősók (foszfátok), tejzsír, ízesítőanyag.
Ami miatt ne fogyaszd: az esztétikailag hibás sajtból készülő sajtkrémeknek, kockasajtoknak rendkívül magas a foszfáttartalma, ez különösen akkor kedvezőtlen hír, ha csontritkulásban szenvedsz, vagy hajlamos vagy rá, mert a foszfát ezt elősegítheti. Tehát mielőtt egy kockasajtba beleharap, előbb olvassa el, mit nyomtattak az oldalára…

Mit egyél helyette: igazi, nem ömlesztett sajtokat, például ementálit.

22. CSOKOLÁDÉÖNTET

Mi van benne: cukor, zsír, kevés kakaó és sok adalékanyag.
Ami miatt ne fogyaszd: a szépen folyós állaghoz elengedhetetlen némi állományjavító segédanyag, illetve a színhez is kell valamennyi,és akkor már csak az íz beállítása van hátra. A csokoládéöntet csokoládét keveset, mesterséges anyagokat annál többet látott.

Mit egyél helyette: nem kell megijedni, pár perc alatt otthon is finom csokoládéöntet készíthető igazi csokiból és igazi kakaóból is.

23. HÚSKONZERV

Mi van benne: kevés maradék hús, ipari szalonna, bőrke és néha szója.
Ami miatt ne fogyaszd: tartósítószer nincs benne, ez kétségtelen. Cserébe viszont annyi ideig hőkezelik, hogy szinte minden értékes vitamin elbomlik benne.
Mit egyél helyette: a konzerv készítményeket, főleg a hústartalmúakat nem árt hanyagolni…

24. BURGONYACSIPSZ

Mi van benne: sok zsír, amiben sütés közben úszott, mesterséges aromák és ízfokozók.
Ami miatt ne fogyaszd: a krumplit megfürdetik a forró olajban, hogy ropogós csipsz legyen. Ebből sokat magába szív, majd jönnek a különböző mesterséges aromák, hogy például sonkás íze legyen.

Mit egyél helyette: almaszirmot, banáncsipszet.

25. HABKARIKA

Mi van benne: tojásfehérje, cukor, állományjavító és -módosító anyagok, színezékek.
Ami miatt ne fogyaszd: a tojásfehérjén kívül mesterséges anyagok kész tárháza. A színezéséhez pedig erős színezékeket használnak fel.

Mit egyél helyette: ha már tojáshab, akkor egy szelet gyümölcsös piskóta.

Nem árt tehát tisztába tenni, hogy mi is az amivel etetnek minket. Válasszunk tudatosan, ne sajnáljuk az időt a főzésre, hogy végleg elhagyjuk a feldolgozott késztermékeket. Friss, tiszta, teljes értékű alapanyagokat válasszunk, még akkor is ha azok drágábbak. Hiszen inkább a jó minőségű ételre költsünk, mint később a drága gyógyszerekre!

26. ÜDÍTŐITALPOR

Mi van benne: aroma, cukor, színezék. Ami miatt ne fogyaszd: a cukor felesleges, a többi pedig káros. Mit használj helyette: hígíts fel egy fél pohár 100 százalékos gyümölcslevet vízzel. Ugyanolyan finom, feleannyi kalória, semmi mesterséges anyag.

27. RÁGÓGUMI

Mi van benne: természetes vagy (inkább többször) mesterséges rágógumi-alapanyagok, cukor, glükózszirup, ízesítőanyagok, gyanták, aszpartám. Ami miatt ne fogyaszd: inkább ne nyeld le. Szervezeted ugyanis nem képes lebontani a rágógumit alkotó gumi- és gyantaszerű anyagokat.

28. TARTÓS CROISSANT

Mi van benne: agyonfinomított liszt, adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák. Ami miatt ne fogyaszd: a sütőben sült croissant legfeljebb egy napig marad friss, ezek a zacskóba csomagolt silány utánzatok viszont hetekig, hónapokig is. Gondolod, hogy mindez a véletlennek köszönhető? Nem, inkább a sok tartósítószernek, amit a lisztbe kevernek. Mit egyél helyette: friss péksüteményt, lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készülteket.

29. SZALÁMI

Mi van benne: a sertés vagy a marha minden része, ipari szalonna, bőrke, állományjavító, ízfokozó, pácsók. Ami miatt ne fogyaszd: zsíros, fűszeres, és sok nitrites pácsót tartalmaz, amely káros hatással van a vér hemoglobinjának oxigénszállító képességére. Ezenkívül kerülhet hozzá foszfátvegyület is, amely a csontok lebontásához járul hozzá.
Mit egyél helyette: próbáld inkább a színhúsból készült, nemesebb felvágottakat. Árban drágább, és sajnos a tartósítószert ezeknél sem lehet teljesen megúszni, de legalább kevésbé egészségtelen, ha mindenáron húsra éhezel.

30. ÍZESÍTETT JOGHURT

Mi van benne: mesterséges aromák, cukor, állományjavítók. Ami miatt ne fogyaszd: a joghurtban eredetileg lévő értékes anyagok sem tudnak érvényesülni ebben a vegyi környezetben. Mit igyál helyette: valódi élőflórás joghurtot, amibe beleaprítod a szezonnak megfelelő friss és helyi gyümölcsöt.

31. TEJES ITAL

Mi van benne: savó, cukor, aromák és ízesítőanyagok, állománymódosítók. Ami miatt ne fogyaszd: a tejes italok a tejjel csak köszönőviszonyban vannak. Alapjuk legtöbbször a sajtgyártás melléktermékeként képződő tejsavó, amelyet tejszínnel tesznek fogyaszthatóvá – de nem értékessé. Mit igyál helyette: például egy igazi banánturmixot.

32. REGGELI ITAL

Mi van benne: permeátum. Ami miatt ne fogyaszd: mi az a permeátum? Az a fehérjéktől, zsírtól és ezáltal minden vitamintól, ásványi anyagtól is megfosztott tejsavó, amely a sajtgyártás vagy más tejtermékek gyártása során melléktermékként keletkezik. Régen ezt egyszerűen kiöntötték. Mit igyál helyette: igazi (házi-) tejet.

33. “FRISSFÖL”

Mi van benne: növényi zsír, állománymódosító. Ami miatt ne fogyaszd: a frissföl a tejfölkészletek időszakos hiányát volt hivatott pótolni. Olcsó ára miatt azonban keresett termék lett, de igazából értéktelen zsiradék az egész. Vannak még “régi” technológiával előállító tejüzemek, továbbá az igazi, a házi tejföl.

34. ROPOGÓS GABONAPEHELY

Mi van benne: cukor, aromák. Ami miatt ne fogyaszd: a forró gőzzel felpuhított gabonát szintén forró hengerek között préselik át. Eközben vitamintartalma nagyobb részét elveszti, de ez még nem lenne nagy baj. Utána viszont gondosan bevonják cukorral, amelytől ropogós lesz. Ez vajon mitől lenne egészségesebb, mint egy rántotta? Mit egyél helyette: natúr gabonapelyheket és rostban gazdag müzlit.

35. KOMMERSZ SZESZES ITAL

Mi van benne: aromák. Ami miatt ne fogyaszd: amúgy sem akarunk a szeszes italok fogyasztására ösztökélni, de ezeket aztán végképp ne. Nem mások, mint üstökben összekevert víz, alkohol és aromák elegye – az eredeti rum vagy pálinka messze áll tőlük. Mit igyál helyette: alkoholmentes koktélokat, vagy kiváló minőségű magyar borokat.

36. ÍZESÍTETT VODKA

Mi van benne: etil-alkohol, víz és aromák, esetleg cukor. Ami miatt ne fogyaszd: a vodka eredetileg gabonából vagy burgonyából főzött, ízetlen szeszféle. Őszibarackból még nem főztek vodkát, ebből egyenesen következik, hogy őszibarack ízű vodkát csak tetemes mennyiségű mesterséges aromával lehet előállítani. Mit igyál helyette: alkoholmentes koktélokat, vagy kiváló minőségű magyar borokat.

37. GYENGE MINŐSÉGŰ GYÜMÖLCSLÉ

Mi van benne: víz, cukor, gyümölcslésűrítmény. Ami miatt ne fogyaszd: a gyümölcs értékes anyagaiból egy milligramm sincs benne, annál több a cukorból. A legtöbbjük alapja ráadásul almalé, amelyet a gyümölcs sűrítményével ízesítenek. Mit igyál helyette: 100 százalékos gyümölcsleveket (a legjobb, ha otthon állítod elő).

38. GYORSFAGYASZTOTT BÉLSZÍNROLÓ

Mi van benne: többféle maradék hús, ipari szalonna, panírpor. Ami miatt ne fogyaszd: hát, a bélszínhez ennek aztán semmi köze, néha még csak nem is marhahúsból készül. A mócsingos húsokat az ilyen darált termékekkel igazán jól fel lehet használni.

39. CUKORMENTES CUKORKA

Mi van benne: ízesítő- és aromaanyagok, maltit és szorbit nevű szénhidrátok, aszpartám. Ami miatt ne fogyaszd: a cukormentes cukorkák a gumicukrokhoz hasonlóan a vegyipar remekei, benne az emésztőrendszeri enzimjeinket lebontó aszpartámmal. Érdemes tudni, hogy szerkezetéből következően az aszpartám egyik bomlásterméke a szervezetben a fenil-alanin, amely a fenilketonuria nevű anyagcsere-betegségben szenvedők számára súlyos mérgezést okozhat. Mit egyél helyette: ha édes ízre vágysz, akkor inkább aszalt gyümölcsöt.

40. INSTANT KÁVÉ

Mi van benne: kávékivonat, adalékanyag. Ami miatt ne fogyaszd: a gyenge minőségű instant kávék gyakran a kész kávé bepárlásával, kiszárításával készülnek, ennek hatására egészségre káros anyagok keletkeznek. Mit igyál helyette: ha már instant, akkor a jó minőségű, fagyasztva szárítással készült instant kávékat.

41. INSTANT, TASAKOS KRÉMLEVES

Mi van benne: maltodextrin, só, aromák. Ami miatt ne fogyaszd: a krémességet a kukoricából előállított keményítőfajta, az ízt pedig mesterséges aromák biztosítják. Mit egyél helyette: hagyományosan készült levest.

42. DZSEM

Mi van benne: sűrítő-, zselésítő és állománymódosító anyagok, színezék, cukor. Ami miatt ne fogyaszd: az olcsóbb lekvároknál a gyümölcsöket sokszor mesterséges sűrítő- és zselésítőanyagokkal pótolják. Mit egyél helyette: gyümölcsdarabokat is tartalmazó lekvárokat, legjobb a házi.

43. KÁVÉKRÉMPOR

Mi van benne: növényi zsiradék, csomósodásgátló. Ami miatt ne fogyaszd: a kávéízesítők növényi zsiradékokból készülnek némi adalékanyag hozzáadásával, amelyek az oldódását segítik, és gátolják a por összetapadását. Mit használj helyette: ha már kávét iszol, önts bele kevés tejet vagy tejszínt.

44. PANÍROZOTT HALRUDACSKA

Mi van benne: halreszelék, panírpor. Ami miatt ne fogyaszd: a kevésbé jó minőségű halrudak nem színtiszta halhúsból készülnek, hanem a hal feldolgozásánál képződő maradék húsból. Magyarul egy értéktelen halhúst álcáznak egészséges eledelnek. Mit egyél helyette: színtiszta halhúst.

45. KÍNAI TÉSZTÁS LEVES

Mi van benne: mesterséges aromák, ízfokozók. Ami miatt ne fogyaszd: ahhoz, hogy a tészta pár perc alatt főzés nélkül is megpuhuljon, sok adalékanyag kell. Az íz mesterséges anyagoknak köszönhető. Mit egyél helyette: maradj a hagyományosan készült leveseknél.

46. KAKAÓS TORTADARA

Mi van benne: hidrogénezett növényi zsír, zsírszegény kakaópor, glükózszirup, színezék. Ami miatt ne fogyaszd: a hidrogénezett növényi zsiradék az újabb kutatások szerint elég nagy veszélyeket rejt magában. A hidrogénezésnél ún. transz-zsírsavak keletkeznek. Ma már számos országban szabályozzák a maximálisan az élelmiszerbe kerülhető transz-zsírsav mennyiségét. Nem véletlen:  a tudósok csak a kilencvenes évek óta kezdik felismerni, hogy a transzzsírok káros hatásúak lehetnek. Napjainkra bebizonyosodott, hogy a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrendet összefüggésbe hozták szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, elhízással és számos egyéb megbetegedéssel. Mit egyél helyette: ha édesség, legyen egészségesebb, és reszelj rá valódi csokoládét.

47. PUDINGKRÉMPOR

Mi van benne: cukor, módosított keményítő, stabilizátor, emulgeálószer, aromák, színezékek. Ami miatt ne fogyaszd: az egyetlen természetes összetevő a cukor, amelynek káros hatásairól ódákat zengenek a táplálkozási szakértők. Ráadásul ebből van benne a legtöbb, tehát pénztárcádat már megint a gyártók olcsó cukorbeszerzései előtt nyitod meg. Mit egyél helyette: mesterséges anyagoktól mentes pudingot készíthetsz otthon is (pl. hajdina-, köles-, rizslisztből).

48. ROSSZ MINŐSÉGŰ PULYKAMELLSONKA

Mi van benne: pulykamellfilé, szójafehérje, só, dextróz, bőrkepor, stabilizátorok, ízfokozók, fűszerek, tartósítószer. Ami miatt ne fogyaszd: hogy kerül a tiszta színhúsnak hitt pulykamellsonkába szójafehérje, bőrkepor, ízfokozó, tartósítószer? Azért, hogy minél olcsóbban lehessen előállítani. Mit egyél helyette: ha már hús, akkor válaszd a házi, tanyasi környezetben neveltet.

49. FEKETEERDŐ-SZELET

Mi van benne: kakaómassza, keményítő, térfogatnövelő szer, kukoricakeményítő, aroma, színezék, hidrogénezett növényi zsír. Ami miatt ne fogyaszd: a sütemények alapvető összetevői (liszt, cukor, tojás, tejszín stb.) mellett sorjáznak a mesterséges anyagok, plusz lásd a 46. pont hidrogénezett növényi zsírra vonatkozó részét… Hányra emlékszel a nagyi konyhájából?

50. GYORSÉRLELÉSŰ KOLBÁSZ

Mi van benne: sertéshús, gyártási szalonna, bőrkepor, növényi antioxidáns, tartósító. Ami miatt ne fogyaszd: nem áruljuk el a fenti összetevőket, melyik gyártó termék-címkéjén láttuk – sajnos a magyar piacon elég neves. Érdekes, hogy mit keres egy kolbászban bőrkepor meg növényi antioxidáns és főleg tartósítószer? Mit egyél helyette: ha már kolbász, csakis házit.  

  • Facebook
  • Googleplus
  • Twitter
  • Youtube

Szólj hozzá

Hozzászólás